12 dec. 2017

Sverige närmare Bryssel, längre från Norden

Katrin Jakobsdottir, premiärminister från vänstern/de gröna.
Sverige framstår just nu som extremt i Norden i sitt omfamnande av EU:s överhetsstat.
Norge är inte alls med. Danmark kommer inte att vara med i EU:s nya krigsmakt. Island var på väg in i EU 2009 men backade 2013. Grönland och Färöarna står utanför.
Efter valet på Island i oktober finns det inte ett enda parti i landets koalitionsregering som vill ha medlemskap i Europeiska unionen.

Den nya regeringskoalitionen är historisk, eftersom den förenar det konservativa självständighetspartiet, den socialistiska vänstern, den gröna rörelsen och centern. En koalition mellan självständighetspartiet och partiet längst till vänster har inte förekommit sedan 1944.
Det är också historiskt eftersom det här är första gången premiärministern kommer från partiet längst till vänster,

Socialdemokratiska Alliansen och Restaurationspartiet stöder EU-medlemskap medan Piratpartiet föredrar en folkomröstning. totalt finns det bara 11 ledamöter av 63 i alltinget som är för EU, mot 16 ledamöter före valet.
Överraskande förklarade ledarna för både den socialdemokratiska alliansen och restaurationspartiet efter valet att deras partier inte skulle driva krav på EU-medlemskap som villkor för att sitta med i en ny koalition.
Den senaste Gallupundersökningen visar att 59,8 procent av islänningarna är emot EU-medlemskap.
2015 upphörde Island att vara ett EU-kandidatland och det verkar inte finnas några ambitioner att återta kandidatstatusen..
Den nya regeringens politik är att Islands intressen bäst tjänas genom att förbli utanför blocket.
 

Vi har nog aldrig varit längre bort från att gå med i EU än idag, skriver historikern Hjortur J. Gudmundsson i EUobserver.
https://euobserver.com/opinion/140228

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.