29 dec. 2017

Nepals maoister styr mot Kina

Tidigare i december har två grenar av Nepals kommunistparti vunnit 174 av de 275 mandaten  i landets representanthus, parlamentets nedre kammare.

Analytiker menar att detta kan vara en signal till att det traditionellt Indienorienterade Nepal kommer att orientera sig närmare mot ett framväxande Kina istället.
För närvarande är premiärministern en representant för den indiska nepalesiska kongressen, Sher Bahadur Deuba. Med kommunistpartiernas seger är vägen öppen för en annan premiärminister: Khadga Prasad Oli från Nepals kommunistiska parti (Unified Marxist-Leninist), som tidigare innehade ämbetet från oktober 2015 till augusti 2016.

Efter sin avgång ersattes Oli han av Pushpa Kamal Dahal, mer känd som "Prachanda", från det andra kommunistpartiet, Nepals kommunistparti (Maoist-Center). De båda parterna är nu allierade i en koalitionsregering.

Valet visar "i vilken utsträckning Kina kommer att framstå som ett livskraftigt alternativ till Indien i Nepals utrikespolitik", skrev det amerikanska forskningsföretaget Stratfors analytiker  i en kommentar om valet. "En sak är dock säkert: rivaliteten mellan Indien och Kina för inflytande i Nepal kommer bara att trappas upp."

Ordern på ett vattenkraftsprojekt på 2,5 miljarder dollar väntas nu gå till det kinesiska statskonsortiet Gezhouba Group sedan Deuba en tid lagt det på is.

Inklämt mellan världens två mest folkrika nationer har Nepal traditionellt lutat sig närmare Indien på det geopolitiska schackbrädet. Båda nationerna har hinduiska majoriteter och Indien har varit huvudsponsor för den nepalesiska regeringen sedan 1950-talet. Indien är också den överlägset största handelspartnern och svarar för över 50 procent av import- och exportintäkterna.

Men Nepal har också varit platsen 10 års inbördeskrig mellan monarkistiska grupper och kommunistiska rebeller till kommunisterna 2006 släpptes in i regeringen och monarkin avskaffades till förmån för en demokratisk republik.

I september 2015 anklagade Kathmandu New Delhi för att ha inlett en blockad och ett bränsleembargo mot republiken som månaderna efter en stor jordbävning led brist på mat, bränsle och mediciner. Stratfor skrev att blockaden "gav regeringen ett incitament att diversifiera sina relationer genom närmare förbindelser med Kina."

Nepal var platsen för förödande jordbävningar i april 2015 som skördade cirka 9 000 människliv och gjorde 3,5 miljoner hemlösa. USA-expertis uppskattade att de ekonomiska förlusterna uppgick till  mellan 9 och hisnande 50 procent av Nepals BNP.

Kina har också meddelat att Nepal kommer att vara en viktig del av deras Sidenvägsprojekt, ett nätverk med många miljarder dollar som ska öka utrikeshandeln - och Kinas inflytande - i hela Asien.
sputnik.com 29/12

1 kommentar:

  1. Kommunisterna i Nepal verkar ha förstått något mycket viktigt, nämligen att fraktionera sig samt att samverka. De verkar dessutom styras av folkets vilja inte gräva ned sig enbart i ideologi. Intelligent och logiskt i en demokrati.

    De har 13 aktiva kommunistiska partier varav 6 st i parlamentet som fångar upp folkets vilja demokratiskt.
    https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_communist_parties_in_Nepal

    I Sverige är det högerpartierna S, MP och Alliansens partier och SD som gör det. Vad kan kommunisterna att lära oss av detta? - Kuckeliku!

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.