28 apr. 2022

Biden satsar 33 miljarder $ på Ukrainakrig

President Joe Biden har bett kongressen om 33 miljarder dollar för att finansiera både humanitärt och militärt bistånd till Ukraina fram till september i år, sade han på torsdagen.

Det massiva hjälppaketet åtföljs av ett förslag till kongressen om att ändra flera strafflagar för att göra det lättare för USA att sälja av de beslagtagna tillgångarna från sanktionerade ryska oligarker. De 33 miljarderna inkluderar en begäran om 20,4 miljarder dollar i ytterligare säkerhets- och militärt bistånd till Ukraina, samt ytterligare pengar för att finansiera amerikanska ansträngningar för att stärka europeisk säkerhet i samarbete med NATO-allierade.

"Det är inte billigt. Men att slå tillbaka aggression kommer att bli dyrare om vi tillåter det att hända... Antingen stöder vi det ukrainska folket när det försvarar sitt land, eller så står vi vid sidan av när ryssarna fortsätter sina grymheter och aggressioner i Ukraina varje dag", sa Biden.

Administrationen sa att detta är avsett att utrusta Kiev och europeiska partner med ytterligare artilleri, pansarfordon och pansar- och luftvärnsförmågor, accelerera cyberkapacitet och avancerade luftförsvarssystem och hjälpa till att rensa landminor och improviserade explosiva anordningar.

Begäran om tilläggsbudget till kongressen förväntas vinna brett stöd bland republikaner och demokrater, även om den pressar upp de totala amerikanska utgifterna i Ukraina till över 36 miljarder dollar på bara 9 månader.

Den andra delen av Bidens paket på torsdag är en bred uppsättning förslag till kongressen om att ändra nuvarande lagar för att göra det lättare för finansdepartementet och utrikesdepartementen att följa upp de hundratals individuella sanktioner som har införts mot ryska oligarker, företag och regeringstjänstemän sedan krigets början.

Juridiska forskare har noterat att oligarker som inte begått brott kan stämma staten för att få tillbaka sin egendom och skulle ha goda chanser att vinna i domstol.

Enligt Bidens förslag skulle kongressen skapa ett nytt federalt brott genom att medvetet inneha intäkter direkt från korrupta affärer med den ryska regeringen.

Inom den närmaste framtiden är målet att beväpna ukrainska styrkor så att de kan säkra en direkt seger i kriget genom att helt fördriva Ryssland från Ukraina. Men på längre sikt försöker USA nu mer allmänt försvaga Rysslands hela maktstruktur genom att binda upp sina trupper i ett utmattningskrig samtidigt som dess ekonomi förlamas av sanktioner och handelsembargon.

Så långt CNBC:s referat av Bidens utspel.

I Ukrainsk stats-TV kommenterade på torsdagskvällen Jevgenij Kiseljov, en gång nyhetsankare på NTV i Moskva, utspelet med att Biden satsar på att vinna kriget. Dessutom intervjuade han en ukrainsk FN-diplomat som uppgav att det nu förs diskussioner om hur Ryssland ska kunna berövas sin vetorätt.

- "Ryska federationen" är inte samma sak som Sovjetunionen som en gång fick platsen i säkerhetsrådet, menar man.

Så har det även låtit tidigare när Nato gått ut i olovliga krig.

Under Kosovokriget "visade vi dem att de inte hade en kanske att ingripa mot Nato:s intervention med ryskt veto. Och jag hoppas att Moskva har förstått det", förklarade på den tiden Klaus Naumann som var ordförande i Nato:s militärkommitté 1996-99.

Samtidigt kommer avslöjanden (förbjudna RT.com) om att Polen och USA arbetar på en plan för att låta Warszawa att återta kontrollen över ukrainska områden som Warszawa betraktar som "historiskt polska".

Enligt den påstådda planen kommer det första steget av denna "återförening" vara att polska "fredsbevarare" utplaceras i västra Ukraina under förevändning att "skydda mot rysk aggression", sa chefen för det ryska utrikesspionaget Sergej Narysjkin i ett uttalande på torsdagen.

Detaljerna i operationen diskuteras nu mellan Warszawa och den amerikanska regeringen, hävdade han och tillade att operationen är tänkt att genomföras utan Nato-mandat, och att endast frivilliga stater deltar.

Warszawa har hittills inte lyckats hitta några andra nationer att ansluta sig till dess sak, tillade han. Men de polska myndigheterna är obekymrade över detta, eftersom de vill minimera antalet "onödiga vittnen" till sina handlingar, sa Narysjkin.

cbcn.com, rt.com


1 kommentar:

  1. Christer Lundgren29 april 2022 kl. 10:28

    Möjligheten att oligarker som inte begått brott kan stämma staten för att få tillbaka sin egendom har man möjligen undanröjt genom att förklara det brottsligt för advokater att hjälpa ryssar i sådana mål. Det nämndes i en kommentar av Alexander Mercouris; jag har inte själv kollat uppgiften.

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.