30 jan. 2024

En plan för att sabotera Ungerns ekonomi

Ungerns premiärminister Viktor Órban har tre goda argument för att inte besluta att skicka 50 miljarder euro till Ukraina.

Men ingen lyssnar. Istället vrider EU-kommissionen om armen på Òrban, hotar att inte betala ut bidrag som Ungern redan beviljats - och att beröva Ungerns rösträtten.

En hemlig plan för att sabotera Ungerns ekonomi har avslöjats.

Den ungerske ledaren vill att blocket delar ut årliga betalningar till Kiev istället för att redan nu lova 50 miljarder euro. Det handlar om gigantiska pengar - ungefär som om hela den nuvarande svenska försvarsbudgeten årligen i fyra år skulle överföras till den nazistiska Kivregimen.

Ungerns premiärminister Viktor Orban har sagt att han föreslagit ett kompromissavtal med EU, där Ukraina skulle få en årlig överföring av ekonomiskt bistånd snarare än ett åtagande på 50 miljarder euro (54,2 miljarder dollar). Ändå har Bryssel fortfarande för avsikt att "utpressa" Budapest, hävdar han.

EU:s ledare träffas i Bryssel på torsdag för att diskutera ett fyraårigt ekonomiskt biståndspaket på 50 miljarder euro till Ukraina, hämtat från blockets kollektiva budget. Òrban är den enda EU-ledaren som lovar att motsätta sig paketet, och EU:s råd har svarat med att utarbeta planer för att sabotera den ungerska ekonomin, rapporterade Financial Times på söndagen.

I det franska nyhetsmagasinet Le Point sa Orban på måndagen att Ungern hade gjort ett "kompromisserbjudande" till rådet. Detta skulle innebära att stödet till Ukraina delas ut varje år efter en enhällig omröstning av medlemsländerna, utan några ändringar av blockets budget – som man kom överens om för tre år sedan och inte inkluderade ett fyraårigt åtagande på 50 miljarder euro till Kiev.

"För det första vet vi inte vad som kommer att hända under de kommande tre eller fyra månaderna i Ukraina," förklarade Orban. "För det andra vet ingen om amerikaner kommer att delta i spelet, vare sig idag eller efter det amerikanska presidentvalet i november 2024.

”För det tredje, vem har gjort beräkningen? Varför just 50 miljarder euro? Vi vet inte exakt vad det här beloppet motsvarar”, fortsatte han och tillade att blocket inte borde åta sig ett fyraårigt biståndspaket av denna storlek när den politiska situationen i unionen skulle kunna förändras radikalt av sommarens EU-val.

Órban sa att han presenterade detta förslag för rådet innan den uppenbara planen att torpedera Ungerns ekonomi läcktes till Financial Times. Artikeln, sa han, kan tolkas som Bryssels svar på hans kompromisserbjudande.

Enligt tidningen planerar rådet att hålla inne EU-stöd till Ungern för att motverka utländska investeringar, försvaga den ungerska forinten och driva upp arbetslösheten. En "strategi för att uttryckligen försöka undergräva ett medlemslands ekonomi skulle markera ett stort nytt steg för blocket", noterade Financial Times.

En talesperson för rådet vägrade bekräfta eller förneka existensen av planen och sa till tidningen att den inte kommenterar läckor.

"Vi kommer inte från ett dagis," sa Orban till Le Point. "Om Financial Times publicerar ett dokument som beskriver ... utpressning mot oss kan vi vara säkra på att det existerar."  

"Det är en sorts utpressningsmanual", fortsatte han. "Det är viktigt för européer att förstå att medlemsländer, om de är oense i frågor som krig, migration, kön, omedelbart upplever en imperialistisk reaktion från Bryssel."

Ungern har mött liknande hot från Bryssel tidigare, där EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen berättade för lagstiftare tidigare denna månad att cirka 20 miljarder euro i medel öronmärkta för Budapest skulle förbli blockerade tills Órban liberaliserar sin konservativa politik i migrations- och HBTQ-frågor.

Skulle EU:s 26 andra medlemsländer vägra att acceptera hans kompromissavtal, sa Òrban inte om han skulle behålla eller överge sitt veto mot planen på 50 miljarder euro.

rt.com


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.