1 maj 2022

USA:s falska uppgifter om Ukrainakrisen (2)

En ubåt tillhörande Folkrepubliken Kina. Men 2025 sjösätter Taiwan
egna  ubåtar bestyckade med amerikanska Harpoonmissiler.

Här fortsätter den kinesiska nyhetsbyrån Xinhua en amper genomgång av USA:s propaganda i Ukrainafrågan. Läs föregående del här.

Kina tillbakavisar all anklagelser om att landet medverkat till kriget, som i själva verket underblåses av USA och amerikanska krigsprofitörer. Kina varnar USA för att försöka upprepa "Ukrainakrisen" i Asien.

Falskhet 5: Kina försöker avleda uppmärksamheten genom att hävda att "USA, särskilt amerikanska försvarsentreprenörer, är den största förmånstagaren av Ukrainakrisen".

Verklighetskontroll: Det är ett obestridligt faktum att de amerikanska militära företagen har gjort enorma vinster sedan konflikten mellan Ryssland och Ukraina startade.

◆ Sedan spänningarna kring Ukraina började stiga i oktober 2021 har aktiekurserna för amerikanska militära storföretag skjutit i höjden. Under de senaste sex månaderna har Lockheed Martins aktier stigitt med cirka 35 %, medan Northrop Grummans aktier ökat med 27 % och Raytheon med 14,5 %. James Taiclet, vd för Lockheed Martin, sa att konkurrensen mellan stormakterna skulle ge företaget fler affärer.

http://tv.cctv.com/2022/03/26/VIDE7O6P9UbKyW37zBGyXTZt220326.shtml

◆ Enligt rapporten Trends in International Arms Transfer publicerad den 14 mars 2022 av Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) var volymen internationella överföringar av större vapen 2017-21 4,6 procent lägre än 2012-16.

USA:s vapenexport ökade dock med 14 procent mellan 2012-16 och 2017-21, vilket pressade upp dess globala andel från 32 procent till 39 procent.

https://www.sipri.org/media/press-release/2022/global-arms-trade-falls-slightly-imports-europe-east-asia-and-oceania-rise

◆ Statistik som släpptes av SIPRI i december 2021 listade 41 amerikanska företag bland världens 100 främsta vapenproducerande och militärtjänstföretag, vilket står för 54 % av den sammanlagda vapenförsäljningen i de 100 ledande företagen.

https://sipri.org/publications/2021/sipri-fact-sheets/sipri-top-100-arms-producing-and-military-services-companies-2020

◆ Världsbankens statistik visar att USA:s militärbudget har ökat år efter år och står för mer än en tredjedel av världens totala militära utgifter sedan 2000. Den 28 mars 2022 lämnade den amerikanska administrationen till kongressen ett budgetäskande för räkenskapsåret (FY) 2023 på 813,3 miljarder dollar för det nationella försvaret.

Budgetäskandet för FY 2023 är en ökning med 4,1 % från det angivna beloppet för FY 2022. USA:s militära utgifter står för nästan hälften av världens totala militärutgifter och motsvarar de sammanalgda militärutgifterna för mer än 100 länder.

https://data.worldbank.org/indicator/MS.MIL.XPND.CD?most_recent_value_desc=true

https://www.defense.gov/News/Releases/Release/Article/2980014/the-department-of-defense-releases-the-presidents-fiscal-year-2023-defense-budg/#:~:text=On%20March%2028%2C%202022%2C%20the%20Biden-Harris%20Administration%20submitted,which%20is%20for%20the%20Department%20of%20Defense%20%28DoD%29.

◆ CNN rapporterade att USA förväntas skicka hundratals miljoner dollar i ny militär hjälp till Ukraina. Om det godkänns skulle tillskottet på cirka 700 miljoner dollar i säkerhetsbistånd bringa det totala biståndet till Ukraina till mer än 3 miljarder dollar sedan Biden-administrationen startade, inklusive nästan 2,5 miljarder dollar sedan den senaste konflikten mellan Ryssland och Ukraina.

https://edition.cnn.com/2022/04/12/politics/us-ukraine-security-assistance/index.html

Boaventura de Sousa Santos, en portugisisk expert på internationella frågor, sa att USA:s utrikespolitik och demokrati domineras av tre oligarkier: det militär-industriella komplexet; gas-, olje- och gruvkomplexet; och bank- och fastighetskomplexet. Ett av deras sätt att få enorma vinster är att hålla världen i krig, och de blir alltmer beroende av USA:s vapenförsäljning.

https://peoplesdispatch.org/2022/03/14/why-europe-needs-to-take-a-hard-look-at-itself.

Tulsi Gabbard, en före detta kongressledamot i USA, sa i en intervju att USA:s militärindustri vann fördelar av Ukrainakrisen medan folket i USA, Ukraina och Ryssland betalade priset. Det undergräver USA:s nationella säkerhet, men det militärindustriella komplexet som kontrollerar amerikanska politiker springer till banken.

http://tv.cctv.com/2022/03/26/VIDE7O6P9UbKyW37zBGyXTZt220326.shtml

Franklin Spinney, som arbetade i 26 år på USA:s försvarsministers kontor, sa att det rysk-ukrainska kriget har fått champagnekorkarna att smälla tyst i Pentagon, på K Street, i försvarsindustrin och genom kongressens salar, där man tjänar stora pengar.

http://tv.cctv.com/2022/03/26/VIDE7O6P9UbKyW37zBGyXTZt220326.shtml

Erik Sperling, verkställande direktör för antikrigsorganisationen Just Foreign Policy, sa att alla i Washington DC vet att vapentillverkare hjälper till att snedvrida USA:s politik mot militarism. De tjänar på spänningar kring Ukraina när USA häller in vapen i regionen och många europeiska länder översvämmar USA med vapenordrar.

https://inthesetimes.com/article/ukraine-russia-raytheon-lockheed-martin-general-dynamics-weapons-industry

Tunc Akkoc, ett erfaret mediaproffs, sa att USA är det land som skapat krisen mellan Ryssland och Ukraina och den största förmånstagaren.

https://content-static.cctvnews.cctv.com/snow-book/index.html?item_id=7931326657475095756&toc_style_id=feeds_default&share_to=wechat&track_id=5ac14172-d8f7-403f-b5ba-d559bfb75946

◆ USA:s försvarsdepartement har sammankallat ett möte med cheferna för landets främsta försvarsentreprenörer och uppmanat dem att öka produktionen för att möta Ukrainas efterfrågan på vapen.

https://www.econotimes.com/Russia-Ukraine-conflict-Pentagon-to-meet-US-arms-manufacturers-to-ramp-up-military-assistance-1631473

Falskhet 6: Kina har inte spelat en konstruktiv roll för att lösa Ukrainafrågan.

