27 jan. 2024

Putin om Il-76-kraschen


Rysslands president Vladimir Putin kommenterade på fredagen för första gången händelsen med den nedskjutna Il-76, som bar ryska piloter och ukrainska krigsfångar. 

– Det är uppenbart att missilerna i Il-76 sköts upp från territorier som kontrolleras av Kiev, sa Putin.
– De ukrainska myndigheterna visste att deras fångar fanns ombord på Il-76 som sköts ner nära Belgorod, men de sköt ner det här planet av misstag eller avsiktligt. Detta är ännu ett brott från Kievregimen.

– Vapnen som återfanns från olycksplatsen sägs vara USA-tillverkade Patriot eller europeiska luftvärnssystem. Detta kommer att bli klart inom ett par dagar.

- Resultaten av utredningen av Il-76-fallet kommer att publiceras . Detaljerna i utredningen kommer att offentliggöras så fullständigt som möjligt, så att Ukraina också får veta om den.

- Över 600 000 ryska  militärer befinner sig i zonen för den speciella militära operation, vars längd är nästan 200 mil, sa Putin också.

FN:s säkerhetsråd möttes i torsdags i ett krismöte på Rysslands begäran. Både Ryssland och Ukraina. kräver att händelsen utreds.

FN:s politiska chefen Rosemary DiCarlo sa att organisationen inte är i stånd att verifiera omständigheterna kring kraschen.

"De ukrainska krigsfångarna transporterades till Belgorod-regionen för att genomföra ännu ett byte som överenskommits mellan Moskva och Kiev", sa utrikesminister Sergej Lavrov på onsdagen i New York, där han deltog i FN- möten. "Istället för detta skickade den ukrainska sidan en luftvärnsmissil från Charkov-regionen. 

Ukrainas president Zelenskyj försöker i vanlig ordning göra Ryssland ansvarigt för händelsen. Han sa i en kommentar att Ryssland "leker med livet för ukrainska krigsfångar, känslorna hos deras släktingar och känslorna i vårt samhälle."

warandpeace.ru, reuters

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.