19 okt. 2017

Håkan Juholt i exil

I Svenska dagbladet 14 oktober säger Håkan Juholt, numera svensk ambassadör i Island, att han inte tänker komma tillbaka till Sverige

Han spår undergång för den svenska demokratin och tänker inte besöka Sverige de kommande åren. Vilka skäl har han till en sådan svartsyn?
- Hur gammal är din son? Fyra? frågar Juholt SvD:s reporter.
 - När han är gammal kommer han inte att leva i en demokrati utan i en teknokrati, eller en diktatur. Det är så in i helvete sorgligt. Jag är ledsen att säga det, men jag är 100 procent säker. Vi håller på att avveckla demokratin, säger den före detta ledaren för Sveriges största parti.

Håkan Juholt tvingades bort som partiledare för Socialdemokraterna 2012 efter tio månader på posten och efter ett växande internt missnöje. Han lovades ett nytt uppdrag av efterträdaren Stefan Löfven, men inget hände.

SvD undviker dock att tala om exakt när mattan drogs undan fötterna på Juholt. Hans lägenhetsaffärer var obetydliga jämfört med Peter Hultqvists - eller Ulf Kristerssons. Klockorna ringde för Juholt först när han i ett tal sa att Sverige inte skulle delta i Nato:s planerade bombkrig mot Libyen. Då bestämde sig partiets inre kabinett för att snabbt dumpa honom.

Det verkar inte som om ens Juholt själv är klar över att det var så här det gick till. "Skandalerna" och förtalet av honom och hans hustru spelade bara en underordnad roll.

Ändå är ju hans oro för demokratin, med tanke på vad han har upplevt helt begriplig.

- Jag tror inte att hotet är en diktatur med rullande stridsvagnar på Sergels torg, utan ett expertstyre där vi inte låter landet styras av medborgarnas värderingar. Demokratin glider oss ur händerna. Färre vill bli folkvalda, partierna tonar ned ideologin. Visst, jag ser en risk att det kan bli diktatur på sikt, säger han med stort allvar.

Han beskriver i SvD-intervjun hur han först baktalades och till sist fördes till slaktbänken av personer som stått honom nära. Vilka de är och detaljerna i hur det gick till vill han ännu inte gå ut med och det kanske inte är så intressant.

Det intressanta vore att få Juholts bild av situationen i världen och Sveriges roll. Där ger tyvärr SvD-intervjun inte mycket att gå på.

Stefan Lindgren

1 kommentar:

  1. Tack hoppas på mera från Håkan, ja det är sorgligt att Palme, Lindh o Juholt personer med hjärta för demokratin inte har plats i sosseriet som nu förlorat kontakten med folket.

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.