22 jan. 2024

Iran visar sina självförsvarsförmågor


Under de hundra dagar som Israel krigat mot alla Gazas människor i har medlemmarna i "motståndsaxeln" svarat på angreppet.

Hamas i Gaza attackerade framgångsrikt de invaderande israeliska styrkorna. Ännu den 15 januari avfyrade man missiler från norra Gaza mot Israel. Hizbollah i Libanon attackerade Israel vid sin gräns. Irakiska motståndsgrupper angrep amerikanska baser i Syrien och Irak. Jemens Houthi-armé attackerade fartyg med anknytning till Israel.

Därefter eskalerade axeln mellan USA och Israel. Israel dödade Hamas-tjänstemän som helt öppet bodde i Beirut. Man dödade också en tjänsteman från iranska revolutionsgardet i Syrien och en Hizbollah-man i Libanon. USA bombade Houthi och motståndsgrupper i Irak och Syrien. En ISIS-attack, sannolikt anstiftad av USA, dödade omkring 100 människor i Kerman, Iran.

Efter att USA attackerat irakiska motståndsgrupper i Syrien och Irak intensifierade dessa sina attacker mot amerikanska baser. Hizbollah ökade successivt räckvidden för sina svar på israeliska attacker mot Libanon. Efter USA:s bombningar i Jemen svarade Houthi med att också föra upp fartyg med anknytning till USA och Storbritannien på sin mållista. Måndag den 15 januari träffades ett USA-ägt fartyg av en Houthi-missil.

Motståndsaxeln är en samling grupper med lösa kopplingar till Iran. Det iranska revolutionsgardet har utbildat dessa grupper. Men gardet har gjort mycket mer än vad en vanlig amerikansk militärutbildning skulle göra. Islamiska revolutionsgardet uppmuntrade grupperna att kontakta varandra och utbyta kunskaper. De samarbetar nu på alla nivåer. Iran förde in ny teknik och nya vapen och lärde varje grupp hur man kan göra sina egna kopior. Idag lär Hizbollahs underrättelsefolk Houthi-rebellerna hur de systematiskt ska tolka USA:s agerande. Houthi och irakierna utbyter planer på att bygga missiler och drönare.

Motståndsaxeln har blivit en samling av helt autonoma enheter som inte längre är beroende av leveranser eller order från Iran. Men de följer alla samma antikoloniala ideologi.

USA försökte avbryta motståndsutvecklingen genom att 2020 döda Qasem Soleimani, befälhavare för Islamiska revolutionsgardet och grundare av motståndsaxeln. Det var förgäves. Motståndet var redan alltför utvecklat. Det fortsatte att växa av sig självt trots USA:s försök till inblandning. Efter Soleimanis död ökade det iranska stödet för sina motståndspartners:

När president Donald J. Trump beordrade mordet på generalmajor Qassim Suleimani, ledaren för Quds-styrkan, 2020, "var Irans svar på mordet på sin nationalhjälte mycket avvägt", konstaterade Adnan Tabatabai, politisk expert på Mellanöstern som fokuserar på relationerna mellan Iran och Saudiarabien.

Det som följde, sade Tabatabai, var "vad jag skulle kalla en allvarlig avskräckningskris för Iran, eftersom Israel under de följande två åren kunde utföra ytterst förödmjukande operationer på iransk mark". Operationerna inkluderade sabotage kring kärnanrikningsplatsen i Natanz och det fjärrstyrda mordet på den ledande vetenskapsmannen inom kärnkraftsprogrammet.

Men under de fyra år som gått sedan dess har Iran fördjupat och kraftigt förbättrat sina proxystyrkor, försett dem med nya generationer av vapen, gett dem förmåga att sätta ihop sina egna vapen och mer utbildning.

Fram till den 15 januari hade alla utom en medlem av motståndsaxeln svarat på den israeliska attacken.

På kvällen den 15 januariI anslöt sig slutligen Iran självt. Landet avfyrade ballistiska missiler mot två avlägsna mål. Högkvarteret för det ISIS-relaterade Turkestan Islamic Party i Idleb, Syrien, förstördes. Ett högkvarter för al-Qaida-allierade Hayad Tahrir al-Sham träffades också.

En annan svärm av missiler slog ner (video) i staden Erbil i den kurdiska norra delen av Irak. Peshraw Dizayees hus, en rik kurdisk affärsman, träffades och förstördes. Dizayee gjorde en hel del affärer med USA och var inblandad oljeförsäljningen från den kurdiska regionen i Irak via Turkiet till Israel. Iran hävdar att hans hus användes som bas för israeliska Mossad. Det är åtminstone sannolikt.

Den kortaste vägen från Iran till Idleb i Syrien är minst 1 200 kilometer. Iran visade därmed att man på ett tillförlitligt sätt kan träffa mål på det avståndet. Missilerna som användes, med namnet Khaybar Shekan, har en räckvidd på 1 450 kilometer.

Dessa attacker är en varning till Israel och USA. Iran har visat att man kan slå till mot hela Israel med välriktade attacker utan att behöva sätta in några soldater utomlands.

Om Iran skulle attackeras har landet både viljan och medlen att ge ett kraftfullt svar.

Moon of Alabama

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.