13 apr. 2022

Europa ömsar skinn

Till helt nyligen kunde Tysklands president Frank-Walter Steinmeier tala med Ryssland.
Nu anser han och EU:s ledning att bara vapen kan tala.

Under det pågående kriget i Ukraina har EU och framstående europeiska dignitärer genomgått en märkbar förändring.

EU:s utrikesminister Josep Borrell har övergett diplomatin och talar om att "detta krig måste vinnas på slagfältet".

Tysklands president Frank-Walter Steinmeier säger att han "strör aska över sitt huvud" för att han någon gång att det var möjligt att föra en "normal dialog med Ryssland."

Nej, nu ska vapnen tala. EU som tidigare inte framträtt som militär organisation stöder nu öppet och samordnar medlemmarnas stöd med vapen och legosoldater till ett pågående proxykrig i Ukraina.

Tyskland har beslutat om ett extra förslagsanslag på 100 miljarder Europa och har glömt all den blygsamhet som tidigare ansetts åligga andra världskrigets förlorarmakter.

I en intervju med TV-kanalen Rossija kommenterar Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov Steinmeiers uttalanden.

Han påminner om att det var just Steinmeier som när Tyskland var ordförandeland i EU 2007 föreslog att inleda förhandlingar om ett ukrainskt associationsavtal med EU.

Problemet med detta var att Ukraina hade ungefär lika stor handel med EU som med Ryssland. Skulle Ukraina bli EU-associerad måste handelsrelationerna till Ryssland omförhandlas. Annars skulle EU-varor välla in obehindrat på den ryska marknaden, till skada för dess industri.

När den dåvarande valde presidenten Viktor Janukovytj begärde ett par månaders betänketid startade med EU:s stöd en intensiv kampanj mot honom för ha stoppat landets "väg till Europa".

Majdankaoset följde. Frank-Walter Steinmeier, som tysk utrikesminister, mäklade då tillsammans med Polens och Frankrikes utrikesministrar fram ett avtal om frågans fredliga lösning.

Oppositionen och högerextremisterna på Majdan spottade på det avtalet. Från dag ett gick de in för att upphäv ryska språkets "särskilda status", uppmanade rysktalande "att ge sig iväg" från Krim och skickade dit ett "vänskapståg" med beväpnade banditer som ville storma Högsta sovjet i Simferopol.

– Tyskland, Frankrike, Polen och hela EU visade sin  kompletta hjälplöshet och frånvaro av självrespekt, sa Lavrov, när de släppte Majdanbanditer till makten och stillatigande åsåg händelser som mordbranden i Odessas fackföreningshus och bombningarna av Lugansks centrum som började den 2 juni 2014

I februari 2015 var Frank-Walter Steinmeier en av medförfattarna till Minskavtalet som senare godkändes även av FN:s säkerhetsråd. Redan dagen efter förklarade Pjotr Porosjenko och hans team i parlamentet att de inte var skyldiga att genomföra Minskavtalet.

Inför Steinmeiers och EU:s totala overksamhet föreslog Ryssland nya kompromisser och när Steinmeier lanserade en "formel"W som skulle underlätta genomförandet av Minska godtogs detta av Moskva. Men Pjotr Porosjenko glömde snabbt "formeln" och hans efterträdare Volodymyr Zelenskij har inte velat höras tala om den.

För andra gången hade Steinmeier initierat en överenskommelse som senare EU:s skyddslingar i Kiev totalt nonchalerat. "En skam för en person som anser sig vara initiativtagare till många saker i Ukrainas utveckling", menar Lavrov.

Hastigheten med vilken Europa nu lanserat en russofobisk våg vittnar enligt Lavrov om att rasismen som bara upp den hitlertyska regimen aldrig har utplånats i Europa utan bara legat latent.

En och en halv miljon människor av ryskt ursprung som lever i Tyskland får nu smaka på fördomarnas kraft. Som en försvarsåtgärd har den ryska regeringen nu inrättat Fonden för stöd och skydd av landsmän i utlandet

https://mid.ru/ru/foreign_policy/news/1808917/?lang=en

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.