7 maj 2023

Syriens väg tillbaka till Arabförbundet



Utrikesministrarna för Syrien, Saudiarabien, Jordanien, Egypten och Irak sade i måndags (1 maj) efter ett möte i Amman att regeringen i Damaskus bör återupprätta lag och ordning på hela Syriens territorium och avsluta utländska väpnade gruppers och terroristers närvaro.

Jordanien var värd för mötet, det första i sitt slag sedan Syriens medlemskap i Arabförbundet avbröts 2011. 

Före det multilaterala mötet träffade Syriens utrikesminister Faisal Mekdad sin jordanska motsvarighet Ayman Safadi för att diskutera flyktingar, gränssäkerhet och "vattenfrågor", enligt Amman.

I ett gemensamt uttalande som distribuerades av de statliga nyhetsbyråerna uppmanade de fem ministrarna till att "avsluta närvaron av terroristorganisationer" såväl som "väpnade grupper" på Syriens territorium och "neutralisera dessas förmåga att hota regional och internationell säkerhet". De lovade också att "stödja Syrien och dess institutioner för att upprätta kontroll över hela sitt territorium och införa lag och ordning."

Saudiarabien, Egypten, Jordanien och Irak lovade att upprätta förbindelser med den syriska militären och säkerhetsinstitutionerna för att "ta itu med säkerhetsutmaningar". De fem ministrarna uppmanade också till att sätta stopp för "utländsk inblandning i Syriens inre angelägenheter". I den gemensamma förklaringen efterlystes också inrättandet av tekniska expertgrupper som skulle följa upp toppmötet och genomföra praktiska åtgärder för att lösa konflikten i Syrien.

Ammanmötet kom bara några veckor efter att Mekdad besökt Saudiarabien och fått kungadömets stöd för Syriens territoriella integritet. För närvarande kontrollerar turkiskstödda miliser delar av norra Syrien, medan de nordöstra delarna kontrolleras av USA-stödda kurdiska förband. Flera hundra amerikanska soldater finns också i Syrien och kontrollerar de flesta av landets oljekällor.

Militanter med stöd av USA och Saudiarabien inledde 2011 ett uppror mot Syriens president Bashar Assad. Med hjälp av Ryssland och Iran besegrade regeringen i Damaskus så småningom rebellerna, inklusive terrorister från Al-Qaida och Islamiska staten (IS, tidigare ISIS). Medan Syriens grannar och regionala makter under de senaste månaderna successivt förbättrat relationerna med Damaskus, har USA inte ändrat sin "regimskiftes"-politik.

Saudiarabien håller samtal med Syrien

Andra medierapporter sa:

Syriens utrikesminister Faisal Mekdad har gjort ett genombrott med sitt besök i Saudiarabien, det första besöket sedan Riyadh avbröt de diplomatiska förbindelserna med Damaskus 2012. I ett gemensamt pressmeddelande efter besöket stödde Saudiarabien Syriens enhet och integritet, fördömde terrorism och förespråkade en politisk lösning på det 12-åriga kriget.

Saudiarabiens utrikesminister prins Faisal bin Farhan Al Saud hade bjudit in sin syriska kollega till Jeddah för att diskutera "ansträngningar för att hitta en politisk lösning på den syriska krisen på ett sätt som bevarar Syriens enhet, säkerhet, stabilitet, arabiska identitet och territoriella integritet samtidigt som den tjänar broderfolkets intressen", enligt uttalandet som citeras av de båda ländernas statliga nyhetsbyråer.

Prins Faisal och Dr Mekdad var överens om behovet av att ta itu med humanitära frågor och få bistånd "att nå alla delar av Syrien", att skapa förutsättningar för flyktingars och fördrivnas återvändande och "stabilisera situationen i alla Syriens territorier".

