13 apr. 2023

Domedagsmaskinen. "Så planerade vi kärnvapenkrig."


Nu är den här! Boken som alla vänner av fred och säkerhet bör läsa. Daniel Ellsbergs skildring av hur han blev del av ett team som planerade kärnvapenkrig, tills han äntligen vaknade upp och blev en visselblåsare.

Boken kan beställas direkt från förlaget genom att sätta in 249 kr plus porto 69 kr = 318 kr på bg 403-2132, Gerundium.
Boken har översatts av Erik Göthe och formgivits av Karin Zaric Sunvisson. Sveriges tidigare FN-ambassadör Pierre Schori har försett den svenska utgåvan med ett förord där han hyllar sin vän.

Omslagsbilden visar ett verkligt kärnvapenprov utfört av Pentagon för att se hur en bomb påverkar ett slagfält med pansarvagnar och andra fordon.

1961 frågade president John Kennedy sina försvarsgrenschefer hur många människor i Sovjetunionen och Kina som enligt deras planer skulle omkomma vid ett kärnvapenkrig. Svaret var ett diagram som angav dödstal på mellan 275 miljoner och 325 miljoner.

På en följdfråga från Ellsberg om dödstal utanför Sovjet och Kina var svaret att ungefär ytterligare hundra miljoner dödsfall skulle inträffa i Östeuropa, hundra miljoner i Västeuropa, beroende på vindriktningen. Men oavsett årstid förutspåddes minst ytterligare hundra miljoner dödsfall från nedfall i de mestadels neutrala länderna intill sovjetblocket och Kina, däribland Finland, Sverige, Österrike, Afghanistan, Indien och Japan. Finland skulle till exempel utplånas av nedfall från USA:s marksprängda explosioner mot de sovjetiska ubåtshamnarna i Leningrad.

Den totala dödssiffran beräknad av Försvars-rådets stabschefer, från ett amerikanskt förstaslag riktat mot Sovjetunionen, dess satelliter i Warszawapakten och Kina, skulle bli ungefär sexhundra miljoner döda.

"Från den dagen har jag haft ett överordnat mål i livet: att förhindra att en plan sådan som denna genomförs" skriver Ellsberg.

Med sin bok Domedagsmaskinen. "Så planerade vi kärnvapenkrig" går Daniel Ellsberg åter till storms mot Pentagons hemliga krigsplaner. Han varnar för en global nukleär förintelse som en konsekvens av de nio kärnvapenstaternas vägran att efterfölja NPT-avtalets påbud om nukleär nedrustning med sikte på en kärnvapenfri värld.

”Både en brådskande varning till allmänheten som blivit farligt hemmastadd vid idéen att vapnen som kan förinta oss alla för evigt ska stå i högsta beredskap”, har Edward Snowden skrivit i en recension av boken.

Daniel Ellsberg blev en legendarisk visselblåsare när han 1971 avslöjade Pentagonpappren om hur Pentagon ljugit amerikanerna fulla för att driva in landet i krig. Ellsbergs avslöjande bidrog till att förkorta Vietnamkriget.

I den här boken ger han den första skildringen inifrån av USA:s kärnvapenplanering som den gestaltat sig i snart 80 år.

Samtidigt som den tidigare presidentrådgivaren Ellsberg lämnade sin tjänst och tog med sig Pentagtonpappren tog han med sig en samling topphemliga dokument om USA:s kärnvapenprogram på 1960-talet. Här avslöjar han för första gången innehållet i dessa dokument och påvisar hur de fortfarande är relevanta.

Domedagsmaskinen är Daniel Ellsbergs redogörelse för den farligaste upprustningen i mänsklighetens historia, vilket är en alltjämt pågående historia.

”Ellsbergs minnen erbjuder en lektion i rättan tid eftersom den kris han bevittnade för över ett halvsekel sedan fortfarande är smärtsamt relevant”, skrev The Times i sin recension av boken.

Daniel Ellsberg fick 2018 års Olof Palme-pris för sitt arbete mot kärnvapen. Hans arbete har också uppmärksammats i Hollywood. Steven Spielbergs filmthriller "The Post" från 2017 handlar om Washington Posts beslut att publicera avslöjandena sedan New York Times hotats till tystnad.

Daniel Ellsberg är också ämne för den Oscarnominerade dokumentären "Amerikas farligaste man".

Sveriges tidigare FN-ambassadör Pierre Schori har försett den svenska utgåvan med ett förord där han hyllar sin vän.

* * *

Boken kan beställas direkt från förlaget genom att sätta in 249 kr plus porto 69 kr = 318 kr på bg 403-2132, Gerundium. Det går också att swisha beloppet på 0736151999. Maila då samtidigt din adress till info@gerundium.se.

Det finns två sätt att slippa portot.

Om du köper ytterligare en bok ur Gerundiums sortiment bjuder förlaget på portot. Se https://www.gerundium.se.

Du kan också köpa boken i bokhandeln. Finns den inte inne, beställ!

Boken recenseras här inom kort av Kaj Odelstål.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.