20 apr. 2022

USA har krigat i 225 av 243 år

Pappa, vad gjorde du för att stoppa Nato? ( P P Piech 1982)

USA har varit i krig i 225 av 243 år sedan landet utropade sin självständighet 1776. Nu är Washington i full färd med att underblåsa kriget i Ukraina, som lätt kan utvecklas till en öppen konflikt med Ryssland.

Vill Sverige vara med? Det kan bli konsekvensen av ett Nato-medlemskap.

Sayed Muhammad Sabir Shah berättar i pakistanska The News om forskning som utförts av "Jang Group" och tv-nätverket Geo och som visar att Usa har varit i krig i ca 225  av 243 år sedan starten år 1776.

USA:s första utländska intervention ägde rum år 1811, när landet invaderade Chile, bara ett år efter det landets självständighet från Spanien.
 
Antalet militära USA-interventioner  fram till och med 2017 uppgick till  188. USA har varit i krig i mer än 92 procent av tiden sedan den nationens födelse och har - annorlunda uttryckt - bara varit i fred för mindre än 20 år.

Under det kalla kriget, åren 1948-1991, uppgick antalet  militära USA-interventioner till 46, men paradoxalt nog har antalet militära interventionerna varit större efter det kalla kriget. Tidskriften National Interest kommenterar att Washington "alltför ofta ingriper militärt när det inte borde - och USA:s trygghet och välstånd har båda drabbats av som ett resultat."

Enligt den prestigefyllda Washington Post försökte USA under det kalla kriget i 72 fall att ändra på andra länders regeringar. I 66 fall handlade det om hemliga operationer som tidningen identifierat i frisläppta CIA-dokument och historisk forskning vid George Washington-universitetet.

Operationen för att med brittisk hjälp störta Mohammad Mosaddegh, en demokratiskt vald premiärminister i Iran, är ett välkänt exempel. Ett annat när  CIA avsatte den demokratiskt valde president Jacobo Arbenz Guzmán i Guatemala, vilket ledde till år av våldsamt inbördeskrig. Femtiosjsu  år senare bad Guatemalas president Alvaro Colom, på uppdrag av staten, Guzmans familj om förlåtelse.

Ett tredje exempel är president Ronald Reagan finansieringen av CIA:s "hemliga krig" mot den demokratiskt valda sandinistiska regeringen i Nicaragua 1981.

Sayed Muhammed Sabir Shah har varit chef för Khyber-Pakhtunkhwa-provinsen i Pakistan och rådgivare till president Nawaz Sharif 1997-1999.

Media utlopp hade sagt: "Enligt sin forskning, det var 117 "partisan electoral insatser" mellan 1946 och 2000. Det är ungefär en av nio konkurrensutsatta val som hållits sedan Andra Världskriget. De flesta av dessa – nästan 70 procent – var fall av OSS störningar. 

Ett annat mått på USA:s expansionism är att landet i drygt åttio fall har blandat sig i och försökt påverka allmänna val i andra länder. Flertalet fall ägde rum under det kalla kriget men i 18 fall förekom amerikansk inblandning för att påverka val mellan 1990 och 2000. Endast tre fall av utländsk inblandning från andra länder under samma tid har påpträffats av forskarna.

Bland länderna vars val utsatts för  USA:s inblandning finns Guatemala, Brasilien, El Salvador, Haiti, Panama, Israel, Libanon, Iran, Grekland, Italien, Malta, Slovakien, Rumänien, Bulgarien, Albanien, Sri Lanka, Filippinerna, Södra Vietnam och Japan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.