11 apr. 2023

Tysk vapenjätte investerar i Ukraina

Efter Marder och Leopard hoppas Rheinmetall AG få leverera de nya
Panther-stridsvagnarna till Ukraina. Samtal pågår...

Den tyska vapenjätten Rheinmetall planerar att bygga en stridsvagnsfabrik för 200 miljoner euro i Ukraina. Den ska producera "600 till 800 stridsvagnar för seger".

Denna plan är inte bara en katastrof för freden i Ukraina, en fred som blir allt mer avlägsen på grund av fler och fler vapen, skriver Sahra Wagenknecht på Facebook.

Den hotar också att bli en katastrof för de tyska skattebetalarna. När allt kommer omkring, vem ska betala när fabriken attackeras och förstörs?

Ekonomiminister Habeck gav ett svar i Kiev: Enligt hans planer bör företag som vill sätta upp dyra fabriker i Ukraina få en "investeringsgaranti" från den tyska staten, något som "vi normalt inte ger för krigsområden".

Och detta betyder: Om företagens "fabriksbyggnader förstörs, till exempel av raketangrepp, så står den tyska staten för garantier och tar ansvaret”. Toppen!

Det är bara det att jag tycker den här politiken är helt galen. När det gäller pengar för anständiga pensioner, skolor, sjukhus eller ett grundläggande trygghetssystem för barnen har regeringen (”die Ampel”, trafikljuset efter de i regeringen ingående partiernas färger. NB) inte några pengar värda namnet.

Men återuppbyggnaden av Ukraina får gärna kosta en "brutal summa pengar" - vilket naturligtvis kommer att bli fallet om kriget dras ut i oändlighet genom ständigt fler vapenleveranser.

Jag tycker: En politik som förlänger dödandet och lidandet genom fler och fler vapen och samtidigt flår skattebetalarna på allt mer pengar för återuppbyggnad och förstörelse är galenskap!

Sahra Wagenknecht på Facebook


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.