31 maj 2023

Kievs offensiv står och stampar


Den långskjutande missilen Storm Shadow har varit en besvikelse för Kiev, konstaterar  Vijainder K Thakur, en pensionerad indisk stridspilot.

Det är en förklaring till att den utlovade ukrainska offensiven står och stampar.

Det ryska flygvapnet  har visat gott omdöme och skicklighet i användningen av sina resurser. Man har riktat anfall mot vidsträckta industrianläggningar med Geran-2 kamikaze-drönare samtidigt som man avfyrat svårobserverade Kh-101 och Kalibr kryssningsmissiler för exakta attacker mot vapen- och ammunitionslager, i söndags också mot högkvarteret för Ukrainas underrättelsetjänst.

När det finns ett behov av att slå hårt använder ryska styrkor supersoniska missiler eller Iskander-M kvasi-ballistiska missiler med hjälp av landbaserade mobila uppskjutningsramper. Hela tiden tvingar ryssarna det ukrainska luftvärnet att förbruka sin ammunition till föga nytta.

Ukrainas motoffensiv borde ha börjat med hårda attacker mot ryska logistikanläggningar, vilket var fallet när Ukraina framgångsrikt tvingade ryska styrkor att dra sig tillbaka från högra sidan av floden Dnepr i Cherson-sektorn hösten 2022.

Vid det tillfället använde ukrainska styrkor på ett briljant sätt USA-försedda HIMARS MLRS-system för att strypa ryska försörjningsvägar i en utsträckning där det blev ohållbart för Ryssland att fortsätta stödja sina styrkor på högra stranden.

Sedan de ryska styrkorna dragit sig tillbaka från Dneprs högra strand, omkonfigurerade den ryska militärledningen listigt utplaceringen av sina styrkor, lagringsdepåer och luftförsvar (AD) på ett sätt som kraftigt minskade den destruktiva potentialen för HIMARS-raketer som har 80 km räckvidd.

Ryssland finjusterade också sin mjukvara för luftvärn för att öka andelen oskadliggjorda HIMARS-raketer. Sakta men säkert neutraliserade Ryssland i stor utsträckning HIMARS-fördelen.

Fast beslutna att försvaga Ryssland genom en proxymotoffensiv kastade Storbritannien den 11 maj 2023 in de första partierna av Storm Shadow,  luftuppskjutna kryssningsmissiler med 250 km eller längre räckvidd.

Försvarsminister Ben Wallace berättade för parlamentet att Storbritannien donerar Storm Shadow-missilerna till Ukraina för att hjälpa landet att återta territorium som förlorats till Ryssland sedan starten av invasionen!

Med överföringen av Storm Shadow korsade Storbritannien på ett flagrant sätt en rysk röd linje och blev det första landet att ge Ukraina vapen med längre räckvidd som kan träffa mål djupt inne i Ryssland.

När Kiev först använde Storm Shadow den 12 maj 2023, verkade den ukrainska motoffensiven vara nära förestående och olycksbådande.

I en analys som publicerades den 12 maj 2023, analyserade vi den sannolika effekten av att introducera Storm Shadow-missiler och drog slutsatsen att Rysslands ant-stealth-radar "är effektiv och kommer att underlätta lokaliseringen av många Storm Shadow-missiler".

"Men liksom HIMARS-raketer och JDAM-ER-bomber kommer vissa Storm Shadow-missiler ändå att ta sig igenom ryskt försvar. Med tanke på Storm Shadows mycket större räckvidd, dess immunitet mot elektroniska  motmedel och dess mer destruktiva stridsspets, kommer varje Storm Shadow som tar sig igenom att utdela ett smärtsamt slag."

Vår analys visade sig vara korrekt. Två veckor efter introduktionen av Storm Shadow-missiler har Ukraina misslyckats med att försämra rysk förmåga att försörja sina styrkor, men några missiler har tagit sig igenom och utdelat smärtsamma slag, enligt ukrainska källor.

