26 apr. 2022

Så undanröjer Zelenskij oppositionen

Överst: Tortyren av vänsteraktivisten Alexander Matjuschenko den 3 mars i Dnipro, inspelad av Azov-medlemmar. Nederst: President Volodymyr Zelensky poserar under ett mediaframträdande.


Medan Ukrainas president Volodymir Zelensky hävdar att han försvarar demokratin har han förbjudit sin opposition, beordrat arrestering av sina rivaler och bär ansvaret för försvinnanden och mord på dissidenter över hela landet.

"En förrädare mindre" tycks vara inställningen när någon mördas, kidnappas eller torteras i fångenskap.

Ukrainas president Volodymyr Zelensky har framställt sitt lands krig mot Ryssland som en kamp för själva demokratin. I ett noggrant koreograferat tal till den amerikanska kongressen den 16 mars sa han: "Just nu avgörs vårt lands öde. Vårt folks öde, om ukrainare kommer att vara fria, om de kommer att kunna bevara sin demokrati”.

Amerikanska privata stormedia har svarat med att överösa Zelensky med lovord, driva en kampanj för hans nominering till Nobels fredspris och inspirera en flammande musikalisk hyllning till honom själv och den ukrainska militären under 2022 års Grammy-utdelning den 3 april.

Västerländska medier har dock tittat åt annat håll, när  Zelenskij och de högsta tjänstemännen i hans administration stött en kampanj för kidnappning, tortyr och mord på lokala ukrainska parlamentsmedlemmar som anklagats för att samarbeta med Ryssland. Flera borgmästare och andra ukrainska tjänstemän har dödats sedan krigsutbrottet, många enligt uppgift av ukrainska statliga agenter efter att ha deltagit i deeskaleringssamtal med Ryssland.

"En förrädare mindre i Ukraina", sa inrikesministeriets rådgivare Anton Geraschenko som stöd för mordet på en ukrainsk borgmästare som anklagats för att ha samarbetat med Ryssland.

Zelenskij har dessutom utnyttjat krigsatmosfären för att förbjuda en rad oppositionspartier och beordra arrestering av sina ledande rivaler. Hans auktoritära dekret har utlöst försvinnanden, tortyr och till och med mord på en rad människorättsaktivister, kommunistiska och andra vänsteraktivister, journalister och regeringstjänstemän som anklagats för "pro-ryska" sympatier.

Den ukrainska SBU - säkerhetstjänsten - har gått i spetsen för den officiellt auktoriserade förtryckskampanjen. Med utbildning från CIA och nära samordning med Ukrainas statsstödda nynazistiska paramilitärer har SBU de senaste veckorna med att fylla sin stora gulag av tortyrfängelsehålor med politiska dissidenter.

På slagfältet har den ukrainska militären under tiden gjort si skyldig till en rad grymheter mot tillfångatagna ryska soldater och stolt visat upp sina sadistiska handlingar på sociala medier. Även här verkar de som genomfört kränkningarna av de mänskliga rättigheterna ha fått godkännande från de övre skikten i det ukrainska ledarskapet.

Medan Zelenskij sprutar sitt bedövande prat om demokratins försvar inför en hängiven västerländsk publik, använder han kriget som en teater för att genomföra en blodig utrensning av politiska rivaler, meningsmotståndare och kritiker.

"Kriget används för att kidnappa, fängsla och till och med mörda oppositionsmedlemmar som uttrycker kritik mot regeringen", kommenterade en vänsteraktivist som misshandlats och förföljts av Ukrainas säkerhetstjänster i april. "Vi måste alla frukta för vår frihet och våra liv."

Tortyr och påtvingade försvinnanden "vanliga metoder" för Ukrainas SBU

När en USA-stödd regering tog makten i Kiev efter Euromaidans regimändringsoperation 2013-14, inledde Ukrainas regering en rikstäckande utrensning av politiska element som ansågs vara pro-ryska eller otillräckligt nationalistiska. Antagandet av lagar om “avkommunisering” av det ukrainska parlamentet underlättade ytterligare förföljelsen av vänsterelement och lagföringen av aktivister för deras politiska tal.