De två sidorna åtog sig också att förbättra säkerheten och "bekämpa terrorism i alla dess former" och enades om behovet av att "stödja den syriska statens institutioners arbete för att utöka sin kontroll över landets territorier för att få ett slut på närvaron av väpnade miliser och extern inblandning i Syriens inre angelägenheter".

Delar av norra Syrien kontrolleras för närvarande av turkiskstödda förband, området nordost om floden Eufrat hålls av USA-stödda kurdiska miliser. Flera hundra amerikanska soldater befinner sig också i landet i strid med internationell rätt och ockuperar de flesta av Syriens oljekällor.

De två utrikesministrarna diskuterade också enligt det gemensamma uttalandet vad som bör göras för att nå "en övergripande politisk lösning av den syriska krisen", så att landet åter kan komma in i den "arabiska fållan".

Damaskus och Riyadh har också inlett det arbete som krävs för att flygresor och konsulära tjänster mellan de två länderna ska kunna återupptas. Syrien tackade också för det humanitära biståndet Saudiarabien gett efter de katastrofala jordbävningarna i februari. Mycket av biståndet till Syrien har hindrats av de USA-införda "Caesar"-sanktionerna (se fotonot) mot Damaskus.

Saudiarabien bröt de diplomatiska förbindelserna med Syrien i februari 2012 och anslöt sig till USA:s stöd till de militanta grupper som försökte störta president Bashar Assad. Med stöd av Ryssland och Iran kunde dock regeringen i Damaskus så småningom besegra rebellmiliserna som även inkluderade terrorister anslutna till Al-Qaida och Islamiska staten (IS, tidigare ISIS).

Rykten om att Riyadh skulle ändra kurs började cirkulera förra månaden, strax efter att Kina medlat fram ett avtal mellan Saudiarabien och Iran att normalisera relationerna sinsemellan. Sedan dess har kungariket också inlett fredssamtal för att avsluta den åttaåriga konflikten i Jemen.

Damaskus och Kairo nära att återställa banden

En annan medierapport sa:

Syrien och Egypten genomför nu avancerade samtal för att återupprätta de diplomatiska förbindelserna som avbröts efter att konflikten i Syrien bröt ut 2011, detta enligt Wall Street Journal.

Ett toppmöte är planerat mellan Syriens president Bashar Assad och hans egyptiska motsvarighet Abdel Fattah el-Sisi efter att den muslimska heliga månaden Ramadan avslutas i slutet av april, rapporterade samma amerikanska källa.

På lördagen före Amman-mötet gjorde Syriens utrikesminister Faisal Mekdad sitt första officiella besök i Kairo på mer än ett decennium och höll samtal med Egyptens toppdiplomat Sameh Shoukry.

Enligt det syriska utrikesministeriet diskuterade de två sidorna "olika aspekter av bilateralt samarbete och sätt att stärka de broderliga relationerna" under mötet.

Det egyptiska utrikesministeriet rapporterade i sitt uttalande att ministrarna "enades om att stärka kommunikationskanalerna mellan de två länderna på olika nivåer under den kommande fasen".

Enligt uttalandet upprepade Shoukry Kairos stöd för en "omfattande politisk lösning på den syriska krisen så snart som möjligt", stod det i uttalandet.

Enligt WSJ:s källor förväntades parterna under samtalen i Kairo också diskutera Syriens troliga återanslutning till Arabförbundet. Damaskus deltagande i detta 22-nationersförbund avbröts för 12 år sedan när medlemmar anklagade Syrien för ett våldsamt tillslag mot oppositionen.

Assads regering, som starkt hävdar att den har bekämpat internationell terrorism under alla dessa år, har nu kunnat återta nästan full kontroll över Syriens territorium med hjälp av sina allierade Ryssland och Iran.

De diplomatiska förbindelserna mellan Kairo och Damaskus avbröts 2013 under Mohamed Mursis tidigare islamistiska egyptiska regering som stödde den syriska oppositionen. När Mursi stängde den egyptiska ambassaden i Syrien fördömde han samtidigt den libanesiska väpnade gruppen Hizbollahs inblandning i konflikten på Damaskus sida och krävde att en flygförbudszon skulle upprättas över landet.

