8 apr. 2022

Socialdemokrater mot Nato-anslutning


Media sprider just nu rykten om att statsminister Magdalena Andersson redan har bestämt sig för att följa Finland in i Nato.

Det kommer i så fall inte att bli lätt. Den senaste socialdemokratiska partikongressen sa nej till Nato-anslutning och en rad tunga socialdemokrater står fast vid sitt nej. har upprepat sitt nej.

Trots ensidiga media saknas det fortfarande en majoritet för Nato i folkopinionen.

Göran Persson: Nej till Nato – även om Finland går med 

Socialdemokraternas tidigare partiledare Göran Persson säger att Sverige inte bör gå med i Nato, oavsett vad Finland säger. Socialdemokraterna diskuterar just nu Nato-frågan internt. – Det är en institution och organisation som jag respekterar men som jag tror att Sverige har tjänat på att ha stått utanför, säger Persson, som inser att hans inspel kan vara ovälkommet.

TV 4, 31 mars, 2022

Stefan Löfven: Ökar inte säkerheten

– För egen del har jag inte blivit övertygad om att vi helt plötsligt skulle få en säkrare situation om man lägger Natogränsen precis mot Ryssland i hela Europa, utan vi närmar oss en situation som liknar kalla kriget. Nu är det inte Sovjetunionen, det är inte Warszawapakten, utan det är Ryssland som vill ha en skarp gräns, bakom vilken de ska känna sig säkra, säger Löfven till Yle och fortsätter:

– Om vi ska ha Nato och Ryssland precis intill varandra hela vägen, så tror jag inte att det ökar säkerheten.

https://www.marcusoscarsson.se/just-nu-stefan-lofvens-natoutspel-ryssland-vill-kanna-sig-sakra/ 1 april, 2022

Laila Naraghi, riksdagsledamot (s), Kalmar:

Nej. Mitt i en krissituation och med ett oberäkneligt Ryssland är det viktigt att den svenska säkerhets- och försvarspolitiken är förutsägbar och långsiktig. Nu ligger fokus på att stötta Ukraina, på sanktioner mot Ryssland och på att stärka Sverige. 

Så tycker länets riksdagspolitiker i NATO-frågan - P4 Kalmar | Sveriges Radio

Björn Petersson, riksdagsledamot(s), Kalmar:

Nej. För egen del anser jag det vara säkerhetspolitiskt oansvarigt att dra in oss en process om medlemskap i situationen vi befinner oss i just nu, kanske rent av farligt.

Så tycker länets riksdagspolitiker i NATO-frågan - P4 Kalmar | Sveriges Radio

Pierre Schori (s), fd biståndsminister och FN-ambassadör 

Det viktigaste argumentet i dag mot ett svenskt Natomedlemskap är att vi i denna extremt farliga situation inte ska bidra till att eskalera spänningen genom tvära lappkast i vår utrikes- och säkerhetspolitik.

Att gå med i Nato betyder att bejaka dess kärnvapendoktrin, som vid krig innefattar risken av ömsesidig total förintelse. Att föra in Sverige under Natos ”kärnvapenparaply” vore som att ta på sig en global självmordsväst.

DN 10/3

.... fortsättning följer

 

 

 

1 kommentar:

  1. Jättebra.

    En NATO ansluting är helt fel. Kommer att göra världen osäkrare och utesluta Sverige från effektivt fredsmäklande.

    Var tidigare med i socialdemokraterna och får nästan lust att gå med igen!

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.