Verklighetskontroll: Kina har alltid varit engagerat i att främja fredssamtal. Kinas ståndpunkt är objektiv och rättvis och representerar vad de flesta länder hoppas se i denna fråga. Kinas konstruktiva roll har lovordats av många i det internationella samfundet.

◆ Den 25 februari 2022 höll president Xi Jinping ett telefonsamtal med Rysslands president Vladimir Putin och uttryckte att Kina stöder Ryssland i att lösa frågan genom förhandlingar med Ukraina.

◆ Den 8 mars hade president Xi Jinping ett virtuellt toppmöte med Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz. President Xi tog upp fyra punkter om Ukraina och betonade att alla länders suveränitet och territoriella integritet måste respekteras, syftena och principerna i FN-stadgan måste följas fullt ut, alla länders legitima säkerhetsproblem måste tas på allvar och alla ansträngningar som bidrar till en fredlig lösning av krisen måste stödjas.

◆ Den 18 mars hade president Xi Jinping ett videosamtal med USA:s president Joe Biden och betonade än en gång att alla sidor gemensamt måste stödja Ryssland och Ukraina i att ha dialog och förhandlingar som kommer att ge resultat och leda till fred, och att USA och Ukraina Nato bör också föra en dialog med Ryssland för att ta itu med kärnpunkten i Ukrainakrisen och lindra säkerhetsproblemen för både Ryssland och Ukraina.

◆ Den 1 april träffade president Xi Jinping Europeiska rådets ordförande Charles Michel och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen via videolänk, där president Xi föredrog sina fyra punkter om hur man löser Ukrainakrisen under rådande omständigheter: först , främja fredssamtal; för det andra att förhindra en humanitär kris i större skala; för det tredje, främja varaktig fred i Europa och på den eurasiska kontinenten; för det fjärde att förhindra att den regionala konflikten förstoras.

◆ Den 31 mars 2022 lade statsrådet och utrikesminister Wang Yi fram Kinas fem åtaganden i Ukrainafrågan i Tunxi, Anhui-provinsen. För det första har Kina förbundit sig att främja fredssamtal som rätt riktning. Kina uppmanar till vapenvila och upphörande av fientligheterna och stöder Ryssland och Ukraina i att föra en direkt dialog. För det andra är Kina förbundit sig att upprätthålla de grundläggande normerna för internationella relationer och motsätter sig att små och medelstora länder ställs i framkant av geopolitisk rivalitet. För det tredje har Kina förbundit sig att förhindra att det kalla krigets mentalitet återuppstår. Kina förespråkar visionen om gemensam, heltäckande, kooperativ och hållbar säkerhet, och respekterar och tillmötesgår alla parters legitima och rimliga oro. För det fjärde är Kina förbundit sig att upprätthålla alla länders legitima rättigheter och intressen och motsätter sig unilaterala sanktioner som inte har någon grund i internationell rätt. För det femte har Kina förbundit sig att konsolidera fred och stabilitet i Asien-Stillahavsområdet.

◆ Den 7 mars 2022 lade statsråd och utrikesminister Wang Yi fram Kinas sexpunktsinitiativ om den humanitära situationen i Ukraina vid den årliga presskonferensen:

Se först till att humanitära operationer följer principerna om neutralitet och opartiskhet, och undvik att politisera humanitära frågor;

För det andra, ge de fördrivna personerna i och från Ukraina full uppmärksamhet och ge dem lämpligt skydd;

För det tredje, säkerställa skyddet av civila och förhindra sekundära humanitära katastrofer i Ukraina;

För det fjärde, tillhandahålla säker och smidig humanitär hjälpverksamhet, inklusive tillhandahållande av snabb, säker och obehindrad humanitär tillgång;

För det femte, sörja för säkerheten för utländska medborgare i Ukraina, tillåt dem en säker avresa och hjälp dem att återvända till sina hemländer; och

För det sjätte, stödja FN:s samordnande roll i att kanalisera humanitärt bistånd och arbetet av FN:s krissamordnare för Ukraina.

◆ I mars 2022 tillkännagav Röda Kors-samfundet i Kina humanitärt bistånd för fem miljoner yuan till Ukraina. Också i mars beslutade den kinesiska regeringen att tillhandahålla humanitära förnödenheter till ett värde av 10 miljoner yuan till Ukraina.

◆ Många utländska ledare erkände Kinas konstruktiva roll i Ukrainafrågan i sina virtuella möten eller telefonsamtal med president Xi Jinping.

Den 8 mars, vid ett virtuellt toppmöte mellan ledarna för Kina, Frankrike och Tyskland, uttryckte Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz sitt stöd för en förhandlad uppgörelse, sin uppskattning för Kinas initiativ om den humanitära situationen och beredskap att förbättra kommunikationen och samordning med Kina för att främja fredssamtal.

https://www.mfa.gov.cn/eng/zxxx_662805/202203/t20220308_10649839.html

Den 16 mars sa Indonesiens president Joko Widodo att han delade Kinas åsikt att alla parter bör fortsätta att vara engagerade i att främja fredssamtal och arbeta för att förhindra en massiv humanitär kris och begränsa sanktionernas negativa inverkan på världsekonomin för att undvika att hämma den globala ekonomiska återhämtning.

https://www.mfa.gov.cn/eng/zxxx_662805/202203/t20220318_10652947.html

Den 18 mars sa Sydafrikas president Cyril Ramaphosa att Kina och Sydafrika har mycket likartade ståndpunkter i Ukrainafrågan, och båda sidor stöder Ryssland och Ukraina i att hålla farten i fredssamtalen och lösa tvister genom dialog och förhandlingar.

https://www.mfa.gov.cn/eng/zxxx_662805/202203/t20220319_10653471.html

Den 18 mars talade Kambodjas premiärminister Samdech Techo Hun Sen om behovet av att upprätthålla en balanserad och rättvis ståndpunkt och göra aktiva ansträngningar för att främja fredssamtal.

https://www.mfa.gov.cn/eng/zxxx_662805/202203/t20220319_10653473.html

◆ Många utrikesministrar, högre regeringstjänstemän och chefer för relevanta internationella organisationer har erkänt Kinas konstruktiva roll i Ukrainafrågan.