Regimen efter Maidan har riktat sin vrede på ukrainare som har förespråkat en fredsuppgörelse med pro-ryska separatister i landets öster, de som har dokumenterat kränkningar av mänskliga rättigheter av den ukrainska militären och medlemmar av kommunistiska organisationer. Oliktänkande element har stått inför det ständiga hotet om ultranationalistiskt våld, fängelse och till och med mord.

Den ukrainska säkerhetstjänsten SBU har fungerat som det främsta verktyget för regeringens inrikespolitiska förtryckskampanj efter Maidan. Pro-västerländska övervakare inklusive Kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter (UN OHCR) och Human Rights Watch har anklagat SBU för att systematiskt tortera politiska motståndare och ukrainska dissidenter under nästan total straffrihet.

UN OHCR fann 2016 att "godtyckliga frihetsberövanden, påtvingade försvinnanden, tortyr och misshandel av sådana konfliktrelaterade fångar var vanlig praxis för SBU... En före detta Kharkiv SBU-officer förklarade: "För SBU existerar lagen praktiskt taget inte eftersom allt som är olagligt kan klassificeras eller förklaras med hänvisning till statens säkerhet”.

Yevhen Karas, grundaren av den ökända nynazistiska C14-enheten, har beskrivit den nära relation som hans gäng och andra extremhögerfraktioner har haft med SBU. SBU "informerar inte bara oss, utan även Azov, Högra sektorn (ett ultranationalistiskt ukrainskt politiskt parti och paramilitär organisation. Öa) och så vidare", skröt Karas i en intervju 2017.

Kiev stöder officiellt lönnmördandet av ukrainska borgmästare som velat förhandla med Ryssland

Sedan Ryssland inledde sin militära operation i Ukraina har SBU jagat lokala tjänstemän som tagit emot humanitära förnödenheter från Ryssland eller förhandlat med ryska styrkor om korridorer för civila evakueringar.

Den 1 mars kidnappades till exempel Volodymyr Strok, borgmästaren i den östliga staden Kreminna i den ukrainskkontrollerade delen av Lugansk, av män i militäruniform enligt hans fru, och sköts i hjärtat.

Den 3 mars dök bilder på Stroks synligt torterade kropp upp. En dag före mordet hade Struk enligt uppgift uppmanat sina ukrainska kollegor att förhandla med pro-ryska tjänstemän.

Anton Gerashchenko, en rådgivare till det ukrainska inrikesministeriet, firade borgmästarens mord och förklarade på sin Telegram-sida (se nedan): "Nu finns det en förrädare mindre i Ukraina. Borgmästaren i Kreminna i Luhansk-regionen, tidigare ställföreträdare för Luhansks parlament har hittats död”.

Enligt Geraschenko hade Strok dömts av en "folkdomstol".Telegraminlägg av Anton Gerashchenko, rådgivare till det ukrainska inrikesministeriet, som firar mordet på "förrädaren" och Kreminnas borgmästare Volodymyr Struk

Den ukrainskr tjänstemannen levererade därmed ett skrämmande meddelande till alla som önskat ett samarbete med Ryssland: gör det och förlora ditt liv.

Den 7 mars hittades borgmästaren i Gostomel, Yuri Prylipko, mördad. Prylipko hade enligt uppgift förhandlat med den ryska militären för att organisera en humanitär korridor för evakuering av stadens invånare – en röd linje för ukrainska ultranationalister som länge varit i konflikt med borgmästarens kontor.

Därefter släppte Gennadij Matsegora, borgmästare i Kupyansk i nordöstra Ukrainaden 24 mars en video (nedan) där han vädjade till president Volodymyr Zelenskij och hans administration att hans dotter skulle släppas, hon hade hållits som gisslan av agenter från den ukrainska underrättelsetjänsten SBU.

