11 jan. 2024

Nytt tyskt parti: Wagenknecht-alliansen

Sahra Wagenknecht-alliansen lanseras: I Berlin har de ledande personerna i det nybildade partiet kommenterat sina planer. I år vill de ställa upp i fyra val.

Spektrumet av partier i Tyskland växer: Det nya partiet »Bündnis Sahra Wagenknecht – für Vernunft und Gerechtigkeit«, BSW (Alliansen Sahra Wagenknecht – för förnuft och rättvisa), har bildats i Berlin och utsett en styrelse.

Wagenknecht leder partiet tillsammans med Amira Mohamed Ali. Wagenknecht ledde tidigare vänsterpartiet die Linke.

Vice ordförande blir företagaren och universitetsprofessorn Shervin Haghsheno, generalsekreterare blir förbundsdagsledamoten Christian Leye, kassör blir företagaren Ralph Suikat och ekonomiansvarig den tidigare ekonomichefen för die Linke i Nordrhein-Westfalen, Lukas Schön. Partiets första nationella partikongress är planerad till den 27 januari i Berlin.

Det nya partiet väntas till en början ställa upp i EU-valet den 9 juni. Den tidigare die Linke-politikern Fabio De Masi och den mångårige SPD-politikern och före detta borgmästaren i Düsseldorf, Thomas Geisel, ska leda det nya partiet i EU-valet. Wagenknecht vill inte själv ställa upp i Europaparlamentsvalet – och har sagt att hon inte heller kommer att ställa upp i delstatsvalen.

BSW vill också ställa upp i delstatsvalen i Thüringen, Sachsen och Brandenburg i september. "Vi är säkra på att kunna ställa upp i alla tre valen med kompetenta delstatslistor", sade Wagenknecht vid en presskonferens efter grundandet. För partiet handlar det nu om att "växa långsamt och kontrollerat".

Inledningsvis får partiet 450 medlemmar. Det innebär att 450 personer ska tas in i ett första steg. Enligt Wagenknecht bör detta ske inom de närmaste dagarna. Efter det kommer man uppmuntra intresserade att först bli sympatisörer så att partiet ska kunna lära känna dem. Wagenknecht menade att man måste vara försiktig så att man inte faller i fällan att släppa in personer som inte vill delta konstruktivt eller som vill gå i en helt annan riktning än vad som sägs i partiets grunddokument. "Därför måste vi titta närmare på vilka som kommer att få ansluta sig", sa hon. Vi har en gigantisk uppgift framför oss: vi måste utkämpa en landsomfattande valrörelse och tre rikstäckande valkampanjer samtidigt som vi bygger upp partistrukturer.

Partiets officiella hemsida: https://bsw-vg.de/

Källa: der Spiegel

Övers. Lennart Palm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.