Den 19 mars instämde Zambias utrikesminister Stanley Kasongo Kakubo i att konflikter ska lösas genom diplomatiska förhandlingar och uppskattade Kinas aktiva ansträngningar för att främja fredssamtal.

https://www.mfa.gov.cn/eng/zxxx_662805/202203/t20220320_10653587.html

Den 22 mars uppskattade generalsekreteraren för Organisationen för islamiskt samarbete (OIC) Hussein Ibrahim Taha Kinas konsekventa ståndpunkt att upprätthålla rättvisa, och sa att fred och stabilitet inte kan uppnås utan Kinas stöd. Han uttryckte beredskap att arbeta med Kina för att stärka dialog och utbyte, främja ömsesidig förståelse och gemensamt ta itu med utmaningar.

https://www.mfa.gov.cn/eng/zxxx_662805/202203/t20220323_10654522.html

Pakistans utrikesminister Shah Mehmood Qureshi sa att Pakistan är redo att arbeta med Kina för att anta en gemensam ståndpunkt och göra en enad röst. Den pakistanske arméchefen general Qamar Javed Bajwa uttryckte sin uppskattning av Kinas ståndpunkt att upprätthålla rättvisa och balans och främja fredssamtal.

https://www.fmprc.gov.cn/mfa_eng/zxxx_662805/202203/t20220324_10654933.html

Den 29 mars sa presidenten och utrikesministern för Schweiziska förbundet Ignazio Cassis att den schweiziska sidan också anser att diplomati är det enda rätta tillvägagångssättet, och att de står för att lösa meningsskiljaktigheter genom dialoger och förhandlingar. Schweiz är redo att undersöka sätt att stärka samarbetet med Kina och tillsammans spela en konstruktiv roll för att söka en diplomatisk lösning.

https://www.mfa.gov.cn/eng/zxxx_662805/202203/t20220330_10657582.html

Den 2 april uttryckte Thailands vice premiärminister och utrikesminister Don Pramudwinai uppskattning och förståelse för Kinas objektiva och rättvisa ståndpunkt i Ukrainafrågan.

https://www.mfa.gov.cn/eng/zxxx_662805/202204/t20220403_10664402.html

Den 4 april uttalade Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba stöd för Kinas åsikter och uttryckte uppskattning för Kinas humanitära bistånd till Ukraina.

https://www.mfa.gov.cn/eng/zxxx_662805/202204/t20220405_10664766.html

Den 7 april applåderade Mongoliets utrikesminister Batmunkh Battsetseg Kinas ansvarskänsla som ett stort land i Ukrainafrågan, och talade mycket om Kinas engagemang för att främja fredssamtal, lösa meningsskiljaktigheter och tillhandahålla humanitärt bistånd.

https://www.mfa.gov.cn/eng/zxxx_662805/202204/t20220408_10665786.html

Den 8 april hyllade Serbiens utrikesminister Nikola Selakovic Kinas konsekventa ståndpunkt att upprätthålla rättvisa och rättvisa i internationella angelägenheter och aktiva ansträngningar för att främja fredssamtal.

https://www.mfa.gov.cn/eng/zxxx_662805/202204/t20220410_10666398.html

Den 14 april sa Vietnams utrikesminister Bui Thanh Son att Vietnam välkomnar Kinas ansträngningar att främja fredssamtal, avsluta konflikter och förhindra humanitär kris. Vietnam delar många likheter med Kina i sin position.

https://www.mfa.gov.cn/eng/zxxx_662805/202204/t20220415_10668407.html

◆ Utländska experter och framstående personer talade mycket om Kinas inställning.

Xulio Rios, chef för observatoriet för kinesisk politik i Spanien, anser att Kina har bedrivit diplomatiska ansträngningar utifrån sin egen filosofi, som är ett oberoende förhållningssätt och eliminerar svårigheten att ta parti.

https://www.news.cn/2022-03/17/c_1128480629.htm

Hussain S. Alshammari, chef för International Reporters Department vid Saudiarabiens mediaministerium, sa att Kinas drag visar att Kina alltid har förespråkat lösning av tvister genom förhandlingar, och Kina är en ansvarsfull makt.

https://www.news.cn/2022-03/17/c_1128480629.htm

Dr. Mehmood Ul Hassan Khan, chef för Center of South Asia & International Studies i Islamabad, sa att Kina förespråkar varaktig stabilitet och säkerhet i regionen, och att Kina alltid har lagt fram förslag för att trappa ner situationen i Ukraina. Som en permanent medlem av FN:s säkerhetsråd och ett ansvarsfullt stort land, uppfyller Kina alltid troget sina internationella åtaganden och spelar en konstruktiv roll för att upprätthålla världsfred och stabilitet.

https://www.news.cn/2022-03/17/c_1128480629.htm

BR Deepak, professor och sinolog vid Jawaharlal Nehru University i Indien, sa att Kina förespråkar en vision om gemensam, heltäckande, kooperativ och hållbar säkerhet, som kan ge svar på säkerhetsdilemmat i länderna i regionen.

http://www.news.cn/world/2022-03/17/c_1128480629.htm

Cavince Adhere, en Kenya-baserad forskare om internationella relationer, sa att Kina som permanent medlem av FN:s säkerhetsråd har spelat en viktig roll för att upprätthålla fred och säkerhet i världen. I processen att främja ett rättvisare och mer rimligt globalt styrningssystem är Kina engagerat i vägen för fredlig utveckling, vilket återspeglar dess känsla av uppdrag som ett stort land.

http://www.news.cn/2022-03/17/c_1128480629.htm

 

Falskhet 7: Kinas ståndpunkt om Ukraina strider mot dess långvariga engagemang för principen om respekt för suveränitet och territoriell integritet, och strider mot syftena med FN-stadgan och grundläggande normer som styr internationella förbindelser.

Verklighetskontroll: Kina har hela tiden följt syftena och principerna i FN-stadgan. Respekt för alla länders suveränitet, oberoende och territoriella integritet är en grundläggande princip i internationell rätt och en grundläggande norm för internationella relationer, som gäller för alla länder under alla omständigheter. Internationella regler och normer är som trafikljus -- de är bara effektiva när alla följer dem, och först då kan gemensam säkerhet säkerställas.

◆ Kina anser att suveränitet och territoriell integritet för alla länder, inklusive Ukraina, bör respekteras, att tvister mellan länder bör hanteras i enlighet med syftena och principerna i FN-stadgan, och att legitima säkerhetsproblem för alla länder bör tas på allvar och på allvar.

