7 apr. 2022

Nya tvivel om Butja

Hade Maxar satelliter över Butja och är bilden verkligen tagen 19 mars?

Nyligen diskuterade media aktivt frågan – vem låg bakom de döda kropparna i den lilla staden Butja (Bucha i engelsk transkribering) nordväst om Kiev?

Vissa fakta kastar tvivel över de tidigare slutsatserna, skriver Southfront.org, som just nu motarbetas starkt på Internet, men är åtkomlig i mobiler.

Maxar Technologies tillhandahöll satellitbilder som New York Times sa bevisade de ryska truppernas skuld till oskyldiga civilas död.

Men sen visade det sig att frågan inte var så enkel.

Satellitbilderna visar döda, men nu återstår att bevisa  när bilderna är tagna och vem som dödade personerna på bilderna.

Maxar Technologies har flera satelliter (modellerna WorldView-1 32060, WorldView-2 35946, WorldView-3 40115, GeoEye-1 33331). Enligt Southfront hade ingen av dem hade en bana över Butja.

Och den bild som enligt New York Times var tagen 19 mars togs inte den 19 mars utan den 1 april. Med hjälp av programmet SunCalc jämförde specialister vinklarna för solens deklination över horisonten. Studien genomfördes av ett team av OSINT- och GEOINT-specialister. Specialisterna kom fram till att bilden inte togs den 19 mars, utan den 1 april klockan 11:57 GMT.

En annan tvivlare är "antiwar_soldier" på Twitter, som menar att den troliga dödsorsaken för de döda på Jablonskagatan är granatsplitter till följd av ukrainsk beskjutning. Fronten gick bara någon kilometer från Butja.

https://twitter.com/antiwar_soldier/status/1511086358110027791

Exakt vad som har hänt är alltså långt ifrån klart. Det är inte heller troligt att det kommer att skickas några objektiva utredare till platsen.

Omvärlden är hänvisad till att gissa i kaffesump och det hela blir en förtroendefråga. De som är ute i propagandasyfte betraktar den ryska skulden som avgjord. Det gäller nu att snabbt skära pipor i vassen och baxa in Sverige i Nato. Nato-anhängare i Sverige har länge hoppats på en dramatisk händelse som ska chocka svenskarna in i kärnvapenalliansen.

Stefan Lindgren

https://southfront.org/more-evidence-more-doubts-about-bucha-massacre/

1 kommentar:

Underteckna med ditt namn.