11 jan. 2020

Iran medger nedskjutning

Irans väpnade styrkor släppte ett uttalande tidigt på lördagen och konstaterade att mänskliga misstag i en luftförsvarsbas orsakat flygkraschen nära Teherans Imam Khomeini-flygplats som ledde till att 176 personer ombord på ett ukrainskt passagerarplan miste livet.

Efter den tragiska kraschen av en Boeing 737 ukrainska flygplan tidigt på onsdagen nära Teherans Imam Khomeini-flygplats bildade de väpnade styrkorna omedelbart ett utredningsteam oberoende av landets civila luftfartsorganisation och gav ett uttalande enligt följande:

1. Efter hot från den amerikanska presidenten och militära befälhavare om att angripa mål på Islamiska republikens territorium i händelse av Irans svar [på mordet av generallöjtnant Qassem Soleimani], och på grund av extrema rörelser i regionens luftrum, var iranska stridskrafter  var på högsta beredskapsnivå.

2. Timmar efter missilattacken [från Irans revolutionsgarde mot den amerikanska basen] ökade den amerikanska flygplansaktiviteten nära iranska gränser och det kom även några rapporter om flyghot mot landets strategiska centra till försvarsenheter och några mål sågs på radar vilket orsakade ökad känslighet i luftförsvaret.

3. Under sådana känsliga och kritiska förhållanden avgick flyg nr 752 från Ukraine International Airlines från Imam Khomeini-flygplatsen och när det ändrade riktning liknade det helt ett fientligt föremål som närmade sig ett känsligt centrum för revolutionsgardet. Under dessa omständigheter, på grund av mänskliga misstag och oavsiktligt, besköts tyvärr planet vilket ledde till att en mängd kära landsmän och antal utländska medborgare miste livet.

4. Genom att uttrycka medkänsla med offrens familj och uttrycka vår ursäkt för det mänskliga misstaget, försäkrar Irans väpnade styrkor nationen att det kommer att göra sådana incidenter omöjliga genom att genomföra grundläggande modifieringar av de väpnade styrkornas operativa processer och att de kommer att överlämna den skyldige till militärdomstolen för laglig bedömning av felen.


Tehran Times

1 kommentar:

 1.  
  Det har hänt förut och blir allt vanligare att oskyldiga civila dödas i militära aktioner. Faktum är att fler civila än militära dödas...
   
  ***
   
  Iran Air Flight 655 var ett civilt Iran Air-flyg från Teheran till Dubai som sköts ner av amerikanska flottans robotkryssare USS Vincennes den 3 juli 1988. Händelsen ägde rum i iranskt luftrum, ovanför Irans territorialvatten i Persiska viken, och på den flygningens vanliga flygväg. Flygplanet, en Airbus A300 B2-203, förstördes av luftvärnsrobotar av typen SM-2MR som avfyrades från Vincennes.
   
  Alla 290 ombord, däribland 66 barn och 16 besättningsmedlemmar dog. Denna händelse rankas som den sjunde dödligaste flygplansolyckan någonsin, på tionde plats om man inkluderar 11 september-attackerna, som inkluderade dödsoffer på marken. Vincennes hade gått in i iranskt territorialvatten sedan en av deras helikoptrar hade mottagit varningseld från iranska motorbåtar verksamma inom den iranska territorialgränsen. Enligt den iranska regeringen, sköt Vincennesav oaktsamhet ner det civila flygplanet: trafikflygplanet sände IFF-signaler i läge III (inte läge II som används av iranska militärplan), en signal som identifierade det som en civil farkost.
   
  (…)
   
  USA:s regering gav ingen formell ursäkt till Iran.[11] År 1996 nådde USA och Iran en uppgörelse i Internationella domstolen i Haag som inkluderade uttalandet "...USA erkänner flygincidenten den 3 juli 1988 som en fruktansvärd mänsklig tragedi och uttrycker djup ånger över förlusten av liv som orsakats av incidenten...".[12] Som en del av uppgörelsen, erkände USA inte juridiskt ansvar, men gick med på att betala på en ex gratia-ersättning på $61 800 000 amerikanska dollar, som uppgick till $213 103,45 amerikanska dollar per passagerare, i skadestånd till de anhöriga till de iranska offren.
   
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Iran_Air_Flight_655


  Peter Pettersson, Hellvi

  SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.