◆ Kinas meritlista när det gäller fred och säkerhet är bättre än något annat större land. Sedan grundandet för decennier sedan har Folkrepubliken Kina aldrig inlett något enda krig mot andra eller invaderat andra länder.

◆ Kina känner djupt och starkt för suveränitet och territoriell integritet. Ingen vårdar suveränitet och territoriell integritet mer än den kinesiska regeringen och folket; och ingen följer denna grundläggande norm som styr internationella relationer och principer som är inskrivna i FN-stadgan mer orubbligt och konsekvent än vi.

I modern tid led Kina djupt av aggression från främmande makter och har smärtsamma minnen från tidigare förnedringar. För ungefär 20 år sedan bombades den kinesiska ambassaden i Förbundsrepubliken Jugoslavien av de USA-ledda NATO-styrkorna, vilket lämnade tre kinesiska journalister dödade och många andra skadades.

Än idag blandar USA och vissa andra länder sig fortfarande godtyckligt i Kinas inre angelägenheter och undergräver Kinas suveränitet och säkerhet under förevändning av frågor relaterade till Xinjiang, Tibet, Hongkong, Taiwan och mänskliga rättigheter. På grund av extern inblandning är Kina den enda P5-medlemmen (de permanenta medlemmarna av FN:s säkerhetsråd) som ännu inte har uppnått fullständig återförening.

◆ Om USA verkligen respekterar principen om suveränitet och territoriell integritet, bör de först sluta tillämpa dubbelmoral, sluta blanda sig i Kinas och andra länders inre angelägenheter och uppriktigt respektera Kinas och andra länders suveränitet och territoriella integritet.

◆ Den 10 februari 2022 påpekade USA-senatorn Bernie Sanders att USA under de senaste 200 åren har verkat under Monroedoktrinen, med antagandet att man som den dominerande makt på västra halvklotet har rätt att ingripa mot alla länder som kan hota dess påstådda intressen. Enligt denna doktrin har USA underminerat och störtat minst ett dussin regeringar i Latinamerika och Karibien.

◆ Under 2018 kallade USA:s dåvarande utrikesminister Rex Tillerson Monroe-doktrinen "lika relevant idag som den dagen den skrevs".

https://www.arise.tv/us-hypocritical-about-russia-ukraine-war-says-senator-sanders/

◆ Under dess nästan 250 år av historia har det bara gått färre än 20 år då USA inte genomfört militära operationer mot andra.

Det 20 år långa kriget i Afghanistan som inleddes av USA 2001 har dödat 174 000 människor inklusive mer än 30 000 civila afghaner, fördrivit 3,5 miljoner afghaner och lämnat 23 miljoner i akut hunger.

2003 inledde USA kriget i Irak, med hjälp av påhittade bevis och uppenbart kringgående av FN:s säkerhetsråd. Det rapporteras att det åtta år långa Irakkriget har dödat mer än 650 000 irakier, fördrivit minst 5,1 miljoner irakiska flyktingar och lämnat 10 miljoner irakier, vilket är ungefär en tredjedel av landets befolkning, i ett liv under fattigdomsgränsen.

USA har genomfört flera flyganfall mot Syrien på grund av en påstådd kemisk vapenincident. Statistik visar att 3 833 människor dödades direkt i bombningarna av den USA-ledda koalitionen mellan 2016 och 2019, hälften av dem kvinnor och barn. Istället för att sätta stopp för konflikter och kaos har USA:s så kallade humanitära intervention bara förvärrat de humanitära katastroferna i Syrien.

https://archive.globalpolicy.org/component/content/article/170-sanctions/41952.html

http://www.news.cn/world/2022-03/19/c_1128484649.htm

◆ Den 18 mars 2022 ifrågasatte Serbiens president Aleksandar Vucic varför de i Europeiska unionen och västvärlden, som hjärntvättar andra idag, inte tänkte på principen om suveränitet och territoriell integritet redan 1999. Och om Kosovo, han sade att det inte råder någon tvekan om vem som bröt mot internationell lag och utan ett beslut av FN:s säkerhetsråd fattade tuffa beslut till skada för Serbien.

https://www.b92.net/eng/news/politics

https://sputniknews.com/20220324/vucic-slams-natos-ridiculous-russia-accusations-over-ukraine-recalls-illegal-bombing-of-serbia-1094146800.html

Alfred de Zayas, en senior FN-expert, sa nyligen i en exklusiv intervju med CGTN att ur folkrättens perspektiv bröt Rysslands militära aktioner i Ukraina mot FN-stadgan, men USA och Nato har brutit mot internationell lag så ofta att åratal av "prejudikat om tillåtlighet" därför har skapats för Rysslands nuvarande agerande i termer av internationell sedvanerätt.

https://news.cgtn.com/news/2022-03-02/UN-expert-Color-Revolution-precipitates-Russia-Ukraine-conflict-184DLmWYKcw/index.html

 

Falskhet 8: Genom att inte stödja omröstningen om att fördöma Ryssland i FN:s generalförsamling står Kina på fel sida av historien.

Verklighetskontroll: De flesta länder i världen inklusive Kina och andra utvecklingsländer har berättigade oro och delar liknande ståndpunkter om Ukraina. De flesta länder ogillar att ta itu med tvister genom krig och sanktioner.

◆ I den senaste kommunikationen med Kina har ledare och utrikesministrar i länder som Frankrike, Tyskland, Indonesien, Sydafrika, Kambodja, Italien, Nederländerna, Spanien, Pakistan, Zambia, Algeriet, Egypten, Saudiarabien, Indien, Schweiz och Myanmar alla uttryckte stöd för att Ukrainakrisen bör lösas genom dialog för fred.

◆ Den 2 mars 2022, när FN:s generalförsamling röstade om förslaget till resolution med titeln "Aggression mot Ukraina" stödd av Ukraina och ett antal länder, har länder som röstade för en sammanlagd befolkning på 3,3 miljarder, mindre än hälften av världen totalt.

