29 okt. 2017

Ungerskt veto mot Nato-möte med Ukraina

Ungern har inlagt veto mot sammankallandet av toppmötet mellan Nato och Ukraina den 6 december, sade utrikesminister Péter Szijjártó presskonferens i Budapest i fredags.
Chefen för ministeriet betonade att Ungern till början av september aktivt stödde Ukrainas integrationssträvanden, men betraktar antagandet av en ny utbildningslag i Ukraina som ett bakslag.
Péter Szijjártó erinrade om att när det ukrainska parlamentet antog utbildningslagen använde Ungern alla diplomatiska medel för att stoppa den. Lagen "stympar brutalt" minoritetsrättigheterna i landet. Lagen är ett allvarligt steg tillbaka när det gäller minoritetsrättigheter, och "vi kan inte lämna det okommenterat", tillade han.

Han sa att det inte finns något sätt att kringgå det ungerska beslutet, eftersom enhällighet krävs för att sammankalla Nato-Ukraina-kommittén.

Den ungerska minoriteten i Ukraina uppgick vid folkräkningen 2001 till 156 000 personer vilket är 0,3 procent av befolkningen. Det är den femte största minoriteten, efter ryssar (17,3 procent), vitryssar (0,6 procent), moldaver och bulgarer (vardera 0,5 procent).

Den nya ukrainska utbildningslagen utesluter andra språk än ukrainska från femte klass och uppåt. Enligt en resolution från Europarådet bör minoritetsspråken få användas i upp till 40 procent av lektionstimmarna även från 5:e klass och uppåt.

När det gäller ryska språket har det en betydligt starkare ställning än andelen ryssar antyder. Det finns undersökningar som visar att ryskan är det språk som talas i en majoritet av hemmen. Det är också dominerande bland Ukrainas internetanvändare.

Källa: Kormányzat - Külgazdasági és Külügyminisztérium - Hírek

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.