Sedan var det mordet på Denis Kireev, en toppmedlem i det ukrainska teamet under den första samtalsomgången med Ryssland. Han dödades mitt på ljusa dagen i Kiev. Kireev anklagades därefter i lokala ukrainska medier för "förräderi".

President Volodymyr Zelenskys uttalande att "det blir konsekvenser för dem som samarbetar" visar att dessa grymheter har sanktionerats på högsta regeringsnivå.

I dag saknas elva borgmästare från olika städer i Ukraina. Västerländska medier har stött Kievs linje utan undantag och hävdat att alla dessa borgmästare arresterats av den ryska militären. Det ryska försvarsministeriet har dock förnekat anklagelsen, och det finns få bevis som bekräftar Kievs linje om de försvunna borgmästarna.

Zelenskij förbjuder politisk opposition, låter arrestera rivaler och kör hård krigspropaganda

När kriget bröt ut med Ryssland i februari utfärdade Ukrainas president Volodymyr Zelensky en rad dekret som skulle stödja Kievs kampanj mot den politiska oppositionen och dissidenter.

I en förordning den 19 mars åberopade Zelenskij krigslagar för att förbjuda 11 oppositionspartier. De förbjudna partierna bestod av hela det ukrainska vänster-, socialist- eller anti-NATO-spektrumet. Där ingick partiet För Livet, Vänsteroppositionen, Ukrainas progressiva socialistiska parti, Ukrainas socialistiska parti, Vänsterförbundet, Socialisterna, Shariys parti, De Våras, Staten, Oppositionsblocket och Volodymyr Saldo-blocket.

Öppet fascistiska och pro-nazistiska partier som Azovs nationella kår lämnades dock oberörda av presidentdekretet.

"De här politikernas aktiviteter som syftar till splittring eller konspirationer kommer inte att lyckas, men kommer att få ett hårt svar", sa president Zelenskij.

Samtidigt som han utplånade oppositionen tog Zelenskij ett aldrig tidigare skådat inhemskt propagandainitiativ för att förstatliga alla tv-nyhetssändningar och kombinera alla kanaler till en enda 24-timmarskanal som heter "United News" för att "berätta sanningen om kriget”.

Därefter, den 12 april, meddelade Zelenskij arresteringen av sin främste politiske rival, Viktor Medvedchuk, av Ukrainas SBU-säkerhetstjänster.

Medvedchuks ansikte är tydligt blåslaget, uppenbarligen ett resultat av misshandel från Zelenskijs SBU-hantlangare. Förvänta dig inte att några frågor om denna bild kommer att dyka upp i New York Times eller i CNN:s 24-timmars mediecirkus. Inget får undergräva narrativets krigshets.

pic.twitter.com/A0qhhmeaj8

— Dan Cohen (@dancohen3000) 12 april 2022

Grundaren av det näst största partiet i Ukraina, det nu illegala Patrioter för Livet, Medvedchuk, är de facto den främste representanten för landets etniskt ryska befolkning. Även om partiet betraktas som "pro-ryskt", delvis på grund av grundarens nära relationer med Vladimir Putin, har den nye ordföranden för partiet fördömt Rysslands "aggression" mot Ukraina.

Medlemmar av den statligt sponsrade nynazistiska Azovbataljonens nationella kår attackerade Medvedchuks hem i mars 2019 och anklagade honom för förräderi och krävde att han skulle gripas.

I augusti 2020 öppnade Azovs nationella kår eld mot en buss med representanter för Medvedchuks parti och skadade flera med gummibelagda stålkulor.

Zelenskijs administration eskalerade attacken mot sin toppmotståndare i februari 2021 när han stängde flera medier kontrollerade av Medvedchuk. Det amerikanska utrikesdepartementet stödde öppet presidentens drag och förklarade att USA "stödjer ukrainska ansträngningar att motverka Rysslands elakartade inflytande...”

Tre månader senare fängslade Kiev Medvedchuk och anklagade honom för förräderi. Zelenskij motiverade utestängningen av sin ledande rival med motiveringen att det var nödvändigt att "bekämpa faran för rysk aggression på informationsområdet”.