En analys av Der Spiegel, en tysk veckotidning, tyder på att även om resultatet kan verka tydligt land för land, var det överraskande i ett annat perspektiv: länder som avstod från att rösta, inklusive Indien och Sydafrika, representerar en kombinerad befolkning på mer än fyra miljarder, och några av de länder som röstade ja har vägrat att ansluta sig till västerländska sanktioner.

https://worldmags.net/564912-der-spiegel-nr3-2022.html

Sudheendra Kulkarni, tidigare nära medhjälpare till Indiens före detta premiärminister Atal Bihari Vajpayee, skrev i en artikel att konflikten i Ukraina har skapat en situation som kräver att Indien och Kina samordnar sina perspektiv och handlingar eftersom båda har vänskapliga relationer med Moskva, och att Indiens oberoende utrikespolitik och utövande av dess "strategiska autonomi" har setts i dess vägran att bli uppvaktad av den amerikanska administrationen att ta ställning mot Ryssland.

https://www.tribuneindia.com/news/comment/time-for-india-china-to-mend-their-ties-379259

◆ USA har länge infört ett embargo och ekonomiska sanktioner mot Kuba i trots av resolutioner som antagits av FN:s generalförsamling. Den 23 juni 2021 röstade totalt 184 länder för en resolution i FN:s generalförsamling om att kräva ett slut på USA:s embargot och ekonomiska sanktioner mot Kuba, för 29:e året i rad, med endast USA och Israel röstar emot. USA har ännu inte helt hävt sin blockad mot Kuba.

◆ I december 2021 antog FN:s generalförsamling en resolution som medsponsrad av Ryssland och mer än 30 andra länder, som fördömde nazism, nynazism och alla former av rasism. Endast USA och Ukraina röstade emot. Sedan 2015 har USA konsekvent röstat emot liknande resolutioner som lagts fram av Ryssland.

https://www.rt.com/russia/543448-unga-resolution-condemns-nazis/

◆ I en intervju med CBS 1996 svarade USA:s tidigare utrikesminister Madeleine Albright, dåvarande USA:s FN-ambassadör, på nyheten att 500 000 barn hade dött i Irak som ett resultat av USA:s sanktioner genom att säga att "Vi tror att priset är värt det."

http://sanctionskill.org/2021/10/06/sanctions-punish-children-and-the-most-vulnerable-oregon-foreign-policy-watch/

◆ Under de senaste två decennierna eller så har USA genomfört tiotusentals flyganfall på platser som Afghanistan, Irak, Somalia och Syrien. Antalet döda oskyldiga civila kan vara allt mellan 22 000 och 48 000.

https://archive.globalpolicy.org/component/content/article/170-sanctions/41952.html

◆ I mars 1999 bombade de USA-ledda NATO-styrkorna Förbundsrepubliken Jugoslavien i 78 dagar i rad utan tillstånd från FN:s säkerhetsråd, och dödade minst 2 500 oskyldiga civila och skadade omkring 10 000, varav de flesta var civila.

https://sputniknews.com/20220324/vucic-slams-natos-ridiculous-russia-accusations-over-ukraine-recalls-illegal-bombing-of-serbia-1094146800.html

◆ Den 29 augusti 2021 dödade ett amerikanskt drönarangrepp mot en bil i Kabul 10 civila, inklusive sju barn. Den 13 december 2021 meddelade Pentagon att ingen amerikansk militärpersonal skulle möta någon form av straff eller hållas ansvarig för attacken.

http://edition.cnn.com/2022/01/19/politics/military-releases-videos-august-drone-strike-killed-civilians/index.html

 

Falskhet 9: Det är ett misstag av Kina att inte stödja USA:s sanktioner mot Ryssland.

Verklighetskontroll: Både historien och verkligheten har visat att istället för att skapa fred och säkerhet, skulle sanktioner bara leda till en lose-lose eller ingen-vinst-situation. Sanktioner är aldrig en grundläggande eller effektiv lösning på problem. Att införa sanktioner är tvärtom som att "släcka eld med ved", och det kommer bara att göra saken värre. Dialog och förhandlingar är det enda sättet att lösa Ukrainakrisen.

◆ Av de 233 suveräna staterna och regionerna i världen har 185 inte deltagit i sanktionerna mot Ryssland. Mer än 140 av de 190-tal FN-medlemsstaterna, inklusive Turkiet, en NATO-medlem, har inte anslutit sig till sådana sanktioner. BRICS-länderna, Shanghai Cooperation Organizations medlemsländer och observatörsstater, och OPEC-medlemmar är alla emot sanktionerna mot Ryssland som initierats av USA och några andra Nato-länder.

https://news.cgtn.com/news/2022-03-31/If-sanctions-work-why-do-we-still-need-dialogue--18QrDxBrTzi/index.html

◆ 6,5 miljarder mot 1,1 miljarder, detta är befolkningen i länder och regioner som inte har deltagit i Rysslandsrelaterade sanktioner mot de som har gjort det. Bland dessa har 4,8 miljarder människor uttryckligen motsatt sig sådana sanktioner.

◆ Brasiliens utrikesminister Carlos Franca kritiserade nyligen USA:s och europeiska sanktioner mot Ryssland och uttryckte åsikten att de ensidiga och selektiva sanktionerna är olagliga enligt internationell rätt. Enligt honom kommer dessa sanktioner att utvidga regionala konflikter till global nivå och orsaka allvarlig sekundär skada för andra länder, särskilt utvecklingsländerna, medan utvecklade europeiska ekonomier också kommer att lida och möta dystra utmaningar som energibrist.

https://br.sputniknews.com/20220324/carlos-franca-critica-sancoes-aplicadas-a-russia-e-defende-posicao-solidaria-de-bolsonaro-com-21964575.html

◆ Enligt en artikel med titeln "The Messy Middle" publicerad av New York Times kan de flesta västländers stöd till Ukraina, inklusive att skicka vapen och införa sanktioner mot Ryssland, ge intryck av en enad global reaktion på Rysslands militära operation. Men så är inte fallet. De flesta av världens länder, inklusive många "demokratier", har inte skickat bistånd till Ukraina eller anslutit sig till sanktionerna, och de utgör mittfältet.

http://www.nytimes.com/2022/04/18/briefing/russian-invasion-response-world-sanctions.html

◆ I slutet av 2021 hade USA haft mer än 9 400 sanktioner i kraft, en nästan tiofaldig ökning från för 20 år sedan. US Government Accountability Office drog slutsatsen att inte ens den federala regeringen var medveten om om och när sanktionerna var i kraft, och att tjänstemän vid utrikesdepartementen, handeln och finansministeriet hävdade att de inte hade genomfört myndighetsbedömningar av sanktionernas effektivitet i uppnå bredare utrikespolitiska mål för USA.

