10 apr. 2023

Vad Finland förlorar

Ett minne från 1981 års finsk-sovjetiska vänskapsfestival.

Finlands Nato-inträde kommer att få stora konsekvenser för landets politiska och ekonomiska situation. Anslutningen till det aggressiva Nato innebär att relationerna till Ryssland, en gång Finlands största handelspartner, surnar för gott. 

Istället för den relativt lugna 130 mil långa gränsen lovar Natos framryckning till ryska gränsen uppskruvad spänning.

Detta är enligt RT.com:s kommentator Linda Misnik vad Nato får med det finska inträdet:

* En blandning av avancerade västerländska vapen och sovjetisk hårdvara från förra århundradet. En stor del av landets artilleristyrka består av sovjettillverkade vapen som fältkanonerna M46 och 2A36 Giatsint-B och haubitserna D30 och 2S1 Gvozdika. Hälften av Finlands gruppering av infanteriskyttebilar består av svenska CV-9030 och ytterligare hälften av sovjetiska BMP-2.

* Den finskbyggda Patria APC, ett modulärt fordon som kan fungera som en lätt stridsvagn med en grovkalibrig huvudkanon, eller bära en fjärrstyrd kanon- och raketstridsmodul. 

* 64 amerikanskbyggda F/A-18 Hornet-jaktflygplan utrustade med elektronik och kontrollsystem som mestadels tillverkas inhemskt. Livslängden förväntas löpa ut till 2030, så landet letar redan efter uppgraderingar. De nuvarande stridsflygplanen förväntas ersättas med ett liknande antal femte generationens F-35A i en redan tillkännagiven upphandling.

* Finlands armé har cirka 215 obemannade flygfarkoster (UAV) av olika typer, varav nio är MQ-9 Reapers, säger Inside Over.

* Finska marinen har 17 minröjningsfartyg av olika typer och åtta snabba missilbåtar: fyra av Hamina-klassen och fyra av Rauma-klassen.

* Finland driver tyska Leopard 2A4 huvudstridsstridsvagnar tillsammans med några begagnade Leopard 2A6-stridsvagnar som köptes från Nederländerna 2015.

* Den finska försvarsmakten har cirka 21 500 män och kvinnor i aktiv tjänst. Landet kan också räkna med cirka 900 000 reservister som har fullgjort militärtjänst.

Experter tillfrågade av RT anser dock att Natos främsta vinst med att släppa in Finland är att utöka blockets inflytande och komma närmare Rysslands gränser.

"Som alla byråkratiska organisationer, gynnas alliansen i det här fallet genom att utöka sin räckvidd och sitt inflytande. Dessutom är det ett sätt att begränsa Rysslands inflytande”, säger chefen för Institutet för strategiska bedömningar Sergej Oznobisjtjev.

"Nato försöker fortsätta expandera och ser Ryssland som sin främsta motståndare. Det närmar sig så nära som möjligt och sätter upp sin infrastruktur i Rysslands närhet, vilket är viktigt för Nato och säkerligen farligt för Ryssland”, säger Vladimir Bruter, expert vid Internationella institutet för humanitära och politiska studier .

Chefen för den analytiska avdelningen vid Institutet för politisk och militär analys (IPWA), Alexander Chramtjichin, har en annan uppfattning. Enligt honom tjänar Nato inte på Finlands medlemskap. Tvärtom ökar det bara alliansens ansvarsområde.”

Finlands säkerhet påverkas av hur det ryska svaret på Nato-anslutningen blir. Till exempel meddelade försvarsminister Sergej Sjojgu tidigare i år att en ny armékår kommer att bildas på gränsen till Finland, i Karelen och regionen kring S:t Petersburg, som en del av ansträngningen att stärka Rysslands väpnade styrkor i den delen av landet. Kåren kommer att bestå av tre motoriserade gevärsdivisioner och två luftburna divisioner av de ryska luftburna styrkorna.

Enligt militärobservatören överste Mikhail Chodarjonok kommer Moskva att fokusera på att stärka mark- och kusttrupper i regionen och utöka närvaron av ryska missiltrupper och artilleri.

"Det är troligt att dessa nya formationer kommer att inkludera brigader som driver Iskander -M-system och tunga artilleribrigader som bär kärnvapenammunition", konstaterade Chodarjonok .

”Med tanke på Natos överlägsenhet vad gäller konventionella vapen skulle Moskva göra klokt i att överväga att plantera kärnvapenminor längs med statsgränsen till alliansens nya medlemsländer." 

Enligt militärskribenten Igor Konovalov är priset för en delvis fiktiv säkerhet att Finland förlorar sin status av neutralt land, en brygga mellan stormakterna, och sin suveränitet.

"Hittills har Finland haft en mycket speciell status av en neutral stat på den internationella scenen. Redan under de kalla kriget, när Sovjetunionen stod i konflikt med Nato, fick den neutrala hållningen Finland att framstå som en global aktör, som ett land som skilde sig från många andra. Men nu är det över. Finland är politiskt dött och blir en av många nationer i Washingtons ledband. Landet förlorar sin politiska unikalitet och assimileras av Nato.”

Enligt Alexander Chramtjichin strider detta beslut mot Finlands egna intressen eftersom det bara kommer att undergräva nationens säkerhet, även om Helsingfors tror att det kommer att bli tvärtom. "Det här har varit ett irrationellt beslut inspirerat av rädsla," anser han.

https://www.rt.com/news/574275-political-death-or-vital-move/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.