28 dec. 2017

Geely vill konkurrera med Volkswagen

Kinesiska Geely, som redan äger Volvo Personvagnar, har tecknat ett avtal med Cevian Capital om förvärv av hela dess paket på 8,2% av aktierna och 15,6% av rösterna i Volvo AB, vilket gör det kinesiska företaget till en av den kinesiska bolagets större aktieägare.
 Detta var bara ett steg på vägen för Geely att bli en global aktör och kunna ta upp konkurrensen med Volkswagen.

Under de senaste månaderna har Geelys ordförande Li Shufu börjat samla en diversifierad portfölj av varumärken som liknar en Volkswagen AG:s varumärken, däribland både premium och lyxbilar samt lastvagnar. Volkswagen har ju tagit över både tyska MAN och svenska Scania.
"Med tanke på vår erfarenhet med Volvo Car Group, känner vi igen och uppskattar AB Volvos skandinaviska historien och kultur, marknadsledarskap, banbrytande teknik och miljöpotential", säger Lee.

En företrädare för Volvo AB säger att företaget inte hade haft några diskussioner med Geely och att det ärr för tidigt att säga vad konsekvenserna av avtalet skulle kunna bli.

I maj avtalade Geely om att köpa 51% av aktierna i det brittiska varumärket Lotus sportbilar och 49,9% av aktierna i den malaysiska biltillverkaren Proton Holdings Bhd, som ger det kinesiska företaget fotfäste i Sydostasien.


Världens största lastbilstillverkare idag är 1. Daimler (bl.a. Mercedes) 2. Volvo 3. Dongfeng (Kina) 4. Volkswagen  och 5. Tata (Indien)


vestifinance.ru 28/12

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.