10 maj 2023

OSS firade Segerdagen


9 maj-firandet i Moskva (spela video här) var en kraftfull och värdig manifestation av Rysslands ärorika antifascistiska tradition. Uppslutningen från OSS-länder var nästan total. 

Där fanns Tadzjikistan president Emomali Rahmon, Kirgizistans Sadyr Zjaparov, Armeniens Nikol Pashinjan, Kazakstans Kassym-Jomart Tokajev, Turkmenistans Serdar Berdimuhamed, Uzbekistans Sjavkat Mirzijojev samt Vitrysslands Aleksandr Lukasjenko.


Endast Azerbajdzjans president Ilham Alijev firade 9 maj hemma och idag onsdag hundraårsdagen av sin fars, Gajdar Alijevs, födelse.

Vitrysslands president Aleksandr Lukasjenko insjuknade efter paraden på Röda torget och måste hastigt lämna Moskva.

Det pågående kriget i Ukraina kastade oundvikligen en skugga över firandet. Regimen i Ukraina hade  valt att inbjuda EU-chefen Ursula von der Leyen - inte för att fira någon antifascistisk seger - utan för att planera det fortsatta kriget. Den ryska staden Belgorod som ligger nära den ukrainska gränsen besköts med raketer och tvingades ställa in firandet.

I sitt tal på Röda torget sa president Vladimir Putin bl.a.:

"Idag befinner sig civilisationen återigen vid en avgörande vändpunkt. Ett riktigt krig har återigen släppts lös mot vårt fosterland, men som vi har slagit tillbaka internationell terrorism, kommer vi också att skydda invånarna i Donbass och upprätthålla vår säkerhet.

För oss, för Ryssland, finns det inga ovänliga, fientliga folk varken i väst eller öst. Liksom de allra flesta människor på planeten vill vi se en framtid med fred, frihet och stabilitet.

Vi anser att varje ideologi om överlägsenhet till sin natur är vidrig, kriminell och dödsbringande. Men de västerländska globalistiska eliterna pratar fortfarande om sin exklusivitet, slår ner människor och splittrar samhällen, provocerar fram blodiga konflikter och omvälvningar, sår hat, russofobi, aggressiv nationalism och förstör familjen, traditionella värderingar som gör en människa till en människa. Och allt för att fortsätta att diktera, för att påtvinga folken deras vilja, deras rättigheter, regler och faktiskt ett system av utplundring, våld och förtryck.

De verkar ha glömt vad nazisternas vansinniga anspråk på världsherravälde ledde till. De glömde vem som besegrade denna monstruösa, totala ondska, som stod upp som en mur för sitt hemland och inte skonade sina liv för befrielsen av Europas folk."

Stefan Lindgren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.