27 apr. 2023

Sanningen om "Skuggkriget"

Oligark efterlyst för anstiftan till mord i Ryssland.
Nu spionjägare på SVT.

SVT, NRK, DR och Yle har samarbetat med den ryske oligarken Michail Chodorkovskij för att komma åt vad de kallar Kremls "kriminella aktivitet". Redan därigenom har dessa public service-media komprometterat sin opartiskhet.


Vad som döljer sig bakom den intetsägande eufemismen "Dossier Center", den "undersökande journalistgrupp" som TV-bolagen säger sig ha samarbetat med, är helt enkelt Chodorskovskijs trollfabrik för att framställa propaganda mot den ryska staten.

På Chodorskovskijs hemsida presenteras Dossier Center med bl.a. följande:

För närvarande innehas makten i Ryssland av en de facto kriminell organisation som verkar inifrån Kreml. Denna kriminella organisation består av en komplex väv av individer, allt från högt uppsatta politiker till regionala polischefer. Dossier Center kartlägger detta nätverk och sammanställer omfattande ärendeakter mot korrupta individer och de institutioner de kan kontrollera. Dessa rapporter kommer att göra det möjligt för framtida ryska domstolar, såväl som icke-ryska tillsynsmyndigheter, att inleda brottmål mot korrupta brottslingar i och associerade med Kreml.

Rysslands nuvarande ledning betraktas med andra ord inte som en legitim statsledning utan som en brottslig sammanslutning, som Chodorkovskij och hans allierade tydligen tänker sig avlägsna för att bl.a. införa sina domstolar. USA-kongressen tänker sig att skiftet ska ske någon gång efter 2024 och har redan beslutat att inte erkänna Putin som Rysslands president om han vinner valet.

Chodorkovskijs credo sammanfaller med tänkandet hos de mest aggressiva Nato-kretsarna, som gång på gång den senaste tiden talat om att Ryssland måste "avkolonieras" och delas upp i ett antal mindre stater.

Exakt vad Chodorkovskij hjälpt nordiska media med är oklart men redan det faktum att hans "journalistcentrum"  är samarbetspartner och att han själv intervjuas  som expertvittne om ett ämne som han inte vet mer än vilken rysk medborgare som helst är talande.

I sitt hemland är Chodorskovskij efterlyst för bl.a. anstiftan till mord på borgmästaren i Neftejugansk 1998. Han började sin karriär som lovande ungkommunist, men styrde snabbt in på att berika sig under de vilda åren. Hans oljebolag Jukos lyckades kapa åt sig feta bitar och Chodorskovskij blev en av världens rikaste män med en förmögenhet på 15 miljarder dollar.

Problemet vara bara ett: Hans megalomaniska plan att tillskansa sig presidentposten utan att ha de mest elementära meriter för detta ämbete och säckar med pengar som enda attraktion.

Han undandrog stora kapital från beskattning och dömdes till sist för bedrägeri. Efter 10 år i fängelse lämnade han landet för att starta en serie rättegångar mot hemlandet i Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter. I flera domslut vägrade domstolen att beskriva honom som politiskt förföljd.

Eftersom Chodorkovskij gömt undan 600 miljoner dollar (stulna från den ryska allmänheten) kunde han börja om sin affärskarriär. En av affärsidéerna var att göra sig nyttig för USA:s underrättelsetjänster. Det är här "Dossier Center" kommer in. Som en f d medarbetare i Dossier Center har avslöjat har organisationen via CIA möjligheter att ta fram vilken information som helst om enskilda användare av Facebok, WhatsUp och andra sociala media. (Rapport på ryska här.)

Se där hade SVT haft ett riktigt avslöjande att göra! Om hur utländska underrättelsetjänster förintat den personliga integriteten på sociala media.

Precis som tidigare Bill Browder i samarbete med amerikanska underrättelseorgan med SVT:s hjälp ledde en spekulationsattack mot svenska banker, främst Swedbank, för påstått olagliga kontakter med ryska affärsmän (för vilket bankens VD Birgitte Bonnesen senare friades på alla punkter), har Chodorskovskij initierat eller hängt på attacken på rysk diplomatisk personal i Norden.

Praktiskt leder dessa attacker inte någonstans, eftersom ingen kan säga vem som kommer istället för de utvisade personerna. Ryssland reagerar med en gäspning och har besvarat Norges utvisning av 15 personer med en utvisning av 10 norrmän. 

Men förutom utvisningsexercisen fyller kampanjen det praktiska syftet att än en  gång skrämma upp  den svenska allmänheten. Svensk militär har spelat det kortet i över hundra år (varning för ryska sågfilare!) och det fungerar fortfarande.

Det upprörande här är inte att public service-TV behandlar ämnet, utan att de inte ens försöker ge sken av opartiskhet och saklighet och begär att vi ska svälja det.

Stefan Lindgren

PS. Ett annat "sanningsvittne" i första delen i TV-serien är den norske underrättelsechefen Nils Andreas Stensönes som gör en häpnadsväckande oriktig beskrivning av rysk utrikespolitik. Han påstod bl.a. att Ryssland invaderat Georgien. Dags att vädra där!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.