10 maj 2023

Kinas folkstyre och AI i tillämpning

Kinesiska bankautomater har ansiktsigenkänning. Men kunden kan välja vanlig
PIN-kod istället.

Kina ligger redan idag 10 till 15 år före väst i utvecklingen av artificiell intelligens, därför att Kina startade utveckling 20 år tidigare än väst, skriver Karl Wang från Kunming i Kina.

Kina byggde hela städer för utveckling av AI, rekryterade varenda snille och matematiker man kunde hitta, satte unga ingenjörer i utvecklingsarbete och innovation tidigt.

Det ger resultat idag, men man har inte alls satsat på chatrobotar, vilka man anser vara rena leksaker. Kina hart istället satsat AI på att stödja förhandlingar, organisation, handel, produktion eller teknologisk utveckling. Alltså en annan huvudriktning än i väst, och Kina har hunnit betydligt längre med AI. Typisk Kina håller man locket på. Varför väcka en konkurrent som sover. 

Socialistiska kärnvärden
https://www.dn.se/varlden/kinas-chattrobotar-maste-halla-sig-till-socialistiska-karnvarden/ 

Kinas folkstyre och AI i tillämpning har gett dramatiska och tydliga framgångar. Kinas chattrobotar måste enligt folkviljan hålla sig till ”socialistiska kärnvärden”, eller mer tydligt, socialism med kinesiska förtecken. Det är folkviljan som skall driva förändringarna i samhället, inte en maktklick bakom en chatrobot.

System som ChatGPT, vilka kontrolleras av en liten elit, som inte ska ges tillfället att förändra Kina. Endast folkviljan skall ha en sådan rätt och möjlighet att förändra och utveckla Kina. Tillämpningen av AI regleras genom folkviljan som utövas genom de nio ”partierna” varav kommunistpartiet är det största. 

Det är alltså inte ”utvecklingen” av AI i Kina som i vissa fall hämmas, utan ”tillämpningen”. Tillämpningen skall syfta mot fred och harmoni, inte vara ett verktyg för krig, död erövringar, kontroll och massövervakning av andra folk, som i USA fallet. USA har redan börjat tillämpa AI för att främja sin propaganda, krigsförberedelser, invasioner, folkbrott, osv. 

Information kontrolleras inte alls i Kina som den görs i Sverige eller Europa, som i det senaste EU-förslaget om  ”Chat Control”, men däremot skall vi kunna lita på den information vi får, vilket inte är fallet i Sverige. Här i Kina har vi betydligt bättre och friare tillgång till information än svenskarna, men vi vill veta vad som är falsk och rykten. 

Ansiktsigenkänning
Ansiktsigenkänning tillämpas inte längre i någon större utsträckning i Kina och är hårt reglerad, men det finns ett par gamla experiment system som fortfarande fungerar. Dessutom finns i Kina inga nationella biometriska databaser som i Sverige för ansiktsigenkänning, DNA och fingeravtryck. Svenskarna är verkligen hårdövervakade, något som inte sker i Kina. 

Det går att logga in på ATM på en del ställen med kort, PIN och ansiktsigenkänning, men det kontrolleras av kunden, inte banken. Jag har just varit på banken och tagit ut pengar genom ATM maskinen, jag valde en ATM med en skylt ”Withdrawal by face” och mitt ATM kort och PIN fungerade som vanligt. Den som vill använda ansiktsigenkänning som extra säkerhet kan göra det. Min nya mobil (Samsung) har förberett ansiktsigenkänning, men det är jag som kontrollera referens bilden. 

Det finns ingen censurapparat i Kina, utan funktionen drivs helt direkt av allmänheten som påpekar olämpliga inlägg. Man kan även vända sig till motsvarigheten till mediaombudsmannen. Eftersom Xi Jinping och regeringen har 98% folkstöd enligt Harvard, finns nästan ingen kritik. Vad som finns är frekventa förslag på förbättringar och framsteg. Så fungerar Kina. Ingen vill vara gnällspik i Kina, i Sverige vill alla gnälla, men som regel utan förslag till förbättringar 

Det finns inga spänningar mellan den kinesiska regeringens främsta prioriteringar: att vara bäst inom AI och ha kontroll över information. I Kina kontrolleras, alltså massövervakning, inte information, men däremot accepteras inte ryktesspridning och spridning av förfalskad information. Den amerikanska Carnegie Endowment är ett av USAs otaliga NGOs och mycket välkända tankesmedjor som sprider USAs propaganda som utländska agenter. 

Vilda västern
Det mest intressanta med Kinas regler för AI är att alla regler i länder som Sverige eller USA helt saknas. AI är där vilda västern. Dra först och skjut först. 

Brandväggen i Kina stoppar USAs spioneri och massövervakning, men vi kan nå allt vi vill via skyddande proxies. Den flora av förbud, censur och begränsningar Sverige har finns inte i Kina. Det går mycket bra att komma åt och använda Google, Wikipedia, Youtube, Facebook och alla  internationella medier, inklusive RT, vilken ju är förbjuden i Sverige. För RT behövs ingen proxy i Kina. 

”Mänskliga rättigheter definieras inte på samma sätt i Kina som i Sverige, inte heller begreppet demokrati.” vilket är helt sant. Mänskliga rättigheter i Kina är att förhindra, till exempel de i Syrien USA utbildad terroristerna att fritt gå runt på gatorna och döda. Det är de mänskliga rättigheter för deras potentiell offer man skyddar. 

Demokrati i Kina är att ha möjligheten att både välja beslutsfattarna, och att styra dras beslut, eller att avlägsna dom om dom inte följer folkviljan. I Sverige tillåts innevånarna bara mycket grovt påverka regimen genom att rösta på ett parti vart fjärde år, som alltid sedan ignorerar folkviljan. Det kallar vi i Kina diktatur, likt i Sovjet eller Nordkorea. 

1 500 språk
Problemet i Kina när det gäller chatrobotar är just språket och språkbruket. Det finns omkring 1 500 språk i Kina och ord har olika innebörd. Skrivsystemet ger ingen som helst koppling till språket eller uttalet, utan måste tolkas och tolkningen är olika i olika kulturer i Kina. Det går utmärkt att skriva svenska språket med kinesiska skrivtecken, eller att läsa kinesiska skrivtecken på svenska. Något kan vara politisk, kulturellt eller språkligt acceptabelt på en plats, men inte på nästa. 

Kinesisk AI behöver inte vara i linje med kommunistpartiets ideologi, och kommunistpartiet har inge egen ideologi, men däremot i linje med folkviljan, och folkviljan varierar ofta mellan olika platser. 

Den Matt Sheehan, som uttalar sig i DN-artikeln (länk ovan), framstår som otroligt okunnig om Kina. 

Vi har provat de kinesiska chatrobotarna, och dom är helt klart väldigt begränsade jämfört med de i väst. En fundamental regel i Kina är att inte provocera eller att förolämpa, och det tillsammans med de många språken, kulturerna och språkbruket begränsar det starkt jämför med väst som inte har några regler att skydda folk. 

En person har just anhållits för att ha spridit falsk information om en tågolycka som aldrig inträffat. 

Istället har Kina mycket framgångsrikt tillämpat AI i förhandlingar för att utveckla världen mot ett fredligt och harmonisk samhälle, och vi har sett flera spektakulära framgångar som Saudiarabien och Iran, 85% av mänskligheten vänder sig nu mot USA våldskultur och konstanta krig, Taiwan, frågan, Ukraina frågan, avskaffande av dollardominansen, USAs fiasko med sanktioner och tariffer, osv. 

Karl Wang

Kunming

Kina


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.