10 jan. 2024

Tyska bondeupproret

"Om bonden ruineras måste maten importeras".

Landsomfattande protester äger nu rum i Tyskland mot regeringskoalitionens jordbrukspolitik med konvojer och blockader. Vänstern kritiserar nedläggningen av gårdar

I måndags inleddes en vecka av protester mot trafikljuskoalitionens (SPD, de gröna och liberalerna) planer på att skära ned jordbruksstödet. Oliver Rast rapporterar i junge Welt.

Åkrarna får vänta, bönderna lämnar dem – konvojer, blockader, marscher över hela landet och allt helt decentraliserat. Det är den klassiska repertoaren för direkt aktion, även om det hela är officiellt registrerat och godkänt. I måndags inleddes nämligen en vecka av protester mot trafikljuskoalitionens (regeringen – SPD, de gröna och liberala FDP/Öa.) planer på att skära ned jordbruksstödet. Uppmaningen till aktion gjordes av den tyska lantbrukarföreningen (DBV) och föreningen »Landwirtschaft verbindet Deutschland« (LSV).

En par ögonblicksbilder från provinserna: "I dag blockerade vi sju motorvägsinfarter, var och en med två traktorer", säger Cornelia Schlewitt, vd för Uckermarks bondeförening i Brandenburg, i en intervju med junge Welt. Har det varit stressigt? "Nej, inte alls, allt är lugnt och harmoniskt, djupt avslappnat." Stöd har kommit från invånare och företag i regionen, från speditörer, hantverkare och krögare inom alla branscher. Situationen i Emsland är likartad. Nästan alla gårdar i regionen har demonstrerat med minst en traktor, säger lantbruksbloggaren och småbrukaren Bernhard Barkmann till junge Welt Det kan ha rört sig om mer än 1 500 traktorer i distriktet. "Helt enkelt gigantiskt!" Sist men inte minst välkommen är solidariteten som visas överallt. "Det är balsam för böndernas själar." Och: Landsbygden är inte Berlinbubblan långt borta från den egna befolkningen.

På tal om den federala huvudstaden. Här har Tysklands Freie Bauern mobiliserat. Hundratals traktorer, lastbilar och bussar fyllde 17-juligatan runt segerkolonnen, Siegessäule. Dessutom tusentals demonstranter vid Brandenburger Tor. – Vi representerar de vanliga bönderna, säger deras presschef Reinhard Jung till junge Welt. De som odlat sina gårdar med sina egna händer, oberoende av politik och industri.

Men tillbaka till DBV och LSV: Båda organisationerna har hållit fast vid sin uppmaning, trots att den federala regeringen i torsdags förra veckan delvis drog tillbaka planerna på "jordbruksdiesel" och befrielse från bilskatt (för bl.a. eldrivna fordon/Öa.). Detta räckte inte för DBV:s ordförande Joachim Rukwied; på måndagen uppmanade han upprepade gånger koalitionspartierna att ta bort "åtstramningslistan" från bordet helt och hållet. Om detta inte sker kommer det "i slutändan att äventyra den säkra tillgången på inhemsk mat av hög kvalitet", sade Rukwied på RBB Inforadio på måndagen. Huvudmålet med demonstrationerna är fortfarande att förhindra den "oproportionerliga börda som läggs på jordbruket". Han hoppas att regeringskoalitionen ska visa förnuft. Tydligen förgäves. I och med kabinettsöverenskommelsen har "en rättvis kompromiss hittats", sa en taleskvinna för det federala jordbruksdepartementet samma dag som svar på junge Welts förfrågan. Allt ligger nu hos budgetlagstiftaren, förbundsdagen.

Det är uppenbart att den tyska jordbrukspolitiken har lett fel, betonade Ina Latendorf, jordbrukspolitisk talesperson för Die Linke i förbundsdagen, för junge Welt. Fullständigt. Små och medelstora jordbrukare är särskilt drabbade. Högre krav på miljö och djurskydd, begränsad användning av bekämpningsmedel och obligatoriskt åkerminskning – "allt utan tillförlitlig ekonomisk ersättning". Detta leder till att gårdar dör. Latendorf: "Men den socio-ekologiska omvandlingen av jordbruket kommer att vara omöjlig om det inte längre finns några jordbrukare."

Vad händer härnäst? Allt går mot finalen nästa måndag i Berlin. Regeringsbeslutet kommer sannolikt att göra de arga än mer stärkta i sin hållning – och ytterligare underblåsa protesternas gnistor. Överallt i landet.

junge Welt 09.01.2024

Övers. Lennart Palm

 

1 kommentar:

  1. för dem som läser tyska och vill veta att Sahra Wagenknecht ställer sig på böndernas sida:
    https://exxpress.at/sahra-wagenknecht-stellt-sich-hinter-wuetende-bauern-habeck-ist-peinlich/
    vad gäller die Linkes förfall:
    https://mronline.org/2024/01/08/germanys-left-party-leaders-pay-homage-to-arch-reactionary-wolfgang-schauble/

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.