9 maj 2023

Ukrainakriget polariserar Tyskland

Erfurt, Thüringen

I Tyskland är motståndet mot Natos proxykrig mot Ryssland i Ukraina mycket starkare än i Norge. Motståndet mot kriget är starkast i arbetarklassen och mycket starkt i de områden som utgjorde det forna Östtyskland.

En politisk ledare som Sarah Wagenknecht har starkt och principiellt motsatt sig kriget. Ett antal andra die Linke-personer har gjort samma sak. Men annars är det AfD, Alternative für Deutschland, som har markerat sig starkast mot kriget. Det har gjort att partiet är störst eller näst störst i opinionsmätningar i delstater som Sachsen (29 %), Brandenburg (23,5 %), Mecklenburg-Vorpommern (25 %) och Thüringen (28 %).

Jan Hårstad kommenterar detta på Derimot.no och skriver: att ”de gamla partierna såg en möjlighet att uppfylla sin gamla dröm från två världskrig: att förvandla det nya Ukraina till en tysk satellitstat. Stepan Bandera ersattes av Zelensky”.

Medan alltså "AfD agiterar för fredsförhandlingar och försöker stoppa leveransen av Leopardstridsvagnar till Zelensky. Resultatet blev att AfD blev en ledande kraft i krigsopposition i Tyskland."

Och som Hårstad skriver vidare: "De här senaste siffrorna har skapat panik i den traditionella borgerligheten och man arbetar för att förbjuda ungdomsförbundet "Junge Alternative" och "Institut für Staatspolitik" som är en tankesmedja kopplad till partiet."

Naturligtvis. Krigsmotstånd är farliga saker!


Väljarsympatier i Sachsen ett år före valet.


AfD:s hemsida målar upp följande bild av var partiet står i utrikespolitiken:

• USA förblir vår viktigaste allierade. Det nationella försvaret ska dock i stor utsträckning säkras oberoende av de europeiska staterna.

• AfD avvisar skapandet av en EU-armé eller användningen av tyska väpnade styrkor för utländska intressen.

• För AfD är avspänning med Ryssland en förutsättning för varaktig fred i Europa. Det ligger i Tysklands intresse att integrera Ryssland i en övergripande säkerhetspolitisk struktur utan att negligera dess och våra allierades intressen.

• AfD förespråkar ett slut på sanktionspolitiken. Det ekonomiska samarbetet med Ryssland ska intensifieras.

Det är inte förvånande att detta är paroller som slår an hos arbetarklassen och i det forna DDR.

Tyskland är det land i Västeuropa som har förlorat mest på sanktionspolitiken och förstörelsen av förbindelserna med Ryssland. Den tyska "elitens" servilitet gentemot USA kan knappast illustreras bättre än genom dess absoluta underkastelse i samband med USA:s (och Norges) sabotage mot Nord Stream.

Övers. Lennart Palm

30 april 2023

Källa: https://steigan.no/2023/04/ukrainakrigen-forandrer-det-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.