31 jan. 2024

Kalabalik i Kievregimen

Avsatt, men räddad av Kievregimens egentliga herrar.

Ukrainas president Zelenskyj vill avsätta överbefälhavaren Valeryj Zaluzjnyj, som öppet utmanat sin chef. Men det har visat sig nästintill omöjligt, eftersom Zaluzjnyj har västmakternas förtroende.

Och vem ska han ersätta Zaluzjnyj med? Två stycken har redan avböjt erbjudandet.

Ukrainas armébefälhavare generalöverste Aleksandr Syrskyj, har liksom chefen för den militära underrättelsetjänsten Kirill Budanov avböjt Zelenskyjs förslag att bli ny befälhavare.

Zelenskyj har tills vidare, under tryck från "internationella samarbetspartners", tvingats överge sina planer på att byta ut Zaluzjnyj. rapporterar brittiska Times.

Enligt tidningen anser Zaluzjnyj att presidenten har en alltför positiv bild av läget vid fronten, vilket han förklarade för presidenten och dennes rådgivare vid ett möte den 29 januari.

När man föreslog Zaluzjnyj att avgå och bli ambassadör i något västland eller chef för säkerhetsrådet, vägrade han. Zelenskyj informerade honom om att han själv skulle underteckna ett dekret om sin avgång. Zaluzjnyj ska ha  återvänt till sitt kontor och berättat för sina underordnade om sitt avsked.

"Jag packar mina saker," ska  Zaluzjnyj ha sagt.

I det läget ingrep USA och Storbritannien , främsta sponsorer av Zelenskyjs krig mot Ryssland.

Zelenskyj tvingades återkalla sitt beslut.

Den ukrainska parlamentarikern Aleksej Gontjarenko  fick muntligt meddelande om Zaluzjnyjs avgång, men det följdes inte av något skriftligt beslut.

Senare förnekade Zelenskyjs pressekreterare Sergej Nikiforov, i en kommentar till Ukrainska Pravda att något beslut skulle ha fattats om Zaluzjnyj.

Uppgifterna visar 1) att läget vid fronten är pressat - få  är beredda att ta ansvar och 2) att det i sista hand är USA och  Storbritannien som bestämmer i Kiev, inte folket eller parlamentet eller ens president Zelenskyj.

warandpeace.ru 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.