5 jan. 2020

Miljoner följde Soleimani till sista vilan

Flera miljoner iranier har idag deltagit i möten för att hedra den mördade Soleimani.
Här i Mashhad där flera hundra tusen deltog.
Det irakiska parlamentet röstade för att säga upp avtalet med "Koalitionen för att bekämpa den islamiska staten" och att beordra alla utländska trupper att lämna landet landet. 
 
USA tänker uppenbarligen inte åtlyda beslutet och därmed framstår dess illegala ockupation åter i all sin nakenhet.

Tidigare sade den verkställande premiärministern i Irak, Adil Abdul-Mahdi, att han hade överlämnat en tidtabell till parlamentet för de utländska trupper uttåg ur landet.

"Tidsplanen för uttag av utländska trupper från Irak har lagts fram för parlamentet," konstaterade han.

Det irakiska utrikesministeriet fördömer också den amerikanska operationen mot Suleimani.

En säkerhetsrådgivare till USA:s  Robert O'Brien, varnade i sin tur Bagdad för beslut som är "ogynnsamma för den fortsatta närvaron av amerikanska trupper". USA:s utrikesminister Mike Pompeo gjorde därefter ett uttalande där han förklarade det vara "det irakiska folkets vilja" att USA-militären stannar.

Och den irakiska folkviljan avgöra i vanlig ordning bäst av Pentagon och Vita huset.

"De anti-amerikanska stämningarna kommer tillbaka," säger Renad Mansour från det Londonbaserade Chatham-huset till Agence France-Presse.

Cirka 5 200 amerikanska styrkor är utplacerade i Irak. I och med mordet på ledaren för Hashd al-Sha’abi, den folkliga regeringsstödda antiterroristiska milisen, ligger USA nu i väpnad konflikt med en av den irakiska statens grenar.

Förutom ett fientligt Hashd får USA också räkna med att möta Moqtada Sadrs snabbt återaktiverade Mahdi-armé, en milisstyrka som upplöstes för nästan ett decennium sedan.

"Irakier inser att USA inte är en långsiktig allierad - det varken bryr sig eller betyder något," sade Mansour vid Chatham House.

De ser en amerikansk administration utan ett sammanhängande mål medan Irans politik är mer fast.

"Det har tidigare funnits en debatt om vem som har det största inflytande, USA eller Iran? Nu frågar ingen ens - Iran har tydlig fördel."

Källa. Tehran Times, PressTV, RT

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.