17 dec. 2017

Terrorister utrustas med EU-vapen

Fotografen Damien Spleeter dokumenterar pansarskott som
beslagtagits i ett IS-fäste i Irak. I detta fall visade sig ursprungs-
landet vara Bulgarien.
title
"Islamiska staten" har använt stora mängder vapen och ammunition från Europa under sin krigföring i Syrien och Irak.

Det bekräftas av en omfattande studie på uppdrag av EU.
Även svenska vapen har förekommit.

Brittiska Conflict Armament Researchs vapenkontrollanter har dokumenterat mer än 40 000 enheter vapen och ammunition  och har sedan noggrant rekonstruerat transportvägen.

Deras forskning har nu publicerats som en del av en omfattande studie. Resultatet visar att en stor del av de vapen som används av "Islamska staten" i Irak och Syrien kommer från EU-länder. Enligt undersökningar av de tyska radiostationerna  NDR och WDR har även dussintals andra milisgrupper använt vapen "Made in Europe".

Framför allt har nyligen producerad ammunition från länder som Rumänien och Bulgarien levererats i stor skala till Syrien och Irak. Syriska stridande grupper som FSA (Fria syriska armén) har med hjälp av bl.a. USA och Saudiarabien kunnat kringgå EU:s kontroll och vissa EU-länders underrättelsetjänster (bl.a. Frankrikes och Storbritanniens) har levererat vapen.

Vapen för miljarder har köpts i Östeuropa och smugglats till Syrien och Irak. Enligt slutanvändarcertifikat skulle vapnen och ammunitionen ha stannat i USA och Saudiarabien.

I Syrien kom den självutnämnda "islamiska staten" i besittning av den farliga lasten - några av deras soldater köpte vapen eller erövrade dem. Terroristerna använde dem sedan för att bekämpa Syriens regering - en fiende de haft gemensamt med USA och Saudiarabien -  men också till att bekämpa USA-allierade som kurdarmén i nordöstra Syrien och Iraks säkerhetsstyrkor.

Vapen från EU gick ofta till Fria syriska armén genom USA och Saudiarabien - men stannade inte alltid hos dem utan gick vidare till al-Qaida i Syrien och Islamska staten..

Rumäniens och Bulgariens regeringar har länge varit medvetna om trafiken men har inte gjort något åt den. Först nu har det höjts krav från enskilda ledamöter i EU-parlamentet att ingripa mot vapenleveranserna till Mellanösterns terrorister.

http://www.tagesschau.de/ausland/waffenexporte-133.html

Den 22 maj 2017 hittades 200 elektriska detonatorer tillverkade av DynoNobel
Sverige  i juli 2001i en av Islamska statens anläggningar för produktion och
lagring av vapen i västra Mosul, Irak. Foto: CAR.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.