15 dec. 2017

Varningsraketer mot ryska plan i Syrien

Enligt Pentagon har två amerikanska F-22 Stealth-plan avfyrat varningsraketer mot ryska Su-25-plan över Syrien. Det skedde den 12 december.
Ryskt flyg opererar på landets inbjudan; USA-flyget är oinbjudna gäster.

I cirka 40 minuter pågick en dragkamp i luften mellan ryskt och amerikansk flyg nära den syriska staden Al-Bukemal.

USA-planen tvingades tvärvända för att undvika en kollision med ett ryskt Su-25 attackflygplan, säger Pentagons talesman Eric Pahon.
"Vid ett tillfälle närmade sig Su-25 tillräckligt nära för att kollidera med ett F-22, och han var tvungen att tvärvända  för att undvika en kollision i luften" - säger Pahon.

Tidigare rapporterade USA:s Central Command (CENTCOM) om att ryska och amerikanska plan kommit när varandra "flera gånger om dagen". Enligt Pentagon kommer ryska flygplan in i en "USA-zon" i Syrien sex eller åtta gånger om dagen. Problemet är bara att det inte finns någon "USA-zon" i Syrien. Vare sig FN eller landets regering har godkänt något sådant.

Enligt det ryska försvarsdepartementet kom de amerikanska F-22 planen plötsligt över på västra sidan Eufrat, där de avvisades av de ryska planen.

De flesta möten mellan ryskt och amerikanskt flygplan i luftrummet över Syrien har varit förknippade med försök från USA:s sida att förhindra attacker mot "Islamiska staten", uppger försvarsdepartementets talesman Igor Konasjenkov.

Vid rapporteringen av direkta incidenter mellan världens ledande kärnvapenmakter får man utgå från att inte allt rapporteras. Båda har intresse av att visa beslutsamhet, men samtidigt inte trappa upp konflikten okontrollerat.

Under Koreakriget sköts 335 amerikanska flygplan ned, i huvudsak av ryska flygplan förlagda till nordöstra Kina. Detta offentliggjordes aldrig av någondera sidan (Grif sekretnosti snjat, Moskva 1993, s. 395.)

war and peace 15/12

2 kommentarer:

  1. Territorium tar man väl utan att fråga FN om landet heter USA eller Israel, eller? :-)

    SvaraRadera
  2. Det är tydligen endast Nordkorea som lärt sig hur man måste behandla fascismen för att få ha sitt territorium ifred.

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.