27 dec. 2017

Angolas första sputnik (uppdaterad)

Luanda by night.
Efter att i ett dygn ha tappat kontakten med satelliten  AngoSat-1, som sköts upp från kosmodromen Bajkonur i Kazakstan tisdagen på tisdagen 26 december lyckades teknikerna den 28 december återfå kontakt med satelliten .

Satelliten är ett partnerskap mellan Angola och Ryssland. Förlusten beräknas till 200 miljoner dollar.
Angola är ett stort land (1,25 milj. kvadratkilometer eller 2,5 ggr Sveriges yta) med en snabbväxande ekonomi. Satellitens beräknade livslängd var cirka 15 år, och Angola skulle ansvara för all kontroll under denna period.

Bättre mottagning för mobiltelefonanvändare, TV-sändningar mm var några av målen.  Enligt Jose Carvalho da Rocha, Angolas minister för telekommunikation och informationsteknologi, skulle AngoSat-1 spela en avgörande roll i spridningen av telemedicin, ett sätt att tillhandahålla klinisk vård på avstånd via telekommunikation.

Nigeria, Ghana och Sydafrika har redan flera satelliter i omlopp och de mer mer än grundläggande telekommunikation.

Sydafrika använder sin rymdfarkost för att samla in data om potentiella miljökatastrofer som översvämningar och bränder.

Ghana använder Cubesat, en liten satellit byggd av vid sitt universitet, All Nations University, till att övervaka sin kustlinje och för utbildningsändamål.

Nigeria har inte bara använt sina satelliter för att övervaka val, utan även att spåra hur terroristerna i Boko Haram rör sig.

2030 hoppas Nigeria kunna skicka upp sin första astronaut i rymden och även Etiopien och Kenya har egna rymdprogram.

https://www.ruaviation.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.