18 apr. 2023

Miljontals dollar bakom ICC-åtal

ICC:s chefsåklagare Karim Khan tillsammans med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj

ICC:s generalåklagare Karim Khan samlade in miljontals dollar från NATO-stater när han utfärdade en arresteringsorder för Vladimir Putin samtidigt som utredningar av väldokumenterade amerikanska och israeliska krigsförbrytelser frystes.

På köpet vann han mäktiga vänner i Washington, London, Kiev - och Hollywood, skriver
Max Blumenthal i The Grayzone.

Karim Khan, chefsåklagare för Internationella brottmålsdomstolen, stod på ett podium den 3 mars 2023  och förklarade att ICC inte känner "samhörighet med något särskilt land. Vi är inte en part i några fientligheter.... Vår samhörighet är med laglighet".

Khan avgav sin förklaring om juridiskt oberoende medan han ledde konferensen "United for Justice", ett evenemang i Lviv, Ukraina, som personligen organiserades av president Volodymyr Zelenskyj.

Där frotterades han med Ukrainas president och USA:s justitieminister Merrick Garland, som hade kommit för att främja Biden-administrationens ansträngningar att dra den ryske presidenten Vladimir Putin inför en internationell krigsförbrytartribunal.

Det var Khans fjärde besök i Ukraina sedan den ryska militären invaderade landet i februari 2022.
Den 17 mars 2023 utfärdade Khan en formell ICC-order för Putins arrestering och anklagade den ryske presidenten för att olagligt ha "bortfört" av ukrainska barn till ett "nätverk av läger" i hela Ryssland.

Beslutet kom dagar före 20-årsdagen av Natos invasion av Irak, ett brott som regisserats av amerikanska och brittiska tjänstemän som ICC till denna dag 
har vägrat att åtala.

Som The Grayzone har rapporterat var ICC:s beslut inspirerat av en rapport finansierad av USA:s utrikesdepartement som inte innehöll någon fältrapportering, inga konkreta bevis på krigsförbrytelser och inga bevis för att Ryssland faktiskt i stor skala bortförde unga ukrainare.

I själva verket erkände utredarna att de inte hittat "någon dokumentation av misshandel av barn, inklusive sexuellt eller fysiskt våld, i de läger som det hänvisas till i denna rapport."

Dessutom sa utredningens huvudförfattare till The Grayzones Jeremy Loffredo att "en stor del" av de ryska ungdomsläger som hans team undersökte var "främst kulturell utbildning - med typ nallebjörnar."


Även om Khan sa sig vara absolut självständig i sin jakt på Putin, är han nära sammankopplad med samma västerländska regeringar som för närvarande är engagerade i ett krig genom ombud med Ryssland på det ukrainska slagfältet.

Samtidigt har han stoppat ICC:s brottsundersökning mot Israel och därmed svikit människorättsadvokater som företräder offren för våldet på den belägrade Gazaremsan.
Dessutom lade Khan formellt ned den internationella domstolens mål mot den amerikanska militären för dess agerande i Afghanistan.

Genom sitt fokus på Ukraina har Khan uppnått en massiv ökning av västerländskt ekonomiskt stöd till sitt kontor, med mycket av pengarna öronmärkta för hans utredning av ryska tjänstemän. ICC:s utfärdande av Putins arresteringsorder råkade sammanfalla med en stor givarkonferens för domstolen i London.

ICC-åklagarens politiska förvecklingar slutar inte där.
Kändisadvokaten Amal Clooney har arbetat som en särskild rådgivare till Khans kontor samtidigt som han varit rådgivare åt den ukrainska regeringen i dess initiativ att åtala ryska tjänstemän, antingen i ICC eller något annat internationellt organ.

Clooney har också fungerat som en särskild kontaktperson till den brittiske utrikesministern.
Därför är det kanske ingen överraskning att efter två decennier av oförtröttlig fiendskap mot ICC, det officiella Washington plötsligt tinade upp inför domstolen och fattade tycke för dess chefsåklagare.

Den amerikanska senatens mest entusiastiska påhejare av det ukrainska kriget, Lindsey Graham,  hyllade ICC:s åklagare som en modern nazistjägare.

"Under veckorna efter den 24 februari [2022, när Ryssland invaderade Ukraina], har [Internationella brottmålsdomstolen] översvämmats med kontanter och utstationering," rapporterade JusticeInfo.net. Mycket av pengarna flödade direkt till Khans kontor, och en del var öronmärkta för insatser riktade mot ryska tjänstemän. 

Som Maria Elena Vignoli från Human Rights Watch sa till JusticeInfo.net, var en del länder inte så försiktiga i sina formuleringar kring bidragen "vilket skapade en uppfattning om politisering eller selektivitet i domstolens arbete.”

Bara några dagar efter den ryska invasionen, den 2 mars 2022, levererade den brittiska ambassaden i Haag en remiss till ICC som även undertecknats av över 40 amerikanska och brittiska diplomater. ICC uppmanade Khan att utreda Ryssland för brott mot Romstadgan.

Samma dag presenterade senator Graham en resolution i den amerikanska senaten som krävde att Putin åtalades för krigsbrott. Trots att 
 hökar som John Bolton varnade för att stöd åt ICC:s beslut skulle kunna rättfärdiga framtida rättsliga åtgärder mot amerikanska medborgare, antogs resolutionen enhälligt.

Bara timmar efter att USA utfärdat sin resolution mot påstådda brott mot internationell lag gick Graham ut på Twitter för att uppmana till mord på Putin.
"Finns det någon Brutus i Ryssland? Finns det en mer framgångsrik överste Stauffenberg i den ryska militären?” vädjade senatorn den 3 mars 2022.

Max Blumenthal fortsätter att i pinsam detalj dokumentera hur Karim Khan gjort fyra "undersökningsgresor" till Ukraina, varje gång guidad av en regering som fört krig mot landets rysktalande befolkning i nio år nu.

https://thegrayzone.com/2023/04/13/nato-states-icc-prosecutor-putin/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.