26 apr. 2023

Zelenskyj ringde Xi Jinping


Kinas president Xi Jinping har talat på telefon med Ukrainas president Volodymyr Zelensky, rapporterade kinesisk TV. Enligt kinesiska utrikesministeriets talesman kom initiativet från Kiev.

Kina "alltid har stått på fredens sida" i den ukrainska krisen och kommer att göra allt för att avsluta konflikten så snart som möjligt, förklarade Xi.Kina kommer att skicka sin särskilda representant till Ukraina och andra länder för samråd om en politisk reglering av konflikten.

"Kinas önskan att utveckla förbindelserna med Ukraina är konsekvent och tydlig. Oavsett hur den internationella situationen förändras är Kina redo att arbeta med Ukraina för att främja ömsesidigt fördelaktigt bilateralt samarbete", sa Xi.

Zelenskyjs kontor kallade samtalet "långt och meningsfullt". Kiev tillkännagav också utnämningen av en ambassadör, men angav inte diplomatens identitet. Ukraina har inte haft en ambassadör i Kina sedan den tidigare representanten, Sergej Kamysjev, dog i februari 2021.

Det ryska utrikesministeriet noterade i sin tur Pekings önskan att underlätta förhandlingarna, men problemet, enligt representanten för avdelningen, Maria Zacharova , "är inte en brist på bra planer."

"Kievregimen har hittills förkastat alla förnuftiga initiativ som syftar till en politisk och diplomatisk lösning av den ukrainska krisen, och en eventuell överenskommelse om förhandlingar är betingad av ultimatum med uppenbart orealistiska krav", sade hon i en kommentar som publicerades på Ria-Novostis webbplats.

Kina föreslog sin fredsplan i februari. Den innehåller 12 punkter, inklusive uppmaningar till vapenvila, respekt för alla länders legitima intressen på säkerhetsområdet och lösningen av den humanitära krisen i Ukraina.

Enligt
Rysslands   president Vladimir Putin kan mycket av detta initiativ tas som grund för en uppgörelse "när västvärlden och Kiev är redo för det."

Kinas president Xi Jinping sa i sitt telefonsamtal med Volodymyr Zelenskyj att förhandlingar är det enda sättet att lösa den ukrainska konflikten, rapporterade China Central Television .

"Som permanent medlem av FN:s säkerhetsråd och en ansvarsfull makt kommer vi varken att titta på elden från stranden eller lägga bränsle på elden, än mindre ta tillfället i akt att tjäna pengar. Alla Kinas handlingar är öppna. Dialog och förhandlingar är enda möjliga sättet," sa Xi Jinping.

"Kina kommer att framhärda i att söka fred och främja förhandlingar, och kommer att göra allt för att avsluta kriget, stoppa elden och återställa freden så snart som möjligt", sa Xi.

Källa: RIA Novosti

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.