25 dec. 2017

Trump trappar upp i Afghanistan

Opiumproduktionen har ökat med 87 procent i år,
trots att USA-militären skryter med framgångar i kamp mot knarket.
Kriget i Afghanistan fortsätter på sjuttonde året med nya amerikanska trupper - och fortsatt svenskt deltagande.
 

General John Nicholson förklarade för reportrar på söndagen att USA:s truppinsats i Afghanistan kommer att öka dramatiskt enligt president Trumps nya strategi (i valet lovade han att ta hem trupperna).


Vid varje given tidpunkt är över 1 000 amerikanska militärer ute vid fronten där de tjänar som "rådgivare" åt den afghanska marionettarmén."Nästa år kommer dock detta att öka dramatiskt", sa Nicholson.

Enligt generalen kräver den nya planen att fler amerikanska rådgivare sätts in vid stridsfronterna .

Befälhavaren hyllade Trumpadministrationens nya sydasiatiska strategi som en "game changer" (ung. vändpunkt) och sade att den redan hade börjat ge utdelning.

Den amerikanska militären släppte 751 bomber i Afghanistan förra månaden, det högsta månadssiffran sedan 2010.

Under den nya strategin kommer också den amerikanska arméns "första säkerhetsstyrka" (SFAB) att sättas in i vår. "Varje utplacering till Afghanistan är naturligtvis farlig, och våra soldater, särskilt SFAB, är välutbildade och beredda att hantera en mängd olika operativa miljöer", säger överste Joseph Scrocca, talesman för XVIII Airborne Corps.

Det har också skett en stor ökning av antalet uppdrag som utförts av det amerikanska flygvapnet, eftersom det har tredubblat antalet bomber som släppts på påstådda militanta mål över hela landet.

Nicholson sa att USA-styrkorna också fokuserade på att minska talibanernas intäkter från att odla vallmo.

Men USA:s invasion av Afghanistan 2001 syftade tvärtom till att skydda heroinindustrin och utnyttja landets värdefulla mineraler, säger en amerikansk forskare som PressTV citerar.

Trots USA:s påstående ökade opiumproduktionen i landet med 87 procent 2017 och ligger på rekordnivå på 9 000 ton (hittills i år), jämfört med 4 800 ton år 2016, enligt en färsk undersökning av Afghanistans ministerium för narkotikakontroll och FN:s kontor för narkotika och brottslighet (UNODC).

PressTV 25/12

1 kommentar:

  1. Drogpengarna från de odlingar de kontrollerar kan tydligen tvättas i USA enkelt dessutom. Jag skulle inte vara förvånad om USA:s militär t.o.m. skeppar in drogerna.

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.