Medvedchuk undkom husarrest i början av kriget mellan Ryssland och Ukraina, men sitter återigen fången och ommer kanske att användas som gisslan för ett krigsfångsbyte med Ryssland efter kriget.

Under Zelenskij "används kriget för att kidnappa, fängsla och till och med döda oppositionsmedlemmar"

Sedan ryska trupper gick in i Ukraina den 24 februari, har Ukrainas SBU-säkerhetstjänst kastat sig över alla tecken på att en ny intern opposition skulle vakna. Vänsterorienterade ukrainska aktivister har mötts av särskilt hård behandling, inklusive kidnappningar och tortyr.

Den 3 mars i staden Dnipro gjorde SBU-officerare tillsammans med Azovska ultranationalister en razzia mot Livizja (vänster) organisationens aktivisters hem. Livizja har organiserat mot nedskärningar i sociala utgifter och högerorienterad mediapropaganda. Medan en aktivist sa att Azov-medlemmen "skar av mig håret med en kniv", fortsatte de statliga säkerhetsagenterna att tortera hennes man, Alexander Matjuschenko, tryckte en pistolpipa mot hans huvud och tvingade honom att gång på gång upprepa den nationalistiska hälsningen "Slava Ukraini!"

”Sedan satte de påsar över våra huvuden, band våra händer med tejp och tog oss till SBU-byggnaden i en bil. Där fortsatte de att förhöra oss och hotade med att skära av våra öron, säger Matjuschenkos fru till den tyska vänstertidningen Junge Welt.

Azov-medlemmarna och SBU-agenterna spelade in tortyrsessionen och publicerade bilder av Matjuschenkos blodiga ansikte online.

 

Tortyren av vänsteraktivisten Alexander Matjuschenko den 3 mars i Dnipro, inspelad av Azov-medlemmar och publicerad på Telegram av staden Dnipro

Matjuschenko fängslades för att påstått ha bedrivit ”ett aggressivt krig eller en militär operation" och riskerar nu 10 till 15 års fängelse. Trots att han uthärdat flera brutna revben från misshandeln av statsstödda ultranationalister har han nekats borgen. Under tiden har dussintals andra vänsteranhängare fängslats på liknande anklagelser i Dnipro.

Bland dem som SBU riktat in sig mot var Mikhail och Aleksander Kononovich, medlemmar av Ukrainas förbjudna Leninistiska kommunistiska ungdomsförbund. Båda greps och fängslades den 6 mars och anklagades för att ha "spridit pro-ryska och pro-belarusiska åsikter”.

Under de följande dagarna arresterade SBU radiojournalisten Yan Taksyur och anklagade honom för förräderi; människorättsaktivisten Elena Berezhnaya; Elena Viacheslavova, en människorättsförespråkare vars far, Mikhail, brändes till döds under den ultranationalista pöbelattacken den 2 maj 2014 på anti-Maidan-demonstranter vid Odessas Fackföreningshus; den oberoende journalisten Yuri Tkachev, alla anklagade för förräderi, liksom ett outsägligt antal andra. Den funktionsnedsatte rättighetsaktivisten Oleg Novikov fängslades för tre år i april på grund av att han påstods stödja "separatism".

https://thesaker.is/a-disturbing-trend-in-the-ukraine/

Listan Listan över de som fängslats av Ukrainas säkerhetstjänster sedan krigsutbrottet växer för varje dag och är alltför omfattande för att återges här.

”Oleg Novikov – oppositionsaktivist från min stad, Kharkov, förföljd tidigare av Zelenskij-regimen – kidnappades 5/04/22 klockan 06.00 av Ukrainas säkerhetstjänst (SBU) och fördes till en okänd plats. Oleg är handikappad och har 3 små barn.” (Bilden är från en tidigare arrestering) pic.twitter.com/KSeHYC7DWJ

— Gonzalo Lira (@realGonzaloLira) 9 april 2022

Den kanske värsta incidenten av förtryck ägde rum när nynazister med stöd av den ukrainska regeringen kidnappade Maxim Ryndovskiy, en professionell Mixed martial arts-fighter, och brutalt torterade honom för brottet att träna med ryska fighters på ett gym i Tjetjenien. Ryndovskiy råkade också vara jude, med en davidsstjärna tatuerad på benet, och hade uttalat sig i sociala medier mot kriget i östra Ukraina.

