11 jan. 2020

Iran medger nedskjutning

Irans väpnade styrkor släppte ett uttalande tidigt på lördagen och konstaterade att mänskliga misstag i en luftförsvarsbas orsakat flygkraschen nära Teherans Imam Khomeini-flygplats som ledde till att 176 personer ombord på ett ukrainskt passagerarplan miste livet.

Efter den tragiska kraschen av en Boeing 737 ukrainska flygplan tidigt på onsdagen nära Teherans Imam Khomeini-flygplats bildade de väpnade styrkorna omedelbart ett utredningsteam oberoende av landets civila luftfartsorganisation och gav ett uttalande enligt följande:

1. Efter hot från den amerikanska presidenten och militära befälhavare om att angripa mål på Islamiska republikens territorium i händelse av Irans svar [på mordet av generallöjtnant Qassem Soleimani], och på grund av extrema rörelser i regionens luftrum, var iranska stridskrafter  var på högsta beredskapsnivå.

2. Timmar efter missilattacken [från Irans revolutionsgarde mot den amerikanska basen] ökade den amerikanska flygplansaktiviteten nära iranska gränser och det kom även några rapporter om flyghot mot landets strategiska centra till försvarsenheter och några mål sågs på radar vilket orsakade ökad känslighet i luftförsvaret.

3. Under sådana känsliga och kritiska förhållanden avgick flyg nr 752 från Ukraine International Airlines från Imam Khomeini-flygplatsen och när det ändrade riktning liknade det helt ett fientligt föremål som närmade sig ett känsligt centrum för revolutionsgardet. Under dessa omständigheter, på grund av mänskliga misstag och oavsiktligt, besköts tyvärr planet vilket ledde till att en mängd kära landsmän och antal utländska medborgare miste livet.

4. Genom att uttrycka medkänsla med offrens familj och uttrycka vår ursäkt för det mänskliga misstaget, försäkrar Irans väpnade styrkor nationen att det kommer att göra sådana incidenter omöjliga genom att genomföra grundläggande modifieringar av de väpnade styrkornas operativa processer och att de kommer att överlämna den skyldige till militärdomstolen för laglig bedömning av felen.


Tehran Times

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.