4 jan. 2020

Iraks parlament ska rösta om USA-trupper

Efter gårdagens händelser i Irak avbryter Nato utbildningsinsatser i Irak på grund av säkerhetsrisker. Operationerna upphör, inklusive i irakiska Kurdistan, där Nato hjälpt till att utbilda Peshmerga.

Från den svenska regeringen kommer inga signaler om att lämna Irak.

Tyskland har gjort ett separat uttalande om att utbildningsinsatserna i Irak har avbrutits. Italien har gjorde ett liknande uttalande.

USA avbryter verksamheten i Irak på grund av säkerhetsriskerna. Samtidigt aktiveras luftövervakningen och ett betydande antal drönare hålls i stridsberedskap.

På grund av oförmågan att genomföra en fullständig evakuering av organiserade amerikanska medborgare, rekommenderar US State Department att civila lämnar landet på egen hand. Evakueringen av civil personal i Basra fortsätter.

Liknande rekommendationer för sina medborgare har utfärdats av Storbritannien och Kanada, liksom flera andra länder. Det är rimligt att befara att lokalbefolkningen inte kommer att göra skillnad på västerlänningar av olika nationalitet.
 

Förutom överföringen av ytterligare styrkor till Kuwait, Saudiarabien och Irak, överför USA att ytterligare marinsoldater från Italien för att skydda ambassaden i Libanon.

I Bagdad-området attackerades Hashd-Shaabi-fordon från luften och ett okänt personer dödades. USA förnekar varje engagemang. Iranska medier säger att nyheterna är falska, utformade för att undergräva stabiliteten i Irak.

Iran uppger att det finns 35 amerikanska militära baser i regionen som ligger inom räckhåll för  iranska anfall.
 

Tillbakadragande av amerikanska trupper stöds av Al-Sadr-blocket, Fatah-blocket samt Al-Maliki-partiet. En del av landets politiska ledning förordar också ett tillbakadragande av amerikanska trupper.

Trump säger att om Irak fattar detta beslut så är det ”deras val”.

Iran väntar uppenbarligen på morgondagens omröstning i det irakiska parlamentet för att legitimera ytterligare åtgärder på detta lands territorium. Alla förstår att om beslut fattas om USA:s tillbakadragandet kommer Iran att uppnå ett av sina viktigaste strategiska mål i Irak, ett mål som Soleimani arbetade för.

Även om Förenta staterna inte vill lämna Irak kommer ett beslut i parlamentet att undergräva de redan bräckliga positionerna för USA:s marionetter i Irak. Ockupationsstyrkarnas situation kommer att bli extremt instabil och vanliga amerikanska medborgares vistelse i Irak kommer att vara livsfarlig. Om beslutet inte fattas, kommer detta, utöver upptrappningen av förbindelserna mellan USA och Iran, också att leda till en förvärring av motsättningarna i Irak.

Källa: Colonel Cassad

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.