28 apr. 2023

Ukrainaoffensivens högre matematik


Igår var det våroffensiv i SVT-Aktuellt. Christopher Wendick, med huvudet på sned, intervjuade Zelenskyj om hans familj. Jens Stoltenberg lovade att nio nya pansarbrigader är på plats och övl. Joakim Paasikivi från Försvarshögskolan ställde i utsikt en framryckning till Azovska sjön - om bara vädret blir bättre.

Man undrar förstås om inte vädret blir bättre för de nya ryska stridsvagnarna, T-90 och T-145 Armat också?

När USA talar om pansarbrigader brukar det ingå 87 Abramsstridsvagnar och 215 andra pansarfordon.

Ukraina har hittills fått 22 Leopard 2 från Polen och Norge, 18 från Tyskland och 31 Abramsstridsvagnar och 60 Bradley-fordon från Nato.

Vad jag kan se räcker det inte ens till en brigad.

Men kanske har dom annan matematik på Försvarshögskolan. Högre matematik.

Enligt en rysk bedömning behövs det 15-27 pansarenheter per kilometer för att "gå på offensiv" i öster. Gränsen mellan parterna är över 1 100 kilometer.

Vidare måste man fråga sig hur stora förluster Ukraina är berett att ta. Om de f n förlorar 10 000-11 000 i månaden vid Bachmut så skulle de förlusterna 5-6-dubblas vid en offensiv. Det skulle betyda 20 000 förlorade redan under första fasen av en offensiv.

De yngre årgångarna är redan uttömd och medelåldern på de inkallade i Ukraina är nu 35-45 år.

Allt väsen kring den ukrainska offensiven - och från rysk sida total tystnad om militära planer och avsikter - måste göra varje observatör misstänksam.

Biden vill ha en offensiv, men inte för mycket, så att kriget tar slut. Bara så att det räcker över presidentvalet.

Hans motståndare är kanske inte heller mot en offensiv, eftersom mer kyliga analytiker räknar med ett bakslag - för Zelenskyj och Biden.

I den europeiska delen av Nato är det bara de skräniga frontstaterna som tror på en seger och som i sin enfald talar om att bomba Moskva och stycka Ryssland i 36 delar.

Övriga spelar med, tar medvetet en kostnad för att inte kapa den "transatlantiska länken".

Alla tycks drivas av snöda egenintressen. Det ukrainska folket är här bokstavligen bondeoffer.

Inte heller det ryska folket  har något intresse av kriget. I första hand har Ryssland intresse av att värna de mest rysktalande delarna. Om den ukrainska staten bryter samman kommer man knappast att överlåta åt Nato att bygga upp ett nytt anti-Ryssland på Ukrainas ruiner.

Stefan Lindgren
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.