30 apr. 2022

Ekonomisk inbromsning i Europa

Tyskland har stoppat kol, kärnkraft och överväger att stoppa rysk olja och gas.
Här rören till NordStream 2, pengar som kastats i sjön.

Frankrikes ekonomi, euroområdets näst största ekonomi, slutade oväntat att växa under första kvartalet medan Tyskland, Europas största ekonomi, riskerar att gå in i en recession.


En förklaring är de kaotiska sanktionerna mot Ryssland samt kostnader för att stödja Ukrainas krigföring.

Tillväxten i Frankrikes ekonomi avstannade oväntat under det första kvartalet då konsumtionsutgifterna sjönk trots stigande energipriser och krig i Ukraina, visade preliminära uppgifter från den officiella statistikbyrån INSEE på fredagen, rapporterar Reuters.

Preliminära uppgifter visade ingen förändring av bruttonationalprodukten (BNP) för januari-mars, vilket markerar en kraftig nedgång från de sista tre månaderna 2021, då euroområdets näst största ekonomi expanderade med 0,8 %.

Även om en avmattning hade förväntats, var utfallet sämre än förväntningarna på en tillväxt på 0,3% i en rundfråga som Reuters gjort bland 24 ekonomer, vars prognoser varierade från +0,6% till -0,1%. 

Hushållens utgifter, den traditionella drivkraften för den franska tillväxten, föll med 1,3 % under kvartalet.

Regeringen har lanserat ett åtgärdspaket på 25 miljarder euro (26,3 miljarder dollar) för att skydda konsumenternas sjunkande köpkraft, framföra allt tak för prishöjningar på gas och el. Men det hindrade inte att levnadskostnaderna blev ett stort tema i Frankrikes presidentval denna månad.

En Reuters-rapport från Berlin sa att den tyska regeringens sänkta prognos på 2,2% tillväxt i år förutsätter att den ryska energin fortsätter att komma. Sker inte det är en recession att vänta, sa ekonomiminister Robert Habeck på onsdagen.

Före krigsutbrottet i Ukraina låg var prognosen i Habecks ministerium en tillväxt på 3,6 %  under 2022, Sedan dess har sin inflationsprognosen för 2022 skrivits upp till 6,1 %. Habeck medgav att Tysklands stöd till Ukraina och sanktioner mot Ryssland resulterat i lägre tillväxt och högre inflationsprognoser.

Tysklands beroende av rysk gas har sjunkit till 35 % av importen från 55 % före kriget i Ukraina, tillade Habeck.Det har å andra sidan inte gjort importen billigare.

reuters 30/4


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.