23 maj 2023

Molnet från Chmelnitskij

En spik i den europeiska radioaktiviteten 18-19 maj. Ofarligt, säger Nato-källor.
Rysk skrämselpropaganda?

Obekräftade rapporter har cirkulerat i Ukraina om målet för en rysk attack lördag 20 maj, som enligt Moskva förstörde en ammunitionsdepå i staden Chmelnitskij i västra Ukraina, 16 mil från Moldovas gräns.

Depån ska ha använts för att lagra brittiska granater med en kärna av utarmat uran. Legeringen kan ha förvandlats till damm av kraftiga explosioner vid depån.


Ammunition för ca 500 miljoner dollar ska ha gått upp i rök. Sekreteraren för det ryska säkerhetsrådet, Nikolaj Patrusjev, hävdar att det verkligen handlar om stoff från utarmat uran som har passerat Polen och därefter blåst in över Västeuropa.

Ifrån väst kommer inga kommentarer, men den russofobiska pressen i Polen, Ukraina och Mirror i Storbritannien påstår alla att det handlar om ett påhitt av ryssarna, ett försök att skrämmas.

EU:s övervakning visar dock en tydlig spik i radioaktiviteten, som kan sammanfalla i tiden med den ryska attacken.

Ryssland varnade tidigare för att användningen av ammunition med utarmat uran utgör ett långsiktigt hot mot miljön och folkhälsan, baserat på studier i länder som Serbien och Irak, där vapnen tidigare användes.

London har förnekat en sådan risk. Även om det är milt radioaktivt, anses utarmat uran vara en hälsorisk i egenskap av giftig tungmetall. Partiklar av uran eller uranoxid som produceras vid en explosion kan andas in av alla som exponeras för dem, och vid nedfallet förorena miljön. EU-parlamentet har tidigare krävt förbud mot urlakat uran, men tiger nu. Vapnet duger tydligen till att döda ryssar och förgifta Ukrainas jordar för generationer.

Polska myndigheter har förnekat påståenden om att en topp i strålningen upptäcktes i den östra staden Lublin på måndagen.

I Chmelnitskij, en stad som också rymmer ett kärnkraftverk, sågs ukrainska militärpatruller samla in prover i och runt staden. Bloggare har publicerat vad som påstås vara uppmätta strålningsnivåer i Chmelnitskij och jämfört med andra ukrainska städer.

Stefan Lindgren

https://twitter.com/djuric_zlatko/status/ 1657829568885956616
https://www.rt.com/russia/576569-patrushev-radioactive- cloud-europe/ Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.