6 apr. 2023

Robert F Kennedy j:r kandiderar i presidentvalet


Demokraten Robert F. Kennedy Jr, en miljöadvokat, folkhälsoaktivist och ättling till en av landets mest kända politiska familjer, ställer upp i det amerikanska presidentvalet 2024.

Kennedy anmälde på onsdagen sin kandidatur till den federala valkommissionen.

Robert F. Kennedy Jr, 69 år, är brorson till den mördade president John F. Kennedy och son till dennes bror Robert F. Kennedy, som också mördades.

Han har en gedigen karriär som miljöadvokat bakom sig och har ställt upp för samhällen som riskerat få sitt vatten förgiftat av hänsynslösa gruv- och energibolag.

I sin senaste bok "Den verklige Anthony Fauci" gör han grundligt upp med Fauci, tidigare chef för USA:s smittskyddsinstitut och portalfigur för en den sammanväxt av samhällets kontrollorgan med de stora läkemedelsbolagen, som undergrävt amerikanernas - och hela världens - folkhälsa.

Men boken är på sitt sätt också en historia över det amerikanska samhällets nedgång. Robert F Kennedy hyllar sin farbror Ted,  Edward Kennedy, som i många år var ordförande i senatens utskott för hälsa, utbildning, arbetskraft och pensioner och upphovsman till 300 antagna lagförslag. Han beskriver exempelvis sin farbrors raseri över maktmissbruk i form av läkemedelsexperiment på handikappade och svarta.

I mer än 15 år har Robert F Kennedy J:r varit kritisk till de amerikanska vaccinprogrammen sedan pandemierna kommit att avlösa varandra: fågelinfluensan 2005, svininfluensan 2009, zika och dengue 2016 och covid 2020-22.

Kritiken mot covid-bekämpningen gäller främst att hälsovårdsmyndigheterna hindrade landets läkare att behandla tidig covid med virushämmande, allmänt tillgängliga medel som ivermektin.

Robert F Kennedy Jr kommer självfallet att bli utsatt för en intensiv förtals-  och rykteskampanj, som redan har börjat. Nyhetsbyrån AP var snabbt ute och kopplade Kennedy till anti-demokratiska grupper och händelser. Han beskrivs systematiskt som vaccinmotståndare, trots att hans kritik hela tiden handlat om vaccinsäkerheten.

Antagligen bygger det på en underskattning av det Robert F. Kennedy står för. Bl.a. leder han en välgörenhetsorganisation Children’s Health Defense, som fördubblade sin finansiering från enskilda 2020.

Familjen Kennedy är i sig ett oerhört förtroendekapital, som blir svårt att ta ifrån Robert F. Kennedy och han själv är trots ett medfött talfel en oerhört karismatisk person som kan ha potential att både skicka hem Joe Biden och Donald Trump.

Han är sedan 2014 gift med skådespelerskan Cheryl Hines som spelar Larry Davids hustru i humor-såpan Curb Your Entusiasm (Simma lugnt, Larry!). Hans sex barn föddes i två tidigare äktenskap.

Stefan Lindgren
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.