12 jan. 2020

Vapenvila i Libyen

Ledaren för Tripoli-regeringen Fayez al-Sarraj
Den Tripoli-baserade regeringen för nationellt samförstånd (GNA) under ledning av Fayez al-Sarraj har förklarat vapenvila som en del av ett initiativ som föreslagits av Ryssland och Turkiet.
"Som svar på ett samtal från den turkiska presidenten Tayyip Erdogan och den ryske presidenten Vladimir Putin förklarar jag som chef för presidentrådet och chef för Libyens armé vapenvila från och med den 12 januari, "sade uttalandet på Facebook.

Meddelandet beskriver ett antal steg som GNA planerar att vidta för att genomföra vapenvilan. I synnerhet förklarar det att militära kommittéer som föreslagits av båda sidor omedelbart bör börja arbeta med de åtgärder som garanterar vapenvila under FN:s övervakning.

På lördagen lovade även Libyens nationella armé under ledning av fältmarskalk Khalifa Haftar att upphöra med stridsåtgärder. LNA-talesman General Ahmed al-Mesmari meddelade ett vapenvila råder från midnatt den 12 januari lokal tid. Han krävde att motsatta sida stöder vapenvilan och lovade att ge ett hårt svar om den vägrar.

Rysslands och Turkiets presidenter uppmanade efter
sitt möte i Istanbul den 8 januari alla parter i den libyska konflikten att förklara vapenvila från och med söndagen.

Den 2 januari godkände Turkiets parlament ett lagförslag som skulle göra det möjligt för regeringen att skicka trupper till Libyen. Detta steg väckte en våg av kritik över hela regionen. Den 5 januari tillkännagav den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdogan att de första turkiska trupperna anlänt till Libyen. Erdogan påpekade att styrkan skulle "få i uppdrag att genomföra samordningsåtgärder" och sörja för "säkerheten för Libyens legitima regering", men inte skulle vara inblandad i striderna.
 
 
Tass

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.