Den 12 maj och den 14 maj påstås Storm Shadow-missiler ha träffat en flygskola i Luhansk. Den 26 maj 2023 träffade Storm Shadow-missiler ett ryskt missillager i Mariupol och orsakade en massiv explosion och brand.

Under samma period sköt ryska luftförsvarsstyrkor (AD) ner Storm Shadow-missiler enligt följande:

15 maj - 1, 16 maj - 7, 20 maj - ospecificerat antal, 22 maj - ospecificerat antal, 26 maj - 2.

Ryskt luftvärn har definitivt spelat en nyckelroll för att begränsa den destruktiva potentialen hos Storm Shadow-missiler.

Det mest enastående inslaget i Luhansk-strejken var dess tekniska sofistikering och utmärkta koordination, vilket tyder på en mycket hög utbildningsstandard.

Uppskjutningen av Storm Shadow-missilerna från ett ukrainskt Su-24MR-flygplan föregicks uppenbarligen av uppskjutningen av USA-levererade ADM-160 lockbetemissiler, som tvingade ryska radarutlösta motmedel att avfyras i förtid och avslöja sina positioner, bara för att träffas av AGM -88 HARM-missiler avfyrade av en ukrainsk MiG-29.

När Storm Shadows kom hade ryskt luftvärn släckts!

Ukraina har inte fullt ut kunnat utnyttjat potentialen hos Storm Shadow-missiler på grund av det begränsade antalet uppskjutningsplattformar i sitt lager.

Storm Shadow väger 1 900 kg. Ukraina har två tunga stridsflygplan, Su-24 och Su-27, som teoretiskt är kapabla att bära missilen.

I början av kriget i februari 2022 tros Ukraina ha haft 34 stycken Su-27 och mellan 16 och 24 stycken  Su-24M i sitt lager.

Den 2 maj twittrade den ukrainske försvarsministern Oleksii Reznikov en bild på ett Su-24MR-plan som är en spaningsvariant av Su-24M. Planet bar på en Storm Shadow.

Antalet Su-24MR i det ukrainska inventariet i början av kriget tros ha varit tio, varav fyra sedan dess har förlorats i konflikten.

I praktiken avslöjade Reznikov att Ukraina nu bara har sex Storm Shadow-lanseringsplattformar i drift! Avslöjandet var inte smart om det inte var desinformation. Ett fåtal uppskjutningsplattformar kan dock förklara den begränsade användningen av Storm Shadow-missiler inför den ukrainska motoffensiven.

Det har tidigare spekulerats i att ukrainska Su-24M jaktbombplan uppgraderades för att bära Storm Shadow-missiler i Polen med start i november 2022. Ja, sex månader innan Storbritannien officiellt tillkännagav sin avsikt att överföra Storm Shadow-missiler till Ukraina!

Intressant nog hävdar Ryssland att de har skjutit ner 3 Su-24-jaktbombplan sedan introduktionen av Storm Shadows – ett vardera den 13 maj (Lugansk), 17 maj (nära Varvarovka i DPR) och 18 maj (Slavjansk).

Den plötsliga ökningen av antalet nedskjutna Su-24 i Ukraina väcker tvivel om hållbarheten i den ukrainska Storm Shadow-satsningen.

Ukrainas misslyckande med att försämra Rysslands förmåga att hålla sina fronttrupper välförsörjda genom användning av Storm Shadow-missiler är sannolikt en av de viktigaste orsakerna bakom Ukrainas oförmåga att inleda sin motoffensiv, trots gynnsamma väderförhållanden.

Det begränsade antalet Su-24MR i ukrainskt lager och frånvaron av alternativa långdistansvapen på väg  gör prognosen för den ukrainska motoffensiven ganska dyster.

Källa: https://eurasiantimes.com/storm-shadow-disappoints-ukraines-counter-offensive-sputters/


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.