I Kiev fångade och torterade lokala [jag vet fan inte vad man ska kalla dem] extremister en berömd ukrainsk idrottare, MMA-fightern Maxim Ryndovsky. Hans enda fel var att han tränat med den tjetjenska klubben "Akhmat". pic.twitter.com/og1Psly7SE

— Maria Dubovikova (@politblogme) 5 mars 2022

Ukrainas SBU har till och med jagat oppositionella utanför landets gränser. Som journalisten Dan Cohen rapporterade sa Anatoly Shariy från det nyligen förbjudna partiet Shariy att han var målet för ett nyligen genomfört mordförsök av SBU. Shariy har varit en uttalad motståndare till den USA-stödda Maidan-regimen och har tvingats fly i exil efter att ha uthärdat år av trakasserier från nationalister.

I mars fick den libertarianska politikern och onlinevetaren ett mejl från en vän, "Igor", som försökte ordna ett möte. Han fick senare veta att Igor hölls av SBU vid den tiden och användes för att locka Shariy att avslöja var han fanns.

Shariy har för sin del placerats på den ökända Myrotvorets offentliga svarta lista över "statens fiender" sammanställd av Anton Geraschenko – rådgivare för inrikesministeriet som stött morden på ukrainska lagstiftare som anklagats för ryska sympatier. Flera journalister och ukrainska dissidenter, däribland den framstående krönikören Oles Buzina har mördats av statsstödda dödspatruller efter att deras namn dykt upp på listan.

Vanliga ukrainska medborgare har också utsatts för tortyr sedan kriget började i februari. Till synes otaliga videor har dykt upp på sociala medier som visar civila som bundits på lyktstolpar, ofta med sina könsorgan exponerade eller med grönmålade ansikten. Utförda av frivilliga från det s.k. territorialförsvaret med uppgift att upprätthålla lag och ordning under krigstid, har dessa förödmjukelse- och tortyrhandlingar riktats mot allt från anklagade ryska sympatisörer till romer och påstådda tjuvar.

Romer ("zigenare") har lämnat Kiev som flyktingar och åkt till gränsstaden Lviv,där de utsätts för grov diskriminering av ukrainare. Som här, knuten till stolpar. En populär ukrainsk Telegram-kanal hyllar denna handling och hånar offren. #Kyiv #Ukraine #Russia #Nazi pic.twitter.com/3cWZ9a78uA

— Global Politics (@Geopol2030) 21 mars 2022

Detta är de mänskliga rättigheter som Zelenskij gett civila ukrainare #Mariupol #StandWithUkraine #RussiaUkraineWar pic.twitter.com/EWFC048M2q

— UN voice of Justice (@TheUN_voice) 3 april 2022

 

Ukrainas SBU studerar tortyr och mord hos CIA

Vassily Prozorov, en före detta SBU-officer som hoppat av till Ryssland efter Euromaidan-kuppen, redogjorde i detalj för hur säkerhetstjänsterna efter Maidans systemiskt använt sig av tortyr för att krossa den politiska oppositionen och skrämma medborgare som anklagats för ryska sympatier.

Enligt Prozorov, före detta SBU-officer, har den ukrainska säkerhetstjänsten fått direkta råd av CIA sedan 2014. "CIA-anställda har varit närvarande i Kiev sedan 2014. De bor i hemliga lägenheter och förortshus", sa han. "Men de kommer ofta till SBU:s centralkontor för till exempel specifika möten eller för att planera hemliga operationer."

Nedan presenterade Rysslands nyhetsbyrå RIA Novosti Prozorov och spred hans avslöjanden i ett specialprogram 2019.

