26 apr. 2023

Dimman över EU:s vaccinaffärer

EU har en ombudsman som ska representera medborgarna mot makten. Hon heter Emily O'Reilly och ska nu försöka skingra dimman runt korruptionsanklagelser mot EU-kommissionen.

Hade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen fingrarna i syltburken när EU betalade  miljardtals euro till det amerikanska läkemedelsbolaget Pfizer?
EU-chefen von der Leyen står under åtal i Belgien och flera åtal stundar. Men Bryssel tiger.

Målsäganden, Frédéric Baldan, är en lobbyist ackrediterad till EU-institutionerna i Bryssel. Han anklagar von der Leyen för att ha förhandlat fram kontrakt med det amerikanska läkemedelsföretaget Pfizer "utan mandat" och bakom ryggen på EU-staterna.

Det handlar återigen om coronavaccin – och om de affärer som kommissionschefen ska ha gjort via sms. Nytt är att det den här gången till och med väcktes åtal – mot von der Leyen personligen.

Det tyska företaget Biontech och dess amerikanska partner Pfizer kunde tillgodogöra sig påslag på  cirka 25 procent jämfört med marknadspris; Modernas överpris var 13 procent per dos.

Dessutom ifrågasätts hur EU:s uppbyggnadsfond efter pandemin på 750 miljarder euro har skötts . Lobbyister har haft mera tillgång till fondens räkenskaper än civilsamhället.

Men EU-kommissionen är tyst och vill inte heller säga något om den europeiska åklagarens utredningar och klagomål från Europeiska ombudsmannen, som tydligen fortsätter att komma.

von der Leyen hävdar att vaccinkontrakten har förhandlats fram på uppdrag av alla EU-länder och är föremål för tystnadsplikt. Hon vill inte kommentera ärendet.

Europaparlamentet håller också en låg profil. Frågan ses som en "högerfråga" eftersom den kan skada EU:s rykte.

Ombudsmannen Emily O'Reilly säger i sin senaste rapport att det står illa till med etiken och transparensen i EU. Europaparlamentet har ännu inte dragit alla lärdomar från korruptionsskandalen "Qatargate",  säger O'Reilly. 

I 85 procent av fallen besvaras frågor från medborgare och parlamentariker för sent.

Särskilt irriterad är O'Reilly över hanteringen av den så kallade SMS-affären, EU-chefen Ursula von der Leyens kommunikation med Pfizer från våren 2021.

Nu har ännu en brottsanmälan gjorts i Belgien. Om inte von der Leyen skingrar dimman riskerar hon att falla efter de stundande EU-valen. Även Josep Borrell kan ligga illa till sedan det avslöjades att han förutom sina nära 18 000 euro i månaden som utrikeschef också tar ut pension som EU-parlamentariker. 

Lost in EUrope - Der unabhängige EU-Blog aus Brüssel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.