5 apr. 2023

Brasilien-Kina spolar dollarn i sitt handelsutbyte


Kina och Brasilien har gjort upp om att hädanefter bedriva sin bilaterala handel i sina respektive valutor, vilket eliminerar USA-dollarn som en mellanhand.

Detta är ett nytt, betydande slag mot dollarns världsmakt.

Avtalet mellan de båda BRICS-länderna, som årligen handlar för 150 miljarder dollar skulle ha undertecknats i Beijing denna vecka om inte Brasiliens president Luiz Inacio Lula da Silvas planerade besök hade skjutits upp på grund av sjukdom.

Ungefär samtidigt har Kina tecknat ett kontrakt om leveranser av flytande naturgas  med Frankrikes TotalEnergies enligt vilket alla betalningar ska ske i yuan.

Detta är bara två exempel på en bred tendens bort från att använda USA-dollarn, som ett direkt svar på Washingtons missbruk av den globala reservvalutan för sina egen hegemoniska mål.

Även om dollarn kommer naturligtvis vara kvar en framträdande roll i global handel och ekonomi minskar USA:s förmåga att använda dollarn som ett verktyg som ör att förhindra och undertrycka andra länder.

Sedan slutet av andra världskriget har dollarn varit en global reservvaluta och en standard för internationell handel, efter inrättandet av Bretton Woods-systemet 1944. Globala råvaror prissätts i USA-dollar och Washington har positionerat sig som navet i det globala finansiella systemet.

Washington har utfärdat tusentals  sanktioner i syfte att  isolera och utarma mindre länder, såsom Syrien, Nordkorea och Iran. Företag i Europa har ådömts mångmiljardböter för ibland tvivelaktiga korruptionsanklagelser med hjälp av den extraterritoriella makt USA skaffat sig i kraft av dollarns ställning.

Indonesiens president Joko Widodo uppmanade nyligen till att utveckla inhemska betalningsmetoder och göra landet oberoende av utländska betalningsnätverk som Visa eller Mastercard kommer inte längre att vara nödvändiga.

rt.com (förbjuden i EU)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.