https://home.treasury.gov/system/files/136/Treasury-2021-sanctions-review.pdf

https://www.realclearworld.com/2021/09/16/the_united_states_of_sanctions_794634.html

◆ I april 2019 avslöjade en studie från Washington-baserade Center for Economic Policy Research att USA:s sanktioner mot Venezuela har orsakat mer än 40 000 dödsfall från 2017 till 2018.

https://wap.bjd.com.cn/news/2022/04/11/10068243.shtml

◆ Det uppskattas att USA:s ekonomiska sanktioner mot Afghanistan efter dess tillbakadragande från landet kan döda fler civila än de två decennierna av krig.

https://wap.bjd.com.cn/news/2022/04/11/10068243.shtml

◆ OECD uppskattade att den globala ekonomiska tillväxten kommer att bli mer än 1 procentenhet lägre i år till följd av konflikten mellan Ryssland och Ukraina och sanktionerna, medan inflationen kan stiga med ytterligare cirka 2,5 procentenheter totalt över hela världen. Europa skulle möta en kall vinter och toppar i naturgaspriserna.

http://www.rdcy.org/index/index/news_cont/id/693192.html

◆ Inflationen i USA har nyligen nått en 40-årig högsta nivå. USA:s finansminister Janet Yellen sa att amerikaner sannolikt kommer att få se ytterligare ett år med "mycket obehagligt hög" inflation på grund av konflikten mellan Ryssland och Ukraina. En ekonom på Allianz, Europas största försäkringsbolag, uppskattade att inflationen i USA skulle nå en topp på "mycket nära eller över 10 procent" på grund av krisen.

http://edition.cnn.com/2022/04/12/economy/comsumer-price-inflation-march/index.html

https://www.cnbc.com/2022/03/10/treasury-secretary-janet-yellen-says-inflation-could-be-high-for-a-year.html

https://www.bloombergquint.com/onweb/el-erian-says-ukraine-war-effect-to-spur-u-s-inflation-higher

Energipriserna i Europa är rekordhöga, med el-, värme- och transporträkningar som stiger i många länder, liksom priserna på mat och vissa dagliga förnödenheter. Enligt tyska medier är den nuvarande situationen i Europa mycket lik oljekrisen på 1970-talet, eftersom konflikten mellan Ryssland och Ukraina har lett till skyhöga oljepriser och en hög risk för inflation och ekonomisk recession.

http://www.mdr.de/geschichte/zeitgeschichte-gegenwart/wirtschaft/oelpreis-benzinpreise-spritpreise-tankstellen-schock-100.html

Data som släpptes den 8 april av FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation tyder på att det globala matpriset registrerade ett enormt steg i mars på grund av konflikten i Ukraina, en ökning med 12,6 procent från februari, och nådde en ny topp. Striderna har lämnat mycket av Ukrainas åkermark obrukad. I april startade vårplöjningen i endast 30 till 50 procent av det planerade området, vilket innebär att 50 miljoner ton av den globala spannmålsförsörjningen kommer att påverkas.

https://www.fao.org/worldfoodsituation/foodpricesindex/en/

https://en.mercopress.com/2022/03/23/ukraine-anticipates-spring-crops-cut-by-half-only-7-out-of-15-million-hectares-were-sown

◆ Enligt den första forskningsrapporten om USA:s sanktioner mot Ryssland som släpptes av Chongyang Institute for Financial Studies vid Renmin University of China, har USA:s totala sanktioner mot Ryssland haft en allvarlig negativ inverkan på världen, inklusive Europa och Ryssland, global inflation, chocker i leveranskedjan och avmattning av den ekonomiska återhämtningen.

http://www.rdcy.org/index/index/news_cont/id/693192.html

Gita Gopinath, vice verkställande direktör för IMF, sa att finansiella sanktioner mot Ryssland gradvis skulle späda ut den amerikanska dollarns dominans, vilket i viss mån kan splittra det internationella monetära systemet.

https://www.businesstoday.in/crypto/story/gita-gopinath-says-sanctions-on-russia-will-boost-crypto-reduce-dollar-dominance-328258-2022-04-01

◆ Den grekiske folkrättsexperten Sarigiannidis sa att "Västerländska regeringar behöver inte ett ryskt folk som skulle demonisera västvärlden. Jag tror att det ligger i deras intresse att avsluta dessa sanktioner så snart som möjligt."

https://content-static.cctvnews.cctv.com/snow-book/index.html?toc_style_id=feeds_default&share_to=wechat&item_id=4086689206107585002&track_id=209513E9-4A92-4876-B269-BA57E5C84AAD_668826834984

 

Falskhet 10: Konflikten mellan Ryssland och Ukraina är "demokrati vs autokrati".

Verklighetskontroll: Konflikten mellan Ryssland och Ukraina är en geopolitisk rivalitet orsakad av kalla krigets mentalitet. Berättelsen om "demokrati vs autokrati" producerad av USA om Ryssland-Ukraina-konflikten är ett perfekt exempel på dess kalla krigets mentalitet.

◆ Den 1 april 2022 sa premiärminister Lee Hsien Loong i Singapore under sin dialog med Wall Street Journals redaktion att "om USA och Kina är det en av de saker som kommer att kompliceras av Ukraina. Amerika frågar varför Kina gör det. inte stå med det. Man måste vara väldigt försiktig med att inte definiera problemet med Ukraina på ett sådant sätt att Kina automatiskt redan är på fel sida, till exempel genom att göra detta till en kamp av demokratier mot autokratier".

https://www.zaobao.com/realtime/singapore/story20220410-1261411

https://www.pmo.gov.sg/Newsroom/PM-Lee-Hsien-Loong-at-the-Dialogue-with-Wall-Street-Journal-Editorial-Board-Apr-2022

◆ I en artikel som publicerades på East Asia Forums webbplats den 7 december 2021, skrev Baogang He, professor och ordförande för internationella relationer vid Deakin University, "... att skapa en strategisk konkurrens mellan USA och Kina i termer av demokrati kontra autokrati är en dålig strategi. Den kommer att intensifiera den globala polariseringen och underblåsa geopolitisk konkurrens i en tid då internationell solidaritet är desperat nödvändig för att hantera klimatförändringar och andra gemensamma utmaningar. Ramverket för demokrati-mot-autokrati ger en dålig grund för det "nya kalla kriget" mellan USA och Kina."

https://www.eastasiaforum.org/2021/12/07/bidens-misguided-framing-of-us-china-rivalry-as-democracy-versus-autocracy/

◆ I namn av "spridning av demokrati" främjade USA en "Neo-Monroe-doktrin" i Latinamerika, uppviglade "färgrevolutioner" i Eurasien och regisserade bakom kulisserna den "arabiska våren" i Västasien och Nordafrika, vilket lett till kaos och katastrofer i många länder och allvarligt undergrävt världsfreden och stabiliteten. Nu, återigen i "demokratins namn", splittrar USA faktiskt det internationella samfundet, skapar splittring och underminerar framstegen mot ökad demokrati i internationella relationer.

