10 jan. 2020

Iraks utrikesminister: utländska trupper måste bort

Den irakiska utrikesministern Mohammad Ali al-Hakim betonade vid ett framträdande att USA och andra utländska trupper lämnar Irak, på grund av de växande reaktionerna mot det amerikanska mordet på en irakisk och en iransk general i Bagdad förra fredagen.
 

al-Hakim framförd denna under en gemensam pressmöte med sin turkiska motsvarighet Mevlut Cavusoglu i Bagdad på torsdagen. Den svenska regeringen låtsas ännu inte höra budskapet från Bagdad.
Hakim och Cavusoglu fördömde starkt det amerikanska mordet på Irans generalmajor Qassem Soleimani och den högsta irakiska befälhavaren för de populära mobiliseringsenheterna Abu Mahdi al-Muhandis, båda nyckelpersoner i kampen mot Daesh och andra Takfiri-terrorister i Mellanöstern.

"Irak insisterar på att upprätthålla sin suveränitet och territoriella integritet och på ett fullständigt tillbakadragande av utländska styrkor," sade den högsta irakiska diplomaten.

Han tillade att samtalen med den turkiske kollegan fokuserats på behovet av att respektera Iraks suveränitet från alla sidor.

"Irak fördömer attackerna mot irakiskt territorium, vilket skadar vårt lands suveränitet liksom det irakiska folket. De är emot internationell lag," sade den irakiska ministern.

Den svenske försvarsministern Peter Hultqvist förklarade samtidigt att Sverige inte tänker återkalla sin militär från Irak.

I en annan utveckling förnekade Qais al-Khazali, ledaren för Asa'ib Ahl al-Haq-rörelsen, en underavdelning av Iraks populära mobiliseringsenheter, känd med sitt arabiska namn som Hashd al-Sha'abi, något engagemang i den senaste tidens avfyring av raketer vid Bagdads gröna zon där den amerikanska ambassaden finns.

Två Katiusja-raketer träffade Bagdads starkt befästa Gröna zon på onsdagen och landade nära den amerikanska ambassaden men orsakade inga skadade, enligt den irakiska militären.

Al-Khazali sade också att det var dags för ett irakiskt svar på det senaste amerikanska mordet och tillade att det svaret inte kommer att vara "inte mindre i storlek" än Teherans missilattack mot  två amerikanska baser i Irak.


PressTV

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.