9 jan. 2024

CNN censureras av Israels militär


All rapportering 
 från Gaza-remsan i den amerikanska nyhetskanalen CNN genomgår censur på bolagets Jerusalembyrå, där Israels krigsmakt har sista ordet, rapporterar Sharon Zhang i Intercept.

Ordet "folkmord" är "tabu" i outletens nyhetsrum, säger en anställd.

CNN har i åratal upprätthållit en policy att köra all sin bevakning om Israel och Palestina, inklusive dess senaste Gaza-bevakning, via sin byrå i Jerusalem, där den är föremål för en censurpolicy som fastställts av Israels militär, vilket fördömer ny rapportering från The Intercept har avslöjat.

CNN:s personal i Jerusalem som granskar rapporteringen gör det under Israels försvarsmakts (IDF) vakande öga. IDF upprätthåller strikta medieförbud kring folkmordet i Gaza, inklusive censur av ämnen och berättelser som kan vara pinsamma för IDF. Alla reportrar i Israel måste underteckna ett avtal för att följa sådana regler som fastställts av IDF, och Israel har enligt uppgift censurerat tusentals nyhetsartiklar sedan början av den pågående massakern i Gaza.

I praktiken betyder detta att bevakningen av Israel och Palestina har en stark pro-israelisk snedvridning, förklarar en anonym anställd för Intercept .

"'Krigsbrott' och 'folkmord' är tabuord", sa den anställde. "Israeliska bombningar i Gaza kommer att rapporteras som 'sprängningar' som inte tillskrivs någon, tills den israeliska militären beslutar sig för att antingen acceptera eller förneka ansvar. Citat och information som tillhandahålls av israeliska armé- och regeringstjänstemän tenderar att godkännas snabbt, medan de från palestinier tenderar att bli noggrant granskade och långsamt bearbetade.”

CNN hävdar att orsaken till policyn är att säkerställa att dess rapportering om Israel och Palestina är "så exakt och korrekt som möjligt", som en talesperson sa. Bolaget hävdar att IDF:s censur har en "minimal" inverkan på bevakningen. 

I ett e-postmeddelande som skickades den 26 oktober utfärdade CNN "nyhetsnormer och rutiner" (News Standards and Practices) till personalen som uppmanades kalla hälsoministeriet i Gaza "Hamas-kontrollerat" varje gång  antalet palestinska dödsfall nämns - en utbredd praxis bland stora nyhetsmedia, trots att många människorättsgrupper och krigsexperter hävdar att Gazas hälsoministeriums dödssiffror historiskt sett har varit korrekta och att folkhälsoexperter oberoende av varandra inte har hittat några bevis för att ministeriet har överdrivit antalet dödsfall.

Vidare gavs order att uttalanden från Hamas-ledare inte bör återges om de inte är mycket  inbyggda i ett sammanhang. Hamas uttalanden beskrivs som i allmänhet "inflammatorisk retorik och propaganda”.

CNN  tyckts inte göra liknande granskning av israeliska tjänstemäns uttalanden,. Tvärtom har många inflammatoriska uttalanden från israeliska källor med mycket lite sammanhang återgetts.

https://informationclearinghouse.blog/2024/01/08/all-cnn-gaza-coverage-seen-by-bureau-monitored-by-idf-before-publication/13/#

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.