27 apr. 2022

Hur vill EU betala för den ryska gasen?


Dagens ryska beslut att stoppa gasleveranserna till Polen och Bulgarien beror uteslutande på att dessa länder inte vill betala - varken i dollar eller rubel, trots att Gazprombank erbjuder båda möjligheterna.

Detta kallar Polen, Bulgarien och EU-kommissionen för "utpressning" - dock utan att tala i vilken valuta man anser att EU-köpare ska använda. Vad vi ser är en konstgjort skapat energipris ta form och alltsammans på grund av den felaktiga kalkylen att man ska kunna tvinga Ryssland på knä.
Tio europeiska köpare av rysk gas har öppnat konton hos Gazprombank, och fyra har redan betalat för gasen i rubel, rapporterade Bloomberg, med hänvisning till källor.

Men om andra köpare avvisar Kremls krav på ett nytt betalningsarrangemang är det osannolikt att leveransstopp liknade de polska och bulgariska scenarierna inträffar snart, eftersom nästa betalning är planerad till slutet av maj.

På onsdagsmorgonen meddelade Gazprom att man stoppat gasleveranserna till det bulgariska företaget Bulgargaz och polska PGNiG sedan den 27 april på grund av utebliven betalning i rubel. Dessutom uppgav företaget att Gazprom skulle minska transiteringen till tredjeländer om dessa stater börjar ta gas från transitflödet utan tillstånd.

Kremls talesman Dmitrij Peskov svarade på en fråga om förluster på grund av leveransstoppet att riskerna för förlorade inkomster är beräknade och förutspådda. "Betalning i rätt form kommer att vara grunden för fortsatta leveranser," sa Peskov.
 
Hur många länder som redan har gått med på att byta till det nya gasbetalningssystemet som etablerats av Ryssland ville Peskov inte talaom. Österrikiska OMV förhandlar om betalningsvillkoren och utesluter inte möjligheten att öppna ett konto hos Gazprombank för detta ändamål, fick RIA Novosti veta på den österrikiska förbundskanslerns kontor.

Men EU.kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sa att alla försök att kringgå sanktionerna  kan komma att bestraffas. Eftersom EU helt enkelt inte klarar ett tvärstopp på ryska gasleveranser kommer den  hållningen  troligen att störta på motstånd i de egna leden.

Till följd av EU-kommissionens hårdnackade linje föll idag euron till en femårslägsta kurs mot dollarn. Terminskontrakt på gas ökade med cirka 20 procent, men sjönk tillbaka för att land på plus 8 procent . Priserna är mer än sex gånger högre än för ett år sedan.

Europa är beroende av Ryssland för mer än en tredjedel av sitt gasbehov.
Gazprom har monopol på gasförsörjning från rörledningar i Ryssland.
 
Källa: RIA Novosti

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.