4 jan. 2020

Vad är det som marscherar i Indien? (del II)

200 000 RSS-aktivister församlade till ett träningsläger.
Den 5 augusti 2019 bröt den indiska regeringen ensidigt de grundläggande villkoren för de tidigare furstendömena Jammu och Kashmirs anslutning till Indien 1947, skriver Arundathi Roy i sin granskning av premiärministger Modis styre.

Våld och förtryck ska avleda massornas missnöje med att arbetslösheten är den högsta på 45 år och att Indien kommer på 102:plats av 117 i  Global Hunger Index, avgjort sämre än grannländerna Nepal, Bangladesh och Pakistan.

Den avskaffade Jammu och Kashmir status av stater vilket inkluderade deras rätt att ha sin egen konstitution och sin egen flagga. Upplösningen av statens juridiska enhet innebar också upplösningen av avsnitt 35A i den indiska konstitutionen, som säkrade ett vidsträckt självstyre åt invånarna i Jammu och Kasmir.

Regeringen flög in mer än 80 000 soldater för att förstärka de hundratusentals som redan var stationerade där. På kvällen den 4 augusti evakuerades turister och pilgrimer från Kashmirdalen. Skolor och marknader stängdes. Vid midnatt klipptes Internet av och telefonerna dog. Under de följande veckorna arresterades mer än 4 000 personer: politiker, affärsmän, advokater, rättighetsaktivister, lokala ledare, studenter och tre före detta statsministrar. Kashmirs hela politiska klass, inklusive de som varit lojala mot Indien, fängslades.

Upphävandet av Kashmirs speciella status, löftet om ett nationellt register över medborgare, byggandet av Ram-templet i Ayodhya på platsen för en riven muslimsk helgedom, är alla krav som drivits av RSS och BJP.

För att piskua upp stämningen är allt de behöver göra är att välja ut en en skurk och släppa loss sina krigshundar. Det finns flera kategorier av skurkar - pakistanska jihadister, kashmir-terrorister, bangladeshiska "infiltratörer" eller vem som helst av en befolkning på nästan 200 miljoner indiska muslimer som alltid kan anklagas för att vara älskare av Pakistan eller anti-nationella förrädare.

I två nationella val nu har BJP visat att det kan vinna majoritet i parlamentet utan ”muslimska röster”. Som ett resultat har indiska muslimer blivit de mest utsatta invånarna i Indien - en grupp utan politisk representation, utan röst. "Medan kashmirerna,fortfarande har en livbåt - drömmen om azadi, frihet - måste indiska muslimer stanna på däck för att fixa det trasiga fartyget.

Andra "skurkar" som Modi pekar ut som "antinationella" är mänskliga rättighetsaktivister, advokater, studenter, akademiker, "urbana maoister" etc. som förtalas, fängslas, snärjs i rättegångar och i flera fall, mördas.

Tabrez var en föräldralös ung man som lynchades i juni. Han var uppfostrad av sina farbröder i delstaten Jharkhand. Som tonåring åkte han till staden Pune, där han hittade ett jobb som svetsare. När han fyllde 22, kom han hem igen för att gifta sig. Dagen efter sitt bröllop med den 18-åriga Shahista, tillfångatogs Tabrez av en folkmassa, bands fast vid en lyktstolpe, misshandlades i timmar och tvingades sjunga den nya hinduiska stridssången , “Jai Shri Ram!”- seger till Lord Ram! Polisen tog så småningom Tabrez i förvar, men vägrade att låta hans upprörda familj och unga brud ta honom till sjukhuset. Istället anklagade de honom för att vara en tjuv och skicka tillbaka honom i fängsligt förvar där han dog fyra dagar senare.

Enligt den indiska nyhetssidan The Quint har det förekommit 113 dödsfall av mobbvåld sedan 2015. Lynchare och andra som anklagats för hatbrott inklusive massmord har belönats med offentliga ämbeten och hyllats av ministrar i Modis regering.

USA samlades den 22 september 2019 — fem dagar efter Modis födelsedagsfest vid Narmadadammen — samlades 50 000 indier på NRG-stadion i Houston. President Donald Trump var nådig nog för att tillåta en besökande premiärminister att introducera honom som en speciell gäst i sitt eget land, för sina egna medborgare. Flera medlemmar av den amerikanska kongressen talade, deras leenden var breda, deras kroppar ordnade i attityder av tacksamhet. Över en crescendo av trummor och vild jubel, sjöng den älskande publiken “Modi! Modi! Modi! ”I slutet av showen kopplade Trump och Modi händer och gjorde ett ärevarv. Stadion exploderade. I Indien förstärktes bruset tusentals gånger genom TV-kanalernas bevakning.

