14 dec. 2017

Varför Putin äger

På sin årliga stora presskonferens fick Rysslands president Putin som en av de första frågorna svara på varför han inte har några konkurrenskraftiga motkandidater inför valet i mars.

- Det enklaste för mig skulle vara att säga att det inte är min sak att få fram konkurrenter till mig själv. Men jag måste säga, kanske oväntat, att jag anser att vi måste ha politisk konkurrens precis som vi har ekonomisk.

- Jag skulle verkligen vilja och kommer att eftersträva det, så att vi kan få  ett balanserat politiskt system. Och det är omöjligt att föreställa sig det utan konkurrens på det politiska området.


- Varför har vi högljudda och aktiva opponenter som ändå inte på allvar kan konkurrera om makten? Som ni vet har det milt talat utvecklats en rad särdrag i Ryssland de senaste decennierna. Vad syftar jag på?

- Många ungdomar kommer har självklart inga minnen från 90-talet eller ens början av 2000-talet, och kan inte jämföra med det som har blivit nu. Vi har många problem idag. Vi samlas här först och främst för att prata om dessa problem, och göra det utan försköning.

- Men samtidigt har vår BNP ökat med 75 procent sedan 2000; industriproduktionen med 60 procent, bearbetningsindustrin ännu mer - 70 procent. Reallönerna har sjunkit, som en följd av krisen de senaste tre åren, men ändå är de 3,5 gånger högre än i början på 2000-talet.

- Pensionerna är i reala termer 3,6 gånger högre än 2000, barnadödligheten har minskat med 62 procent, mödradödligheten med 75 procent.  I början krympte Rysslands befolkning med en miljon medborgare om året. Vi har brutit den demografiska situationen, men här finns ännu  problem, som vi säkert kommer att tala om.

- Vi har idag problem som beror på två lågkonjunkturer och ett demografiskt hål. Ytterligare åtgärder kommer att vidtas. Jag kommer att tala mer om detta under vårt möte, men jag är övertygad om att vi kommer att klara det här också. Medellivslängden var förut 65, 65,3 år, och nu - nästan 73.

- I fler år levde vi i ett inbördeskrig, nästan sex år, om inte mer. Mer - tio nästan. När vi tvingades skicka ut oförberedda, outbildade 18-19 år gamla pojkar i kulregnet för att vi inte hade något val. Se vilken armé vi har idag!

- Våra skulder har minskat med två tredjedelar och våra reserver har 30-dubblats. Det vittnar om något!

- När vi talar om oppositionen är det viktigt att inte bara väsnas på torg eller i mer undanskymda korridorer och tala om att vi har en antifolklig regim. Det är viktigt att ha något att erbjuda, att kunna göra något bättre. Människor är naturligtvis mycket missnöjda med mycket idag, och de har rätt att vara missnöjda, för det går att uppnå bättre resultat. Men när de börjar jämföra och se vad de s k oppositionsledarna erbjuder, särskilt de icke-parlamentariska, uppstår det stora tvivel.

- Mig tycks det vara huvudproblemet med dem som vill vara en konkurrenskraftig opposition - de måste föreslå något reellt, icke efemärt, en dagordning som inte bara väsnas, utan en som folk kan tro på.

- Jag hoppas att det till sist ska växa fram en sådan opposition och ju förr ju bättre.

kremlin.ru

2 kommentarer:

  1. Det är ju mycket som sägs under nästan 4 timmar och detta är en intressant kommentar. SR har tagit upp några andra där Sten Sjöström tagit upp några andra svar men den Maria Person Lövgren noga har lyssnat som vanligt efter något negativt.

    SvaraRadera
  2. Moskva med intilliggande län har kanske upp mot 20 miljoner invånare.

    Enligt alla opinionsunderökningar åtnjuter president Putin ett mycket stort folkligt stöd, ett stöd som skulle göra varje västlig politisk ledare närmast grön av avund! Men när SR skulle illustrera den allmänna meningen i Ryssland kring Putins presskonferens lyckades journalisten – eller vad hon ska kallas – med konststycket att ur detta enorma folkhav bara välja ut negativa yttranden. Tre spelades upp för den svenska allmänheten. Snacka om ett gatusample! Godtyckligt så det förslår – helt biased som statistiker brukar säga.

    Utan all relevans och helt vid sidan om reglerna för Public Service – men i uppdragsgivarnas smak får förmodas. Ändå kan jag inte låta bli att undra över vad som är avsikten med detta enfaldiga rapporteringsspektakel?

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.