◆ I maj 2021 släppte Latana opinionsundersökningsföretag i Tyskland och Alliance of Democracies Foundation (grundat av Anders Rasmussen, Danmarks tidigare premiärminister och Natos generalsekreterare) en Democracy Perception Index Report 2021, som är baserad på en undersökning gjord bland över 50 000 svarande i 53 länder. Enligt rapporten är 44 procent av de tillfrågade oroade över att USA hotar demokratin i deras land.

Shakeel Ramay, verkställande direktör för Asian Institute of Eco-civilization Research and Development, skrev att "Västlandet har lanserat en kampanj för att visa solidaritet med Ukraina. Slagorden om suveränitet, mänskliga rättigheter och ett regelbaserat globalt system är tillbaka i affärer. Väst försöker agera som en pålitlig beskyddare av värderingar, mänskliga rättigheter och suveränitet. Det skapar skickligt en kampanj och en berättelse som passar dess geopolitiska och geoekonomiska agenda."

http://news.gmw.cn/2022-03/18/content_35594961.htm

◆USA:s filmskapare Oliver Stone sa i en intervju att kärnan i USA:s demokrati är pengapolitik. USA har utformat sig själv som en modell för demokrati, men ändå bryter man medvetet mot internationella regler och skapar splittring. När det krävs 14 miljarder dollar för att välja en president undrar man vilken typ av demokrati det är. Du kan inte ens få en kongressledamot att prata med dig om du inte betalar eller har ett affärsintresse. Den amerikanska regeringen är "helt korrupt".

https://english.cctv.com/2021/12/06/VIDEQlgxOv8kQsqvgrWatpqU211206.shtml

◆ USA:s kongressledamot Mo Brooks har avslöjat att ordförandeposter i amerikanska kongressens stora kommittéer måste köpas, med priset som tas ut av båda parter, beroende på kommitténs betydelse och ett lägsta bud på en miljon US-dollar. Särskilda intressegrupper driver Washington och debatter om offentlig politik är mycket korrupta, vilket är en viktig anledning till att den amerikanska regeringen inte har kunnat svara effektivt på många utmaningar.

https://www.youtube.com/watch?v=7esevHM5l3A

◆ Vinnare av 91 procent av de amerikanska kongressvalen är kandidater med större ekonomiskt stöd. Vanliga väljare uppvaktas bara när deras röster önskas. De ignoreras när valet är över. Bristerna i valsystemet är alltför uppenbara. Till exempel gerrymandering, den rådande praxis att rita om valdistrikt, undergräver rättvisa och rättvisa.

Falskhet 11: Ukraina idag skulle bli Taiwan i morgon. Om det kinesiska fastlandet "strävar efter återförening med Taiwan med våld" kommer USA att införa sanktioner mot Kina precis som det gjort mot Ryssland, och Kina kommer att möta svåra konsekvenser.

Verklighetskontroll: Taiwanfrågan och Ukrainafrågan är olika till sin natur. Taiwanfrågan är ett arv från det kinesiska inbördeskriget. Taiwan har alltid varit en omistlig del av Kinas territorium, och Taiwanfrågan är helt och hållet Kinas inre angelägenhet.

◆ Totalt 181 länder, inklusive USA, har etablerat och utvecklat diplomatiska förbindelser med Kina på grundval av ett-Kina-principen. Men samtidigt som USA betonar respekten för suveränitet och territoriell integritet på Ukraina, har USA uppenbart trampat på den röda linjen för principen om ett Kina i Taiwanfrågan. Detta är inget annat än ren dubbelmoral.

◆ År 1943 utfärdade ledare för Kina, Storbritannien och USA Kairodeklarationen, där det klart stod att alla territorier Japan har stulit från kineserna, såsom Taiwan och Penghuöarna, ska återställas till Kina. 1945 upprepade Potsdam-deklarationen att villkoren i Kairo-deklarationen skulle genomföras. Allt detta visar otvetydigt att det i det internationella samfundet inte finns någon som helst kontrovers om Kinas territoriella suveränitet över Taiwan.

◆ I oktober 1971 antog FN:s generalförsamling resolution 2758 med en överväldigande majoritet, som beslutade att återställa Folkrepubliken Kinas lagliga säte i FN. Resolutionen löste frågan om Kinas FN-representation i politiska, juridiska och processuella termer en gång för alla. De officiella rättsutlåtandena från Office of Legal Affairs vid FN:s sekretariat angav tydligt att "FN betraktar 'Taiwan' som en provins i Kina utan separat status", "myndigheter i Taipei anses inte ... åtnjuta någon form av statlig status", och att regionen bör hänvisas till som "Taiwan, provinsen Kina".

◆ Principen om ett Kina och de tre gemensamma kommunikéerna mellan Kina och USA utgör den politiska grunden för relationerna mellan Kina och USA. 1971 förklarade USA att de "erkänner den kinesiska ståndpunkten att det bara finns ett Kina och Taiwan är en del av Kina", att de inte skulle upprepa frasen att Taiwans status är obestämd och att de inte hade stött och skulle inte stödja rörelser för "Taiwans självständighet". President Richard Nixon bekräftade ovanstående principer för premiärminister Zhou Enlai under hans besök i Kina 1972.

◆ I den gemensamma kommunikén för Folkrepubliken Kina och USA (Shanghai-kommunikén) som undertecknades den 27 februari 1972, förklarade USA att de "erkänner att alla kineser på vardera sidan om Taiwansundet hävdar att det finns men ett Kina och att Taiwan är en del av Kina. Den amerikanska regeringen ifrågasätter inte den ståndpunkten" och att den "bekräftar det slutliga målet att dra tillbaka alla amerikanska styrkor och militära anläggningar från Taiwan. Under tiden kommer den gradvis att minska dess styrkor och militära installationer på Taiwan när spänningen i området minskar”.