Verklig rapportering om vanliga människors liv har mestadels kommit från journalister och fotografer som arbetade för internationella medier - Agence France-Presse, Associated Press, Al Jazeera , Guardian , BBC, New York Times och Washington Post.

Indiens inrikesministern, Amit Shah, sa att belägringen endast fanns i människors fantasi och  guvernören i Jammu och Kashmir, Satya Pal Malik, sa att telefonlinjer inte var viktiga för kashmirerna och användes endast av terrorister medan arméchefen Bipin Rawat påstod att "det normala livet i Jammu och Kashmir inte har påverkats."

Skräcken som kashmirerna har utstått under de senaste månaderna kommer ovanpå traumat från en 30-årig väpnad konflikt som redan har krävt 70 000 liv och täckt deras dal med gravar. De har hållit ut medan allt har kastats mot dem - krig, pengar, tortyr, massförsvinnanden, en armé på mer än en halv miljon soldater och en förtalskampanj där en hel befolkning har framställts som mordiska fundamentalister.

Liksom Kashmir är Assam en gränsstat med en historia av olika tillhörigheter och århundraden av migration, krig, invasion, kontinuerligt skiftande gränser, brittisk kolonialism och mer än 70 års valdemokrati som bara har fördjupat förkastningslinjerna i ett farligt delat samhälle.

1837 gjorde britterna, som blivit nya herrar i Assam, bengali till provinsens officiella språk. Det innebar att nästan alla administrativa och regeringsjobb togs av en utbildad, hinduisk, bengalispråkig elit. Även om politiken vändes i början av 1870-talet och assamiska fick officiell status tillsammans med bengali uppstod en antagonism mellan talare av assamiska och bengali som grott i nära 200 år.

Efter att ha skjutits upp ett antal gånger publicerades det slutligt uppdaterade befolkningsregistret för Assam den 31 augusti 2019. Namnen på 1,9 miljoner människor saknades. Det antalet kunde ännu växa på grund av en bestämmelse som tillåter människor - grannar, fiender, främlingar - att överklaga. Vid sista räkningen hade över 200 000 invändningar mot utkastet till register tagits upp. Ett stort antal av dem som har funnit att deras namn saknas på listan är kvinnor och barn som inte kan bevisa sin härkomst eller hemortsrätt. Ett stort antal är analfabeter vars namn eller föräldrarnas namn har skrivits felaktigt genom åren.

Alla de 1,9 miljoner människor vars namn saknas måste nu överklaga till en utlänningstribunal. Det finns för tillfället 100 utlänningstribunaler i Assam och ytterligare 1 000 ska bildas. De män och kvinnor som är ordförande över dem har ingen erfarenhet som domare. Det är byråkrater eller advokater som hyrs in av regeringen och betalas generösa löner. Alla som måste besöka utlänningstribunaler kommer att behöva anlita advokater, kanske ta lån för att betala deras honorar  eller sälja sina mark eller sina hem och riskera ett liv med skuld och straff..

"Att det finns ett problem i Assam kan inte förnekas. Men hur ska det lösas? Problemet är att när etno-nationalismens fackla har tänts, är det omöjligt att veta i vilken riktning vinden kommer att ta elden", skriver Roy.

Det verkliga syftet med ett befolkningsregister i hela Indien är att hota, destabilisera och stigmatisera det indiska muslimska samfundet, särskilt de fattigaste bland dem.


Kanske kommer hela processen med befolkningsregistret att privatiseras, inklusive databanken med våra irisskanningar. Anställningsmöjligheterna och åtföljande vinster kan återuppliva vår döende ekonomi. Interneringscentra kan komma att byggas av de indiska motsvarigheterna till Siemens, Bayer och IG Farben. Det är inte svårt att gissa vilka företag som är aktuella. Även om man inte tillgriper Zyklon B-scenen finns det massor av pengar att göra.

"Vi kan bara hoppas att gatorna i Indien snart kommer att fyllas av människor som inser att slutet är nära om de inte går", slutar Arundathi Roy. "Om det inte händer, betrakta dessa ord som en varning  från en som genomlevt dessa tider.".

red


Läs del 1 av artikeln här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.