10 dec. 2017

Två nobelpristagare dömer ut BitCoin

Nobelpristagaren Joseph Stiglitz varnar för den s k kryptovalutan BitCoin och anser att den borde förbjudas.
Bara en dag senare förklarade en annan nobelpristagare, Robert J. Shiller, att BitCoin kommer att krascha i stil med den börskrasch som föregick den stora depressionen.

Medan Joseph Stiglitz anser att BitCoin bör förbjudas, eftersom den "inte fyller någon nyttig samhällsfunktion" och dess popularitet beror på "möjligheten att kringgå lagstiftning och bristen på övervakning", jämför Robert J. Shiller intresset för BiotCoin med en mystisk äventyrsfilm som drar till sig människor som vill överlista samhällssystemet.
Yale-ekonomen Robert J. Shillers popularitet beror delvis på hans förutsägelse av både dot-com och bostadsbubblan. I sina böcker har han beskrivit det irrationella beteendet bakom 
dessa krascher."BitCoin är så spännande (...) Man känner sig snabb. Smart. Man räknar ut det ingen annan förstår. BitCoin ger en känsla av kunna kringgå både stat och lagar. Det är en underbar historia. Om den bara vore sann."
Enligt hans förutsägelse kan BitCoin stiga kraftigt, men kommer "slutligen att nå 1929". BitCoin kommer att krascha, men kanske inte till noll.
Hans kommentarer, precis som Joseph Stiglitz, kom samtidigt som kryptovalutan steg till över 11 400 dollar, och föll sedan snabbt till 9 200 dollar innan han började återhämta sig.Lite senare steg den till 18 300 dollar för att sjunka till ca 13 900 dollar i skrivande stund (10 dec).

Shiller förklarade redan 2014 att kryptovalutan  en bubbla, ett "fantastiskt exempel på en bubbla." Stiglitz inställning däremot har gått från positiv till negativ .
Var och en som överväger att investera i BitCoin bör först skaffa sig elementära kunskaper i hur pyramidspel, kedjebrev och s k Ponzispel fungerar. Se https://www.investopedia.com/articles/04/042104.asp. Så länge fler ansluter sig än de som hoppar av går allt bra. Sedan tenderar slutet komma snabbt.

Det skadar heller inte att läsa om tulpanmanin på 1600-talet: https://sv.wikipedia.org/wiki/Tulpanmanin.

Se också "
Manias, Panics, and Crashes: A History of Financial Crises" av Charles P. Kindleberger.

Man kan också fundera varför spekulanterna, numer aäven med hjälp av
finansjättar som Goldman Sachs och ABN Amro, så gärna pumpar upp den digitala valutan BitCoin -  när guld är den klassiska tillflykten då marknaden anar annalkande kriser. Guld har i alla fall ett reellt värde som aldrig helt kommer att överges av marknaden. Guldpriserna har sjunkit med 53 procent de senaste fem åren, samtidigt som BitCoin gjort sitt segertåg.

En skillnad är att guldhandeln lever sitt eget, vittförgrenade liv. BitCoin-handeln kan övervakas av alla som kan övervaka nätet.

Stefan Lindgren


Källa: https://www.cryptocoinsnews.com/nobel-laureate-economist-predicts-bitcoin-crash-wont-go-to-zero-it-will-just-come-down/ m fl.

1 kommentar:

  1. Det som gör att jag inte skaffar Bitcoins är att de i ett nafs kan beslutas vara olagliga. Därmed inte sagt att valuta baserat på luft och intet är särskilt mycket tryggare. Guld kan man heller inte äta när väl krig utbryter och jorden är kontaminerad av radioaktivt damm. Då är konserver och rent vatten hårdvaluta.

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.