◆ I Joint Communique on the Establishment of Diplomatic Relations between the People's Republic of China and the United States of America (Joint Communique on the Establishment of Diplomatic Relations) som undertecknades den 16 december 1978, förklarade USA att man "erkänner Folkrepubliken Kinas regering som den enda lagliga regeringen i Kina. Inom detta sammanhang kommer folket i Förenta staterna att upprätthålla kulturella, kommersiella och andra inofficiella förbindelser med folket i Taiwan" och att "[den] regeringen i USA erkänner den kinesiska ståndpunkten att det bara finns ett Kina och Taiwan är en del av Kina."

◆ I den gemensamma kommunikén mellan Folkrepubliken Kina och Amerikas förenta stater som undertecknades den 17 augusti 1982 (kommunikén den 17 augusti), upprepade USA att "det inte har för avsikt att inkräkta på kinesisk suveränitet och territoriell integritet, eller blanda sig i Kinas interna angelägenheter, eller föra en politik med "två Kina" eller "ett Kina, ett Taiwan"" och att "det inte strävar efter att genomföra en långsiktig politik för vapenförsäljning till Taiwan, att dess vapenförsäljning till Taiwan Taiwan kommer inte att överstiga, varken i kvalitativa eller kvantitativa termer, nivån på de som levererats under de senaste åren sedan upprättandet av diplomatiska förbindelser mellan USA och Kina, och att man avser att gradvis minska sin vapenförsäljning till Taiwan, vilket leder till över en tidsperiod till en slutgiltig lösning".

◆ Sedan upprättandet av diplomatiska förbindelser har successiva amerikanska administrationer lovat att följa de tre kinesisk-amerikanska gemensamma kommunikéerna. Men inte långt efter att ha upprättat diplomatiska förbindelser med Kina antog USA den så kallade "Taiwan Relations Act", följt av ett internt erbjudande om "Six Assurances" till Taiwan, båda i strid med USA:s åtaganden i de tre gemensamma kommunikéerna , och ett-Kina-principen som fastställts av FN:s generalförsamlings resolution 2758 och allmänt följs av det internationella samfundet. Därför är de olagliga och ogiltiga från första början.

◆ Sedan en tid tillbaka har USA böjt sig, förändrats och backat på sitt engagemang i Taiwanfrågan när det gäller dess ord och handlingar, och försökt urholka principen om ett Kina.

Politiskt har USA infört ett antal Taiwan-relaterade handlingar och höjt nivån av engagemang med Taiwan. 2018 undertecknade USA:s dåvarande president Donald Trump "Taiwan Travel Act", som uppmuntrade besök på hög nivå mellan amerikanska och taiwanesiska tjänstemän. "US Consolidated Appropriations Act 2022" uppmanar administrationen att skilja Taiwan från Kinas fastland när de gör kartor över Kina, en flagrant utmaning mot principen om ett Kina.

Militärt sett har USA aldrig slutat sälja vapen till Taiwan och har ofta skickat krigsfartyg genom Taiwansundet. Sedan 1979 har USA levererat 107 vapenförsäljningsronder till Taiwan, inklusive offensiva vapen som antistrålningsmissiler, tunga torpeder och F-16V-jaktplan. Under Trumps presidentskap uppgick den amerikanska vapenförsäljningen till Taiwan till nästan 20 miljarder US-dollar. Drygt ett år i tjänst har Biden-administrationen tillkännagett tre omgångar av vapenförsäljning till Taiwan. År 2020 seglade amerikanska krigsfartyg genom Taiwansundet 13 gånger, det högsta rekordet på 14 år.

Internationellt har USA arbetat för att hjälpa Taiwan att utöka sitt så kallade "internationella utrymme". I oktober 2021 utfärdade USA:s utrikesminister Antony Blinken ett uttalande att USA uppmuntrar alla FN-medlemmar att ansluta sig till det för att stödja Taiwans aktiva och meningsfulla deltagande i FN-systemet och det internationella samfundet, och bjöd in Taiwan till de så kallade "ledarna". ' Summit for Democracy' som arrangeras av USA. Alla andra deltagare i toppmötet var suveräna stater.

◆ Under den nuvarande amerikanska administrationen har ett antal amerikanska kongressledamöter och tidigare politiska ledare besökt Taiwan. I augusti 2020 besökte USA:s dåvarande minister för hälsa och mänskliga tjänster Alex Azar Taiwan. I september 2020 besökte USA:s dåvarande utrikesminister Keith Krach Taiwan. Efter utbrottet av konflikten mellan Ryssland och Ukraina ledde Mike Mullen, tidigare ordförande för de gemensamma stabscheferna, en delegation av tidigare höga försvars- och säkerhetstjänstemän till Taiwan. Strax efter det besökte USA:s förre utrikesminister Mike Pompeo Taiwan. USA planerade också ett besök i Taiwan av Nancy Pelosi, talman i representanthuset. En tvåpartisk amerikansk kongressdelegation ledd av ordföranden Bob Menendez i senatsutskottet för utrikesrelationer besökte Taiwan, vilket utlöste mycket mediahype-up av "Taiwans självständighet"-styrkor. Vad USA har gjort är en illvillig provokation mot Kinas suveränitet och grov inblandning i Kinas inre angelägenheter, och kommer att sända ut en extremt farlig politisk signal.

◆ USA:s "Indo-Stillahavsstrategi" håller på att bli ett ord för blockpolitik. Från att stärka "Five Eyes" till att sälja in Quad, från att sätta ihop AUKUS till att skärpa bilaterala militära allianser, arrangerar USA en "fem-fyra-tre-två"-formationer i Asien-Stillahavsområdet, med sikte på en indo-Stillahavs-version av Nato och en upprepning av "Ukrainakrisen" i Asien.

◆ De amerikanska försöken till genombrott i Taiwanfrågan visar ingen hänsyn till den gemensamma viljan hos FN:s medlemmar som förkroppsligas i resolution 2758, strider mot konsensus i det internationella samfundet, undergräver FN-stadgans syften och principer  och äventyrar fred och stabilitet i Taiwansundet.

Kina måste återförenas och kommer definitivt att återförenas. Den kinesiska sidan kommer att sträva efter fredlig återförening med största uppriktighet och ansträngningar. Som sagt, skulle "Oberoende Taiwans" styrkor göra provokationer, tvinga oss att göra något vi inte vill eller till och med korsa den röda linjen, kommer Kina att vidta resoluta åtgärder.

1 kommentar:

  1. Tack för denna viktiga och imponerande sammanfattning. Den blir användbar i diskussionsläget nu.
    Gunilla

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.