3 jan. 2020

Farlig upptrappning i Irak

USA har i en bombattack i Bagdad dödat en av Irans högsta militärer, generalmajor Qassem Soleimani, befälhavaren för Qudsstyrkan i  Irans islamiska revolutionsgarde  (IRGC), och Abu Mahdi al-Muhandis, andre befälhavaren för Iraks folkliga mobiliseringsenheter (PMU).

USA-attacken innebär en farlig upptrappning av konflikten i Mellanöstern. Iran måste vedergälla attacken och ingen vet vad konsekvenserna blir.

IRGC meddelade i ett uttalande på fredag ​​morgon att generalmajor Soleimani och al-Muhandis dödats i attacken som genomfördes av amerikanska helikoptrar mot en bil vid Bagdads internationella fluygplats.

Enligt irakiska PMU:s talesmän dödades fem andra medlemmar av gruppen, bl.a. informationsdirektören Mohammed Reza al-Jaberi och fyra andra medlemmar i gruppen när tre raketer träffade en militärbas bredvid Bagdad internationella flygplats i den irakiska huvudstaden.

Mediebyrån för de frivilliga styrkorna - bättre känd med det arabiska ordet Hashd al-Shabai - beskrev attacken på fredagsmorgonen som en "feg amerikansk bombning".

Raketerna landade nära flyglastterminalen, satte två fordon i brand och skadade flera personer, säger det irakiska inrikesministeriets säkerhetsmediacell i ett tidigare uttalande.

En anonym amerikansk ambassadkälla bekräftar attacken och säger att åtta personer avsiktligt dödats.

Händelsen ses som ett led i USA-militärens offensiv  i västra Irak mot Kataib Hezbollah-gruppen, som är en del av regeringstrogna
Iraks folkliga mobiliseringsenheter (PMU)bättre känd under det arabiska ordet Hashd al-Sha’abi. PMU bekräftar att USA-styrkor attackerat dess bas i västra Anbar-provinsen.

Irakiska säkerhetskällor sa att minst 25 soldater dödades och minst 55 sårades i luftattackerna.

Ledande irakiska tjänstemän fördömer USA:s attack mot Kataib Hezbollahs positioner som en "kränkning av den irakiska suveräniteten".

Iraks t f  premiärminister Adel Abdul Mahdi kallade i söndags USA:s agerande för en "farlig upptrappning som hotar Irak och regionens säkerhet" .,

Abdul Mahdi sade att USA:s försvarsminister Mark Esper hade ringt honom ungefär en halvtimme före USA:s attacker för att berätta om den kommande attacken mot  Kataib Hezbollahs baser. Mahdi  bad Esper att inställa USA:s planer.

Iraks t f president Barham Salih fördömde också attacken.

De amerikanska attackerna har fördömts på många håll i regionen och utlöst rasande protester utanför den amerikanska ambassaden i Bagdad, en anläggning nästan lika stor som Vatikanstaten med 16 000 anställda.

Pentagon säger att bombningarna är ett svar på attacker riktade mot amerikanska styrkor nära den oljerika norra irakiska staden Kirkuk förra veckan, där enligt uppgift dödade en amerikansk civilentreprenör och fyra amerikanska militärer skadades. USA anklagade Kataib Hezbollah-gruppen för attacken.

Samtidigt som situationen i och kring Irak skärps sker också en oväntad utveckling i Libyen. Turkiet har skickat militära för att stödja den av FN erkända regeringen i Tripolis, medan Ryssland, Egypten och Förenade arabemiratens sägs stödja general Haftars styrkor som omringat huvudstaden. Det ryska stödet förnekas eftertryckligt av Moskva. Enligt president Putin håller Ryssland "alla kanaler öppna".

USA har officiellt fördömt Turkiets åtgärd. Men eftersom båda sidor i konflikten stöds av USA-allierade har USA svårt att ingripa. Vita huset tros ta ställning först sedan kampen om huvudstaden avgjorts.

Ett avgörande motiv för Turkiet anses vara att värna det gasprospekteringsavtal som Ankara har med Tripolis, som ger rätt att söka gas på stora territorier i Medelhavet.

red


källor: BBC, PressTV

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.