Journalisten Dan Cohen intervjuade en ukrainsk affärsman vid namn Igor som arresterats av SBU för sina ekonomiska band till ryska företag och greps i mars i säkerhetstjänstens ökända högkvarter i centrala Kiev. Igor sa att han hörde ryska krigsfångar bli slagna med rör av frivilliga från territorialförsvaret coachade av SBU-officerare. Till ljudet av den ukrainska nationalsången blev de ryska fångarna brutalt slagna tills de erkände att de hatade Putin.

Sedan kom Igors tur. "De använde en tändare för att värma upp en nål och satte den sedan under mina naglar”, sa han till Cohen. "Det värsta var när de lade en plastpåse över mitt huvud och kvävde mig och när de höll mynningen på ett kalashnikovgevär mot mitt huvud och tvingade mig att svara på deras frågor”.

Valentyn Nalyvaichenko, den första chefen för SBU efter Euromaidans regimskifte 2013-14, knöt nära band till Washington när han tjänstgjorde som generalkonsul för den ukrainska ambassaden i USA under George W. Bush-administrationen. Under den tiden rekryterades Nalyvaichenko av CIA enligt hans företrädare vid SBU, Alexander Yakimenko som tjänstgjorde under den ryskorienterade president Viktor Janukovitjs regering.

2021 utsåg Zelenskij en av Ukrainas mest ökända underrättelsepersoner, Oleksander Poklad, att leda SBU:s kontraspionageavdelning. Poklad har smeknamnet "The Strangler", en referens till hans rykte om att använda tortyr och diverse smutsiga knep för att kunna åtala sina chefers politiska rivaler för förräderi.

I april dök en levande illustration av SBU:s brutalitet upp i form av en video (nedan) som visar dess agenter slå en grupp män anklagade för ryska sympatier i staden Dnipro.

Ukrainska SBU arresterar civila i Dnipropetrovsk.

pic.twitter.com/bbHFeADnqg

— Vera Van Horne (@VeraVanHorne) 5 april 2022

 

Vi kommer aldrig att ta ryska soldater till fånga": Ukrainas militär stoltserar med sina krigsförbrytelser

Medan västerländsk media helt och hållet har fokuserat på påstådda ryska kränkningar av mänskliga rättigheter sedan krigsutbrottet, har ukrainska soldater och pro-ukrainska konton på sociala medier stolt visat upp sadistiska krigsförbrytelser, från avrättningar i fält till tortyr av fångna soldater.

I mars släppte en pro-ukrainsk Telegram-kanal vid namn White Lives Matter en video av en ukrainsk soldat som ringer fästmön till en rysk krigsfånge, se nedan, och hånar henne med löften om att kastrera fången.

Ukrainska soldaters användning av döda ryska soldaters mobiltelefoner för att håna och trakassera deras släktingar verkar vara en vanlig praxis. Faktum är att den ukrainska regeringen har börjat använda en ökänt invasiv ansiktsigenkänningsteknik från Clearview AI, ett amerikanskt teknikföretag, för att identifiera ryska offer och sedan håna deras släktingar på sociala medier.

#ukraine ukrainska soldater ringer den avlidnes familj för att håna och svära åt dem. Den som känner till moderna telefoner inser att den döde soldaten måste ha varit vid liv innan de kunnat låsa upp hans moderna telefon . Detta är ännu en krigsförbrytelse #warCrime i deras repertoar. pic.twitter.com/D55T6Hu0se

— Lukasz Raczylo 🅨 (@raczylo) 27 mars 2022

I april publicerade en pro-ukrainsk Telegram-kanal vid namn fckrussia2022 en video som föreställer en rysk soldat med förband över ena ögat, vilket tyder på att det hade skurits ut under tortyr, och hånade honom som en "enögd" gris.