Förenade Arabemiraten har gått i spetsen för att reparera relationerna mellan Damaskus och resten av arabvärlden när landet återöppnade sin syriska ambassad 2018 och emiraten har besökts av Assad två gånger under de senaste två åren.

Den syriska väpnade oron började 2011 med utländskt stöd och utlöste ett krig som dödade över 500 000 människor och skapade en massiv flyktingkris. Assad segrade och återfick kontrollen över större delen av sitt land, till stor del tack vare militärt och ekonomiskt stöd från Iran och Ryssland. Iranska tjänstemän hoppas att denna framgång kommer att inspirera andra nationer som motsätter sig USA:s hegemoni.

CIA-chefen medger att USA hållits utanför avtalet mellan Saudiarabien och Iran

CIA-chefen William Burns har, enligt Wall Street Journal, sagt till saudiska tjänstemän att USA togs på sängen när kungadömet gick med på ett normaliseringsavtal med Iran förmedlat av Kina,

Under en oanmäld resa till Saudiarabien sista veckan i april "uttryckte Burns frustration" och sa att Washington "kände sig förbigånget" i Saudiarabiens nya diplomati mot Iran och Syrien.  Detta enligt flera anonyma källor till tidningen.

Efter år av stridigheter som regionala motståndare slöt Teheran och Riyadh normaliseringspakten den 10 mars efter hemliga samtal medlade av Peking och gick med på att återupprätta formella diplomatiska förbindelser efter att banden klippts 2016. Avtalet markerar en stor diplomatisk framgång för Kina och en betydande geopolitisk omvälvning i Mellanöstern.

Sedan avtalet tillkännagavs har toppdiplomater från Saudiarabien och Iran talat i telefon ett antal gånger och hoppas kunna nå kompromisser i flera kvarstående frågor - nämligen kriget i Jemen som har rasat i mer än åtta år och lämnat hundratusentals döda.

Teheran arbetar också för att återupprätta kontakterna med Förenade Arabemiraten, en annan Gulfmonarki som länge varit i fientlig mot den islamiska republiken. Tidigare i veckan sade Irans vice utrikesminister Ali Bagheri att hans land hade utsett en ambassadör till Abu Dhabi för första gången på nästan ett decennium. Riyadh försöker också nå en liknande överenskommelse med Syrien och hoppas kunna bjuda in president Bashar al-Assad till ett besök senare i år, enligt Reuters.

Medan Vita huset har välkomnat den nya diplomatin offentligt, avslöjar Burns rapporterade klagomål till de saudiska tjänstemännen USA:s oro över Pekings växande inflytande i regionen. Spänningarna mellan Riyadh och Washington har också ökat sedan OPEC+, en grupp stora oljeexportörer ledda av Saudiarabien, förra året valde att minska produktionen. Åtgärden ska ha "retat upp" USA:s president Joe Biden, som hävdade att nedskärningen skulle gynna Ryssland, en annan stor energiexportör.

Övers: Lennart Palm

https://countercurrents.org/2023/05/withdraw-foreign-forces-from-syria-arab-states-call/

Fotnot: 
2013 publicerade en anonym, påstådd syrisk avhoppare, 53 000 fotografier av döda och misshandlade kroppar. Human Rights Watch undersökte bilderna och fann att åtminstone hälften var hämtade från strider, bombningar osv och visade både soldater och civila. Organisationen bedömde att 6 800 kunde knytas till syriska fängelser eller militärsjukhus. HRW identifierade slutligen 27 personer på fotona och undersökte omständigheterna kring deras fängslande. Baserat på ”Caesarfotona” införde USA drastiska sanktioner som hårt drabbat Syrien, inte minst landets civila.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.