Den kanske mest ohyggliga bilden som har dykt upp på sociala medier de senaste veckorna är bilden av en torterad rysk soldat som fick ena ögat utskuret innan han dödades. Det medföljande inlägget hade rubriken "han letar efter nazister”.Foton distribuerade av pro-Ukraina Telegram-kanaler som visar tillfångatagna, torterade och avrättade ryska soldater

Video har också dykt upp under april som visar ukrainska soldater skjuta försvarslösa ryska krigsfångar i benen utanför staden Kharkov. En annan video publicerad av ukrainska och USA-stödda soldater från den s.k. Georgiska legionen visade soldater som utförde fältavrättningar av sårade ryska fångar nära en by utanför Kiev.

 

Ukrainska och georgiska legionsoldater jublar på en video efter att ha avrättat fångna ryska soldater

Det är troligt att dessa soldater hade sina överordnades välsignelse. Mamula Mamulashvili, befälhavaren för den georgiska legionen som deltog i fältavrättningarna av sårade ryska krigsfångar, skröt i april om att hans enhet fritt begår i krigsförbrytelser: "Ja, vi knyter deras händer och fötter ibland. Jag talar för den georgiska legionen, vi kommer aldrig att ta ryska soldater till fånga. Inte en enda av dem kommer att tas till fånga.”

På samma sätt uttalade Gennadiy Druzenko, chefen för den ukrainska militärsjukvården, i en intervju med Ukraine 24 att han "utfärdat en order om att kastrera alla ryska män eftersom de var undermänskliga och värre än kackerlackor”.

Ukrainska tjänstemän presenterar kvinna som torterats och dödats av Azov som offer för Ryssland

Medan västerländsk media uppmärksammar ryska människorättskränkningar hemma och i Ukraina, har den ukrainska regeringen godkänt en propagandakampanj känd som “Total War” och som använder sig av att plantera falska bilder och falska historier för att ytterligare anklaga Ryssland.

Ett särskilt cyniskt exempel på strategin var ett foto publicerat av Ukraine 24 – en TV-kanal där gäster t.o.m. har uppmanat till utrotning av ryska barn – i april föreställande ett kvinnligt lik märkt med ett blodigt hakkors på magen. Ukraine 24 hävdade att denna kvinna hittats i Gostumel, en av regionerna i Kiev oblast som ryssarna lämnade den 29 mars.

Lesia Vasylenko, en ukrainsk parlamentsledamot, och Oleksiy Arestovych, högste rådgivare till president Zelenskij, publicerade bilden av det förorenade kvinnliga liket på sociala medier. Medan Vasylenko lämnade kvar bilden på nätet, raderade Arestovych den åtta timmar efter att ha postat den när han konfronterades med det faktum att han publicerat en ”fake”.

Faktum är att bilden hämtats från filmer som ursprungligen spelats in av Patrick Lancaster, en Donetsk-baserad amerikansk journalist som hade filmat liket av en kvinna som torterats och mördats av medlemmar av den ukrainska Azovbataljonen i en skolkällare i Mariupol som de hade omvandlat till en bas.

 Vid 2:31 på Lancasters video syns kvinnans kropp tydligt.

Den ukrainske politiska agenten @lesiavasylenko sprider en särskilt cynisk bluff:

Originalbilden togs av @PLnewstoday och visade liket av en kvinna som torterats och mördats i en skolkällare i Mariupol av ukrainska nazister – Vasylenkos allierade. pic.twitter.com/gRnURAAaQ9

— Max Blumenthal (@MaxBlumenthal) 4 april 2022

När nu vapen strömmar in i Ukraina från Nato-stater och kriget intensifieras, är det nästan säkert att grymheterna blir allt fler – och med ledarskapets i Kiev välsignelse. Som Zelenskij slog fast under ett besök i staden Bucha i april, "om vi inte hittar en civiliserad utväg, du känner vårt folk – så kommer de att hitta en ociviliserad utväg”.


Av Max Blumenthal och Esha Krishnaswamy

 17 april 2022

Max Blumenthal är chefredaktör för The Gray Zone och prisbelönt grävande journalist . Esha Krishnaswamy är advokat. författare och mediakritiker
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.